ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

PVS PERIODODITIDA EPHREAZEI YGEIA MAS1

Ένας ασθενής με  μια μέτριας μορφής περιοδοντίτιδα έχει στο στόμα του μια φλεγμονή που το εμβαδόν της είναι περίπου ίσο με την παλάμη του!

Τα βακτήρια και οι τοξίνες που προκαλούν αυτή  τη  φλεγμονή μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα πολυάριθμα αγγεία των ούλων και να προκαλέσουν έτσι προβλήματα στη γενική υγεία του .

     Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένα επίπεδα CRP στο αίμα ( μιας ορμόνης που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή ), έχουν αυξημένο οξειδωτικό stress και αλλοιώσεις στο επιθήλιο των αγγείων τους. Με αυτό τον τρόπο η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για αθηροσκλήρωση, στεφανιαία νόσο και επομένως έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό. Μπορεί επίσης να απορυθμίσει το σακχαρώδη διαβήτη και να επιτείνει τις επιπλοκές του. Ακόμα η περιοδοντίτιδα είναι δυνατό να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης, να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού ( κυρίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον ), αλλά πιθανό να έχει συσχέτιση και με το μεταβολικό σύνδρομο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου και χρόνιες νεφρικές βλάβες.

   Πιο αναλυτικά για τη σχέση της περιοδοντίτιδας με αυτές τις νόσους είναι γνωστά τα παρακάτω:

PVS PERIODODITIDA EPHREAZEI YGEIA MAS SXESH PRIODODITIDAS ME NOSOUS

ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ: Τα βακτήρια και οι τοξίνες που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν αλλοιώσεις στο εσωτερικό των αγγείων που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Έτσι στενεύει ο αυλός των αγγείων και αυξάνονται οι πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό.

PVS PERIODODITIDA EPHREAZEI YGEIA MAS SAKXARWDHS DIABHTHS

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια μικροβιακή φλεγμονή και μάλιστα προκαλούμενη από πολύ επιθετικά βακτήρια. Η σχέση της περιοδοντίτιδας με το σακχαρώδη διαβήτη είναι αμφίδρομη. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για περιοδοντίτιδα αφού μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις ,αλλά και η περιοδοντίτιδα μπορεί να απορυθμίσει το διαβήτη ή να επιτείνει και να επεκτείνει τις επιπλοκές του.

PVS PERIODODITIDA EPHREAZEI YGEIA MAS EPIPLOKES EGKYMOSYNH

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας πριν, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει φανεί πως μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή γέννηση λιποβαρούς νεογνού. Από την άλλη πλευρά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , λόγω ορμονικών κυρίως αλλαγών, οι γυναίκες είναι επιρρεπής στην ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, όπως και στην επουλίδα της κύησης.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Η περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες λόγω πιθανόν των προβλημάτων που προκαλεί στα αγγεία, αυξάνει τρεις φορές την πιθανότητα για στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα σε άνδρες ηλικίας 30- 40 ετών.

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ: Κυρίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον έχει παρατηρηθεί πως τα μικρόβια των ούλων μπορούν μέσω της αναπνοής να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν λοιμώξεις ή ακόμα πως η οδοντική πλάκα μπορεί να είναι η αποθήκη των μικροβίων , που συνεχώς τροφοδοτεί με μικρόβια κάποιες επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις. 

ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΟΙ: Η περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες δείχνει να έχει σχέση και με το μεταβολικό σύνδρομο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου , καθώς και κάποιες χρόνιες νεφρικές βλάβες.

 

belessis      cosmetic & laser dentistry

 

  • Προβολές: 9073

Ακολουθήστε μας