Νήματα PDO και COG

Τα νήματα PDO και COG είναι η τελευταία τάση στην αισθητική ιατρική παγκοσμίως. Η τεχνική της εφαρμογής των νημάτων PDO και COG είναι τόσο εύκολη ,αλλά κυρίως τόσο αποτελεσματική, που έχει ενθουσιάσει ασθενείς και ιατρούς που ασχολούνται με την αισθητική ιατρική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η τεχνική αυτή κάνει ήδη πάταγο σε όλο τον κόσμο, αν και εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα μόλις από το 2009.

Τι είναι τα νήματα PDO και COG;
Τα νήματα αυτά είναι στην ουσία τα ίδια νήματα που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, κυρίως σε χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά και στα αγγεία. Στις επεμβάσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως απορροφήσιμα ράμματα λόγω της ιδιότητάς τους να είναι αρχικά πολύ σταθερά , αλλά να απορροφώνται σταδιακά πλήρως από τον οργανισμό.
Στην αισθητική ιατρική χρησιμοποιούνται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, δημιουργώντας ένα πλέγμα ή τεντώνοντας το δέρμα. Γύρω από τα νήματα παράγεται κολλαγόνο και ελαστικές ίνες που δημιουργούν ένα ισχυρό φυσικό πλέγμα, το οποίο διατηρείται ακόμα και όταν τα νήματα απορροφηθούν.

Πόσα είδη νημάτων υπάρχουν;

νηματακια

Καταρχήν όλα τα νήματα είναι από το ίδιο υλικό, την πολυδιοξανόνη. Διαφέρει φυσικά το μήκος και το πάχος του νήματος και πιο πολύ χρησιμοποιούνται νήματα μήκους 6-15 εκατοστών. Όσο αφορά το σχήμα του νήματος υπάρχουν 3 κατηγορίες :
1. Τα απλά νήματα PDO
Αυτά τα νήματα είναι απλά , ίσια νήματα. Είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα νήματα. Το πάχος και το μήκος τους διαφέρει, ενώ σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα νήματα Tornado, που αποτελούνται από 2 διαφορετικά νήματα , τυλιγμένα το ένα γύρω από το άλλο.
Συνήθως τοποθετούνται πολλά απλά νήματα PDO μαζί , ώστε να σχηματίσουν ένα πλέγμα. Πάνω σε αυτό το πλέγμα αναπτύσσεται νέο κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ και έτσι το δέρμα γίνεται πιο πυκνό, πιο σφιχτό και πιο ενυδατωμένο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χαλάρωσης, της αφυδάτωσης, της ανομοιομορφίας, των μεγάλων πόρων, των ρυτίδων, των πανάδων, της κυτταρίτιδας και γενικότερα της γήρανσης του δέρματος.
Τα απλά αυτά νήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε στο πρόσωπο και στο σώμα για να ανανεώσουν την εικόνα του δέρματος, να δώσουν νέο σχήμα σε χαλαρούς ιστούς και να σβήσουν τις ρυτίδες.
2. Τα σπειροειδή νήματα
Αυτά τα νήματα έχουν ελικοειδές σχήμα και πετυχαίνουν μεγαλύτερη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και συνεπώς μεγαλύτερη αύξηση των ιστών.
Συνήθως χρησιμοποιείται ένα τέτοιο νήμα στην περιοχή που θέλουμε να γεμίσουμε και μπορεί να συνδυαστεί ασφαλώς και με όλα τα υπόλοιπα είδη νημάτων.
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε πιο βαθιές ρυτίδες για το γέμισμα και την εμφανή μείωσή τους, καθώς και για τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου, των χειλιών, του στήθους, των γλουτών κλπ.
3. Τα νήματα COG (με προεξοχές)
Αυτά τα νήματα έχουν προεξοχές σαν αγκύλες στην επιφάνειά τους είτε στη μία τους πλευρά, είτε και στις 2 πλευρές αντικριστά, είτε τρισδιάστατα. Αυτές οι προεξοχές κολλούν σφιχτά στους ιστούς και έτσι μπορούμε πολύ εύκολα τραβώντας το νήμα, να τραβήξουμε και το δέρμα προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε άμεσο λίφτινγκ του δέρματος!
Συνήθως χρησιμοποιούνται λίγα νήματα COG στην κάθε περιοχή που θέλουμε να σηκώσουμε. Έτσι για παράδειγμα για να ανυψώσουμε το φρύδι χρησιμοποιούμε συνήθως ένα μόνο νήμα, για να ανυψώσουμε το μέσο τριτημόριο του προσώπου χρησιμοποιούμε 2-4 νήματα σε κάθε πλευρά, ενώ για να ανυψώσουμε το στήθος ή τους γλουτούς χρησιμοποιούμε περισσότερα νήματα COG.

