Οψεις ρητινης και πορσελάνης

Οψεις ρητινης και πορσελάνης

Οι οψεις ρητινης και πορσελάνης είναι μια εύκολη και γρήγορη τεχνική, που μπορεί να προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα στην αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία και να μεταμορφώσει σε λίγη ώρα το χαμόγελο αλλά και ολόκληρη την αισθητική του προσώπου μας.

Τι είναι οι οψεις ρητινης και πορσελάνης; 

Οι οψεις ρητινης και πορσελάνης  είναι λεπτά στρώματα υλικού, που τοποθετούνται στα μπροστινά δόντια για να βελτιώσουν το χρώμα, τα κενά, το σχήμα αλλά ακόμα και τη θέση στραβών δοντιών. Τα δόντια τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τροχιστούν ιδιαίτερα, εκτός και αν προεξέχουν πολύ προς τα έξω. Αυτό που γίνεται συνήθως είναι να <<αγριέψουμε>> λίγο την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, χρησιμοποιώντας τον τροχό ή το laser για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς φυσικά να προκληθεί οποιοσδήποτε πόνος ή ενόχληση. Οι οψεις ρητινης είναι μια τεχνική που ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία στην οποία μπορούν να ολοκληρωθούν από μία έως έξι οψεις ρητινης. Αντίθετα οι όψεις πορσελάνης απαιτούν περισσότερες συνεδρίες , αφού αυτές κατασκευάζονται στο εργαστήριο.

Με ποια διαδικασία κατασκευάζονται οι οψεις ρητινης και πορσελάνης;

  1. οψεις ρητινης

Οι οψεις ρητινης κατασκευάζονται άμεσα στο ιατρείο και έτσι η αισθητικη οδοντιατρικη αυτή θεραπεία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού. Καταρχήν λαμβάνονται φωτογραφίες με το αρχικό χαμόγελο του ασθενή από διάφορες πλευρές, ώστε να μελετήσουμε τα αισθητικά προβλήματα των δοντιών, των ούλων, των χειλέων και γενικά ολόκληρου του χαμόγελου, αλλά και του προσώπου. Έτσι μαζί με τον ασθενή αποφασίζουμε:

- σε ποια δόντια θέλουμε να κατασκευάσουμε οψεις ρητινης

- αν χρειάζεται να φτιάξουμε όψεις και στην άνω και στην κάτω γνάθο ή μόνο σε κάποια συγκεκριμένα δόντια

- αν χρειάζεται κάποια μικροεπέμβαση και στα ούλα με το laser

- αν θα βοηθούσε μια έγχυση υαλουρονικού ή μια θεραπεία botoxστο τελικό αποτέλεσμα

- αν μια αόρατη ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις οψεις ρητινης ή να γίνει πριν από αυτές.

-  αν πριν τη θεραπεία με όψεις , είναι καλό να γίνει λεύκανση των δοντιών.

Αφού αποφασιστεί το είδος της θεραπείας , αγριεύουμε την εξωτερική πλευρά των δοντιών που θα δεχτούν οψεις ρητινης , χρησιμοποιώντας το laserή κάποιο διαμάντι για λίγα δευτερόλεπτα. Κατόπιν προσθέτουμε κατά στρώματα τη σύνθετη ρητίνη υψηλής αισθητικής που έχουμε επιλέξει, δίνοντας πολύ προσοχή στο χρώμα και το σχήμα των νέων δοντιών. Η όλη διαδικασία για τις οψεις ρητινης γίνεται υπό μεγάλη μεγέθυνση του πεδίου εργασίας 3 με 4 φορές, ώστε να βλέπουμε και να διορθώνουμε με λεπτομέρεια καθετί που θα κάνει το χαμόγελο πιο φυσικό και πιο λαμπερό. Η τελείως ανώδυνη αυτή αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία ολοκληρώνεται με την τελική στίλβωση και το γυάλισμα των νέων δοντιών.

