ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ

vourtisma intro

Η σωστή στοματική υγιεινή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και των βακτηριδίων από το στόμα μας.

Σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή της οδοντόβουρτσας κυρίως (και όχι τόσο της οδοντόκρεμας), η χρήση κάποιων βοηθητικών μέσων όπως είναι το νήμα, τα βουρτσάκια μεσοδοντίων και το στοματικό διάλυμα , αλλά και η συχνότητα του βουρτσίσματος.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ

PVW NA VOURTSIZETE TA DODIA SAS TEXNIKH VOURTSISMATOS

Χρησιμοποιώντας ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού, τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στην εξωτερική επιφάνεια των τελευταίων πίσω δοντιών με κλίση 45 περίπου μοιρών , έτσι ώστε κάποιες τρίχες να πιέζουν τα ούλα και κάποιες άλλες τα δόντια και να νιώθουμε πως οι τρίχες της οδοντόβουρτσας εισέρχονται στην ουλοδοντική σχισμή. Κάνουμε κινήσεις δόνησης μπρος – πίσω, έχοντας την οδοντόβουρτσα να δουλεύει στα ίδια δόντια κάθε φορά και αποφεύγοντας τις μεγάλες κινήσεις και την εφαρμογή μεγάλης δύναμης. Αφού κάνουμε τις οριζόντιες κινήσεις, κάνουμε στο τέλος και μια κατακόρυφη κίνηση. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο στην εξωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών και στη συνέχεια στην εσωτερική τους επιφάνεια. Έπειτα καθαρίζουμε τη μασητική επιφάνεια όλων των δοντιών με παλινδρομικές κινήσεις και τελειώνουμε καθαρίζοντας την άνω επιφάνεια της γλώσσας.

ΤΙ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ;

PVW NA VOURTSIZETE TA DODIA SAS TI ODODOVOURTSA NA XRHSIMOPOIW 1

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι μαλακή ή μέτρια (ποτέ σκληρή ) με επίπεδη επιφάνεια τριχών , πλαστικές και όχι φυσικές τρίχες και μικρού σχετικά μεγέθους για να χωράει και στα πίσω δόντια χωρίς να αφήνει ακαθάριστες περιοχές και χωρίς να προκαλεί τάση προς έμετο. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται όταν βλέπουμε πως οι τρίχες της στραβώνουν.

ΠΟΙΑ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ;

Η οδοντόκρεμα γενικά παίζει πολύ μικρότερο ρόλο από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Γενικά θεωρείται καλό η οδοντόκρεμα να περιέχει φθόριο για την ενίσχυση της αδαμαντίνης ενάντια στην τερηδόνα. Κάποιοι που ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειες του φθορίου, μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με φυτικά συστατικά , όπως η μαστίχα, η πρόπολη, η αλόη, το χαμομήλι, το πράσινο τσάι κλπ. Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η ευαισθησία των δοντιών στο κρύο, στο γλυκό ή στο ξινό , οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Επίσης  άτομα με ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή κακοσμία πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές οδοντόκρεμες που θα τους συστήσει  ο οδοντίατρος τους. Τέλος πρέπει να επισημάνουμε πως στις οδοντόκρεμες μπορεί να περιέχονται διάφορες ουσίες που κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες παρενέργειες, όπως το triclosan, τα parabens, το SLS( sodiumlaurylsulfate ), χημικές χρωστικές ουσίες και χημικά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη ( Ε954 ) .

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ Ή ΒΟΥΡΤΣΑΚΙΑ ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΩΝ ;

Επειδή η περιοχή ανάμεσα στα δόντια είναι αδύνατον να καθαριστεί σωστά μόνο με την οδοντόβουρτσα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα. Το περνάμε απαλά ανάμεσα στα δόντια, χωρίς να τραυματίσουμε τα ούλα και ύστερα το τραβάμε προς τα έξω, έχοντάς το σε επαφή με το ένα δόντι και ύστερα κάνουμε το ίδιο και με το άλλο. Στην περίπτωση που έχουμε μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια ή έχουμε γέφυρες , θήκες, εμφυτεύματα ή ορθοδοντικά σύρματα, τότε καθαρίζουμε αυτά τα σημεία με βουρτσάκια μεσοδοντίων κατάλληλου μεγέθους, στα οποία έχουμε τοποθετήσει μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΤΖΕΛ ;

Καταρχήν το στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το βούρτσισμα. Το στοματικό διάλυμα ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας, κακοσμίας και ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις. Ο οδοντίατρος θα είναι αυτός που θα συστήσει το κατάλληλο διάλυμα και το χρόνο που αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Τα αντισηπτικά τζελ χρησιμοποιούνται και αυτά για τοπικές φλεγμονές ή τραυματισμούς των ούλων ή μετεγχειρητικά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ;

Το καλύτερο είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Το πιο σημαντικό βούρτσισμα είναι οπωσδήποτε το βραδινό , ώστε να είναι το στόμα μας καθαρό για πολλές ώρες   και μάλιστα τις ώρες που το σάλιο στο στόμα μας είναι μειωμένο. Πρέπει βέβαια να καθαρίζουμε τα δόντια μας έστω και με απλό ξέπλυμα με νερό, μετά από κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, γλυκών ή τεχνικά παρασκευασμένων τροφών. Προσοχή χρειάζεται μετά από την κατανάλωση όξινων τροφών , όπως είναι τα ανθρακούχα ποτά, το τσάι, οι χυμοί εσπεριδοειδών, το ξύδι, το λεμόνι, το πορτοκάλι κλπ., όπου δεν πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια αμέσως μετά, γιατί έτσι επιτείνουμε τη δράση των οξέων που καταστρέφουν το σμάλτο. Μετά από κατανάλωση αυτών των τροφών πρέπει να ξεπλύνουμε το στόμα με νερό και μετά από μισή ώρα περίπου να βουρτσίσουμε τα δόντια.

ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

PVW NA VOURTSIZETE TA DODIA SAS SYNHTHH LATHH STO VOURTSISMA3

 1. Επιλογή σκληρής οδοντόβουρτσας.
 2. Τρίψιμο των δοντιών με μεγάλη δύναμη και με μεγάλες κινήσεις.
 3. Πλύσιμο μόνο με στοματικό διάλυμα και όχι βούρτσισμα.
 4. Χρήση οδοντόβουρτσας που έχουν στραβώσει οι τρίχες της.
 5. Βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών.
 6. Δεν ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα ή την φυλάμε σε κλειστά κουτάκια, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται βακτηρίδια.
 7. Ξεχνάμε να βουρτσίσουμε τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών και τη γλώσσα.
 8. Βουρτσίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα, και όχι για 2 περίπου λεπτά, ώστε να περάσουμε από όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
 9. Χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας, με αποτέλεσμα να μας έρχεται τάση προς έμετο και να θέλουμε να τελειώσουμε γρήγορα το βούρτσισμα. Επίσης η μεγάλη ποσότητα αφρού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα ούλα ή να προκαλέσει τη δημιουργία αφθών.
 10. Χρησιμοποιούμε συνεχώς σκληρά στοματικά διαλύματα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς των ούλων ή χρώσεις των δοντιών.

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

 

belessis labros cosmetic & laser dentistry

Π.Τσαλδάρη 13 – Κερατσίνι

Τηλ. 210-4008269

 • Προβολές: 11973

Ακολουθήστε μας