ΝΗΜΑΤΑ cog 2

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των νημάτων PDO και COG στο δέρμα;

Τα νήματα αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό μιας πολύ λεπτής βελόνας και μάλιστα το μήκος των νημάτων είναι περίπου 50% μεγαλύτερο από το μήκος της βελόνας. Για να τοποθετήσουμε το νήμα στο δέρμα, απλά εισχωρούμε τη βελόνα στο δέρμα στην περιοχή που θέλουμε και έπειτα την αφαιρούμε. Έτσι το νήμα μένει μέσα στο δέρμα και αρχίζουν να γίνονται οι διεργασίες που θα κάνουν το δέρμα πιο σφιχτό, πιο ομοιόμορφο, πιο λείο και πιο νεανικό.
Ειδικότερα τώρα στα νήματα COG μπορούμε τραβώντας το νήμα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε, να τραβήξουμε και το δέρμα προς την αντίστοιχη κατεύθυνση , πετυχαίνοντας έτσι ένα άμεσο λίφτινγκ του προσώπου, απλά κι ανώδυνα!

Ποιες είναι οι ενδείξεις για θεραπεία με νήματα PDO;
Τα νήματα PDO, μόνα τους ή σε συνδυασμό με αυτόλογη μεσοθεραπεία, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος έχει τα παρακάτω προβλήματα:
- Χαλάρωση του δέρματος
- Κρεμασμένο δέρμα (πχ. στο προγούλι, στο μάγουλο, στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς, στα μπράτσα κλπ.)
- Πανάδες, κηλίδες και δυσχρωμίες του δέρματος
- Δέρμα με κυτταρίτιδα, όψη φλοιού πορτοκαλιού
- Πολύ λεπτό δέρμα
- Έντονες ή λεπτές ρυτίδες (πχ. ρυτίδες γύρω από τα μάτια, ρυτίδες καπνιστού, ρινοπαρειακή αύλακα κλπ)
- Θαμπό, κουρασμένο ή ανομοιόμορφο δέρμα
- Ουλές από ακμή, τραύμα ή επεμβάσεις
- Ασύμμετρο ή αλλοιωμένο περίγραμμα του προσώπου, της σιαγώνας, του στήθους κλπ.
- Περίσσεια δέρματος μετά από εγκυμοσύνη ή απότομη απώλεια βάρους
- Άτονοι ή πεσμένοι ιστοί στα χείλια ή στα φρύδια

 νηματα5   νηματα6

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζουμε θεραπεία με νήματα PDO και COG;

νηματα 3α

1. Στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο ντεκολτέ
- Στο μέτωπο (μείωση ρυτίδων, λείο δέρμα)
- Γύρω από τα μάτια (μείωση λεπτών ρυτίδων, τέντωμα του δέρματος)
- Στο φρύδι (ανύψωση του φρυδιού, άνοιγμα του βλέμματος)
- Στο μεσόφρυο (μείωση ρυτίδων, σύσφιξη δέρματος)
- Στη μύτη (βελτίωση σχήματος)
- Στα ζυγωματικά (τονισμός ζυγωματικών, ανόρθωση προσώπου)
- Στις παρειές (μάγουλα) (σύσφιξη, ανόρθωση δέρματος)
- Γύρω από το στόμα (μείωση ρυτίδων καπνιστού και γραμμών μαριονέτας)
- Στα χείλη (τονισμός περιγράμματος, αύξηση όγκου)
- Στη ρινοπαρειακή αύλακα (μείωση ρυτίδας)
- Στο σαγόνι (βελτίωση περιγράμματος, μείωση όψης πορτοκαλιού)
- Στο διπλοσάγονο (προγούλι) ( σύσφιξη, ανόρθωση, μείωση διπλοσάγονου)
- Στο λαιμό (ανόρθωση, σύσφιξη και μείωση ρυτίδων)
- Στο ντεκολτέ (σύσφιξη, λείο και ομοιόμορφο δέρμα, αντιμετώπιση πανάδων και κηλίδων , μείωση ρυτίδων και περίσσειας δέρματος )
[ισχυρή ένδειξη για ταυτόχρονη αυτόλογη μεσοθεραπεία]