   2.   οψεις πορσελανης 

Η διαδικασία κατασκευής των όψεων πορσελάνης είναι πιο σύνθετη. Αφού αποφασίσουμε σε ποια δόντια θα φτιάξουμε όψεις πορσελάνης , τροχίζουμε σε πάχος συνήθως 0,5 με 1 mm την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και παίρνουμε αποτυπώματα των τροχισμένων δοντιών . Έπειτα κατασκευάζουμε προσωρινές όψεις στα δόντια τις οποίες κολλάμε πρόχειρα στα δόντια του ασθενή μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μόνιμων όψεων.

Σε μία δεύτερη συνεδρία , βγάζουμε τις προσωρινές όψεις και συγκολλούμε τις μόνιμες όψεις, οι οποίες είναι πολύ λεπτά τμήματα πορσελάνης, με ειδικά συγκολλητικά. Τέλος καθαρίζουμε τις περίσσειες των συγκολλητικών και ελέγχουμε τη σύγκλειση.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε οψεις ρητινης και πορσελάνης;

Οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε οψεις ρητινης και πορσελάνης είναι οι εξής:

- Οι οψεις ρητινης γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα και ολοκληρώνονται σε μία μόνο συνεδρία, ενώ οι όψεις πορσελάνης απαιτούν περισσότερες συνεδρίες.

- Οι οψεις ρητινης κατασκευάζονται με το χέρι στο ιατρείο και συνήθως έχουν πιο φυσικό αποτέλεσμα, ενώ οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται στο εργαστήριο και είναι πιο λείες και γυαλιστερές.

- Με τις οψεις ρητινης μπορούμε να διορθώσουμε πιο ακραία περιστατικά στραβών δοντιών , από ότι με τις όψεις πορσελάνης.

- Οι οψεις ρητινης είναι πολύ πιο οικονομικές και στοιχίζουν περίπου το ¼ της τιμής των όψεων πορσελάνης.

- Οι οψεις ρητινης μπορούν να επιδιορθωθούν αν χρειαστεί άμεσα και σε ελάχιστο χρόνο, ενώ οι όψεις πορσελάνης αν πάθουν κάτι πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή.

Ποια προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με τις οψεις ρητινης και πορσελάνης;

Με τις οψεις ρητινης και πορσελάνης μπορούν να διορθωθούν πολλά αισθητικά προβλήματα στο χαμόγελο και να επιτύχουμε μία άριστη αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία. Οι όψεις έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα εξής:

  • Μεγάλες αποκλίσεις των δοντιών
  • Κενά ανάμεσα στα δόντια
  • Στραβά δόντια
  • Διχρωμίες των δοντιών από παλιά σφραγίσματα ή χρωστικές
  • Γκρι ή καφέ αποχρώσεις των δοντιών σε απονευρωμένα δόντια
  • Αραιά η έντονα συνωστισμένα δόντια
  • Μπροστινά δόντια με πολλές ή μεγάλες τερηδόνες.
  • Διαφορές σχήματος ή χρώματος μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς 

 

AISTHHTIKH ODODIATRIKH OPSEIS SYNTHETHS RYTINHS

 Όψεις ρητίνης για διόρθωση συνωστισμένων δοντιών

AISTHHTIKH ODODIATRIKH OPSEIS SYNTHETHS RYTINHS2

Όψεις ρητίνης και ουλεκτομή με laser για διόρθωση συνωστισμένων δοντιών

AISTHHTIKH OD OPSEIS SYNTHETHS RYTINHS PERIDODIASMENA DODIA

Όψεις ρητίνης σε πολύ τερηδονισμένα δόντια με κενό ανάμεσά τους

AISTHHTIKH OD OPSEIS SYNTHETHS RYTINHS KLEISIMO KENWN

Όψεις σύνθετης ρητίνης για κλείσιμο κενών

AISTHHTIKH OD OPSEIS SYNTHETHS RYTINHS KLEISIMO KENWN2 1

Όψεις σύνθετης ρητίνης σε αραιοδοντία

 

  • Προβολές: 9590

Ακολουθήστε μας