Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Πότε χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση) ;

Όταν η τερηδόνα που έχει κάποιο δόντι προχωρήσει και τα μικρόβια εισέλθουν μέσα στον πολφό, (στο χώρο δηλαδή που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού), τότε ο πολφός αρχίζει και φλεγμαίνει.

THERAPEIES YPHRESIES POREIA TERHDONAS STON POLFO STA OULA

Η πορεία της τερηδόνας στον πολφό, στο  οστό  και  στα  ούλα

Η φλεγμονή αυτή σταδιακά επεκτείνεται, αφού τα μικρόβια προχωρούν μέσα από τη ρίζα του δοντιού και καταστρέφουν όλα τα νεύρα του δοντιού. Αν η φλεγμονή δεν θεραπευθεί έγκαιρα , τότε επεκτείνεται έξω από τη ρίζα του δοντιού και προσβάλλει το οστό γύρω από το δόντι , προκαλώντας καταστροφή του οστού, έντονο πόνο και πρήξιμο της περιοχής γύρω από το δόντι. Σε βλάβες που έχουν παραμεληθεί για καιρό, δημιουργείται συχνά στα ούλα κοντά στο δόντι , ένα συρίγγιο, από όπου φεύγει το πύον που παράγουν τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο δόντι και στο οστό.

Η πορεία των μικροβίων από την αρχική κοιλότητα που έχουν δημιουργήσει στο δόντι, ως την καταστροφή του πολφού και την έξοδό τους προς το οστό, προκαλεί διαφόρων ειδών ενοχλήσεις και πόνους. Αρχικά το δόντι είναι ευαίσθητο σε κρύα , γλυκά ή ξινά ερεθίσματα, ενώ όσο προχωράει η φλεγμονή το δόντι πονάει κατά τη διάρκεια της μάσησης. Όταν το δόντι πονάει από μόνο του , χωρίς κάποιο ερέθισμα, τότε ήδη η βλάβη έχει προχωρήσει πολύ.

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ;

Ενδοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρούμε τα υπολείμματα του νεύρου και των αγγείων, καθώς και τα μικρόβια , το πύον, τις τοξίνες και όλα τα παράγωγα των μικροβίων από το εσωτερικό του δοντιού που προηγουμένως βρίσκονταν ο υγιής πολφός. Αφού καθαρίσουμε λοιπόν καλά το δόντι, γεμίζουμε το χώρο που είναι κενός με κάποια υλικά, με σκοπό να μη μπορέσουν να προσβάλλουν ξανά το δόντι τα μικρόβια.

Πως γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Καταρχήν ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο δόντι (στη  μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών ή στην οπίσθια επιφάνεια των πρόσθιων δοντιών ), ώστε να έχουμε πρόσβαση στον πολφό του δοντιού. Μετά χρησιμοποιούμε μια συσκευή που λειτουργεί με ειδικά μικροεργαλεία, τα οποία κάνουν παλινδρομική κίνηση μέσα στους ριζικούς σωλήνες που βρίσκεται ο πολφός. Με αυτόν τον τρόπο και με ταυτόχρονη χρήση αντισηπτικών υγρών και υπερήχων , καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το εσωτερικό του δοντιού. Ύστερα χρησιμοποιούμε το LASERσε συνδυασμό με αντισηπτικό υγρό, ώστε να αποστειρώσουμε όσο πιο τέλεια μπορούμε το δόντι.

   THERAPEIES YPHRESIES PWS GINETAI ENDODODIKH THERAPEIA APONEVRWSH

Αφού καθαρίσουμε λοιπόν το δόντι, τότε είτε στο ίδιο είτε σε άλλο ραντεβού τελειώνουμε την ενδοδοντική θεραπεία, γεμίζοντας το χώρο που πριν βρίσκονταν ο πολφός με κάποια υλικά που δεν επιτρέπουν πια στα μικρόβια να μολύνουν  το δόντι.

Για την τελική αποκατάσταση του δοντιού πολλές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε έναν άξονα που θα σταθεροποιεί το σφράγισμα, αφού τις περισσότερες φορές τα δόντια που χρειάζονται ενδοδοντική θεραπεία είναι ήδη αρκετά κατεστραμμένα.

THERAPEIES YPHRESIES ENDODODIKH THERAPEIA STH RIZA

Ενδοδοντική θεραπεία στη ρίζα και ανασύσταση του δοντιού με άξονα

  • Προβολές: 14416

Ακολουθήστε μας