 νηματα 8 νηματα 4

νηματα 14

2. Στο υπόλοιπο σώμα
- Στα μπράτσα ( για σύσφιξη, ανόρθωση και μείωση της περίσσειας δέρματος)
- Στο εξωτερικό τμήμα της παλάμης (για μείωση των κηλίδων και δυσχρωμιών και σύσφιξη του δέρματος)
[ισχυρή ένδειξη για ταυτόχρονη αυτόλογη μεσοθεραπεία]
- Στο στήθος (για σύσφιξη, ανόρθωση και τονισμό περιγράμματος)
- Στην κοιλιά (για σύσφιξη και ανόρθωση)
- Στους γλουτούς (για σύσφιξη, ανόρθωση, τονισμό περιγράμματος και μείωση της κυτταρίτιδας)
[ισχυρή ένδειξη για ταυτόχρονη αυτόλογη μεσοθεραπεία]
- Στους μηρούς (για βελτίωση του περιγράμματος, σύσφιξη και μείωση της κυτταρίτιδας)
[ισχυρή ένδειξη για ταυτόχρονη αυτόλογη μεσοθεραπεία]
- Στα γόνατα (για σύσφιξη, ανόρθωση και μείωση της περίσσειας του δέρματος)

νηματα 15

νηματα 16  νηματα 17


Πονάει η τοποθέτηση των νημάτων PDO;
Παρόλο που εισέρχονται πολλές βελόνες στο δέρμα η ενόχληση είναι πολύ μικρότερη από όταν κάνουμε για παράδειγμα ένεση φαρμάκου ή τοποθέτηση9 υαλουρονικού οξέος γιατί:
- Οι βελόνες είναι πάρα πολύ λεπτές και δεν δημιουργούν τραύμα.
- Δεν πιέζουμε κάποιο υγρό ή κάποιο τζελ μέσα στο δέρμα, ώστε να πιέζονται και να πονούν οι ιστοί. Απλά αφήνουμε το νήμα, χωρίς πίεση κάτω από το δέρμα.
- Δεν εισερχόμαστε βαθιά μέσα στους ιστούς, αλλά επιφανειακά, παράλληλα με το δέρμα.
- Τα νήματα είναι πάρα πολύ λεπτά και δεν γίνονται αντιληπτά με την αφή.
- Γίνεται τοπική αναισθησία της περιοχής με την εφαρμογή ειδικών ισχυρών αναισθητικών τζελ (όχι τύπου emla), μερικά λεπτά πριν την τοποθέτηση των νημάτων. Όταν πρόκειται να τοποθετηθούν ιδιαίτερα μεγάλα νήματα COG κυρίως, ίσως χρειαστεί και τοπική αναισθησία με ένεση στα σημεία εισόδου των νημάτων.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με νήματα PDO ή COG;
Η τοποθέτηση των νημάτων διαρκεί 5 ως 20 λεπτά. Απλά συνυπολογίζουμε και 15-30 λεπτά που περιμένουμε να δράσει το αναισθητικό τζελ.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε νήματα COG, συνήθως κάνουμε αναισθησία με ένεση η οποία δρα άμεσα και δε χρειάζεται να περιμένουμε.


Το αποτέλεσμα από τα νήματα PDO και COG είναι άμεσο;
Όταν τοποθετούμε απλά νήματα PDO, άμεσα βλέπουμε το 10-20% του αποτελέσματος το οποίο συνεχώς θα βελτιώνεται για το επόμενο τρίμηνο και θα μείνει σταθερό για πολλούς μήνες.
Όταν τοποθετούμε νήματα COG, το 70-80% του αποτελέσματος είναι άμεσα ορατό και συνεχώς θα βελτιώνεται το επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα θα διαρκέσει 1,5-2,5 χρόνια.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα από τα νήματα PDO και COG;
Τα νήματα PDO και COG είναι όπως είπαμε απορροφήσιμα. Τα νήματα απορροφώνται μετά από μερικούς μήνες ανάλογα το πάχος τους, την ποιότητά τους , το μήκος τους, το είδος τους, τις κινήσεις που κάνουν οι μύες στην περιοχή , την αιμάτωση της περιοχής κλπ.
Όμως το αποτέλεσμα που πετυχαίνουν οφείλεται όχι στο ίδιο το νήμα, αλλά στο κολλαγόνο την ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ που έχει αναπτυχθεί γύρω τους.
Έτσι το αποτέλεσμα από τα νήματα PDO διαρκεί 6-18 μήνες, ανάλογα με το πόσα και ποια νήματα έχουν τοποθετηθεί.
Το αποτέλεσμα από τα νήματα COG διαρκεί πολύ περισσότερο, συνήθως 1,5 -2,5 χρόνια.

Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν την εφαρμογή ή κάποια προσοχή μετά;
Πριν την εφαρμογή των νημάτων καλό είναι να μην έχετε χρησιμοποιήσει αντιπηκτικά, αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και να μην υπάρχουν τραύματα ή φλεγμονές στην περιοχή που θα τοποθετήσουμε τα νήματα.
Μετά τη θεραπεία μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας. Καλό είναι απλά να μη τρίβετε το δέρμα σας και να μην κάνετε έντονη γυμναστική για την αντίστοιχη περιοχή, τις πρώτες ημέρες μετά την εφαρμογή.

Αντενδείξεις για θεραπεία με νήματα
- Εγκυμοσύνη
- Αλλεργία ή υπερευαισθησία στην πολυδιοξανόνη
- Αντιπηκτική αγωγή
- Νόσοι του αίματος
- Ενεργός φλεγμονή του δέρματος
- Φόβος για τη βελόνα
Σχετικές αντενδείξεις είναι και αυτές:
- Υπερβολική χαλάρωση του δέρματος (άνω των 70-75 ετών)
- Υπερβολικές προσδοκίες
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Άτομα που κάνουν εύκολα χηλοειδή

Υπάρχουν παρενέργειες από τα νήματα PDO και COG;
Το υλικό κατασκευής των νημάτων είναι χρόνια δοκιμασμένο σε επεμβάσεις κυρίως καρδιάς και αγγείων, χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποια παρενέργεια, εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός ή έχει υπερευαισθησία στο υλικό αυτό.
Το μόνο που μπορεί να εμφανιστεί είναι κάποια σημαδάκια από τη βελόνα, τοπικό οίδημα ή κάποια εκχύμωση (μελανιά δηλαδή) κυρίως σε πολύ λεπτά και ευαίσθητα δέρματα. Αυτά είναι άνευ σημασίας και υποχωρούν σε 2-7 ημέρες.
Αν εμφανιστεί οίδημα ή μελανιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάγος ή τοπική εφαρμογή τζελ άρνικας.


Πότε μπορούμε να τοποθετήσουμε ξανά νήματα ;
Στην ίδια συνεδρία μπορούμε να τοποθετήσουμε νήματα σε διάφορες περιοχές του προσώπου ή του σώματος.
Μπορούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία όποτε θέλουμε είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη.
Απλά επειδή το αποτέλεσμα συνεχώς βελτιώνεται ως και 3 μήνες μετά την εφαρμογή, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 3 μήνες τουλάχιστον, αν θέλουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ίδια περιοχή.
Φυσικά όταν έχουμε βελτιώσει μια περιοχή με νήματα PDO ή COG, δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τη θεραπεία για 1-2,5 χρόνια μετά.


Τα νήματα PDO και COG, μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες θεραπείες αισθητικής;
Φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις θεραπείες, όπως το BOTOX, το υαλουρονικό οξύ, την απλή μεσοθεραπεία και την αυτόλογη μεσοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός φέρνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και αυξάνει τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.
Ο ιδανικότερος βέβαια συνδυασμός είναι η εφαρμογή νημάτων μαζί με αυτόλογη μεσοθεραπεία.

ΝΗΜΑΤΑ 18
Εφαρμογή νημάτων , ταυτόχρονα με αυτόλογη μεσοθεραπεία


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ταυτόχρονης εφαρμογής νημάτων PDO ή COG μαζί με αυτόλογη μεσοθεραπεία;
Η ταυτόχρονη εφαρμογή νημάτων και αυτόλογης μεσοθεραπείας είναι η τελευταία λέξη στην αισθητική ιατρική παγκοσμίως.
Τα αποτελέσματα από αυτό το συνδυασμό τεχνικών είναι πολύ πιο εντυπωσιακά και διαρκούν πολύ περισσότερο. Για αυτό είναι η τεχνική που προτιμούν οι κορυφαίοι ιατροί της αισθητικής παγκοσμίως, αλλά και οι περισσότεροι αστέρες του Χόλλυγουντ .
Γιατί όμως ο συνδυασμός αυτόλογης μεσοθεραπείας και νημάτων είναι τόσο αποτελεσματικός;

1. Δρουν περίπου με ίδιο μηχανισμό
Η δράση των νημάτων οφείλεται στην αύξηση κολλαγόνου και ελαστικών ινών που παρουσιάζεται γύρω από αυτά.
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία προσφέρει αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα στους ιστούς του δέρματος, τα οποία ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επούλωσης της γήρανσης του δέρματος και οδηγούν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστικών ινών.
Ο συνδυασμός των 2 τεχνικών πολλαπλασιάζει λοιπόν τα αποτελέσματα.

2. Δε χρειάζονται άλλα τσιμπήματα με τη βελόνα
Αφού εισχωρήσουμε τη βελόνα που έχει το νήμα, μετά από τον ίδιο οδηγό της βελόνας ρίχνουμε στο δέρμα το αυτόλογο υγρό, χωρίς να κάνουμε νέο τρύπημα.
Έτσι με ένα τρύπημα κάνουμε και αυτόλογη μεσοθεραπεία και εισαγωγή του νήματος. Εκτός από αυτό, το αυτόλογο υλικό οδηγείται ακριβώς γύρω από το νήμα, στο σημείο ακριβώς που χρειάζεται για τη μέγιστη αύξηση του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών.

3. Είναι θεραπείες που χρησιμοποιούν τις διαδικασίες ανάπλασης του οργανισμού μας
Και οι 2 θεραπείες ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του ίδιου του οργανισμού. Χρησιμοποιούν δηλαδή φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού και για αυτό το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό.

4. Είναι θεραπείες που βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα του δέρματος
Αυτές οι 2 θεραπείες δεν τεντώνουν απλά το δέρμα, ούτε γεμίζουν απλά με κάποιο υλικό τις ρυτίδες. Βελτιώνουν με τον πιο φυσικό τρόπο συνολικά την ποιότητα ολόκληρου του δέρματος , αφού ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επούλωσης που έχει ο καθένας στο DNA του. Έτσι το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, πιο λείο ,πιο ομοιόμορφο, πιο τεντωμένο και πιο υγιές.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες αισθητικής προσώπου και σώματος , τι να προτιμήσω;

νηματα 13

Οι επιλογές στις θεραπείες και αισθητικής προσώπου και σώματος είναι πάρα πολλές: BOTOX, υαλουρονικό οξύ, απλή ή αυτόλογη μεσοθεραπεία (με PRP, PRF, ή CGF), θεραπείες laser, μικροδερμοαπόξεση, microneedling, peeling κλπ.
Ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει και τη συγκεκριμένη περιοχή που θέλουμε να βελτιώσουμε, ο ιατρός θα προτείνει το καλύτερο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.
Για παράδειγμα σε ένα πρόσωπο 50-60 ετών χωρίς προηγούμενες θεραπείες και με διάφορα είδη προβλημάτων (ρυτίδες, πανάδες, κηλίδες, χαλαρότητα, ανομοιόμορφο δέρμα κλπ.), ένα πρωτόκολλο με εντυπωσιακά αποτελέσματα θα ήταν το εξής:
1η συνεδρία:
- εφαρμογή νημάτων PDO και COG, με ταυτόχρονη αυτόλογη μεσοθεραπεία με CGF (δηλαδή αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα από το ίδιο το αίμα του ασθενή), σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό και αν χρειάζεται και στο ντεκολτέ
- (Αν χρειάζεται) μικρή εφαρμογή BOTOX στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και στο μεσόφρυο
- (Αν χρειάζεται) μικρή εφαρμογή υαλουρονικού στα χείλη, στα ζυγωματικά και στις ρινοπαρειακές αύλακες
- (Αν χρειάζεται) θεραπείες laser για αφαίρεση δυσχρωμιών, σπίλων, μικρών ογκιδίων κλπ. ή για μείωση ουλών, ανομοιόμορφων περιοχών κλπ.

2η συνεδρία (σε 10 ημέρες):
- Έλεγχος του αποτελέσματος και αν χρειαστεί κάνουμε μικροδιορθώσεις με BOTOX, υαλουρονικό, νήματα ή laser

3η συνεδρία ( σε 4-6 μήνες):
- Έλεγχος του αποτελέσματος και πιθανή εφαρμογή BOTOX

4η συνεδρία (σε 1 χρόνο):
- Έλεγχος του αποτελέσματος και πιθανή εφαρμογή υαλουρονικού ή BOTOX

5η συνεδρία (σε 2 χρόνια):
- Έλεγχος του αποτελέσματος και πιθανή εφαρμογή νημάτων και αυτόλογης μεσοθεραπείας

 

λογοτυπο νηματα

  • Προβολές: 17942

Ακολουθήστε μας