Στεφάνες ( θήκες ή κορώνες ) είναι κατασκευές που τοποθετούνται σε ένα δόντι που έχει καταστραφεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το δόντι μπορεί να είναι κατεστραμμένο από μια μεγάλη τερηδόνα ή ένα κάταγμα, μπορεί να έχει ήδη ένα μεγάλο σφράγισμα ή να είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο. Η στεφάνη επειδή καλύπτει από όλες τις πλευρές το δόντι, το προστατεύει τόσο από τερηδόνα, όσο και από κατάγματα.

Το πρόβλημα με τη στεφάνη είναι ότι για να μπορέσουμε να την τοποθετήσουμε, πρέπει να τροχίσουμε το δόντι περιφερικά περίπου 1-2 χιλιοστά. Έτσι αδυνατίζουμε το δόντι, ειδικά όταν έχει ήδη καταστραφεί το δόντι στο κέντρο του και έχει μείνει λίγο υγιές δόντι περιφερικά. Για αυτό το λόγο, το σχήμα και το μέγεθος της βλάβης του δοντιού θα καθορίσει το αν είναι χρήσιμο να τοποθετηθεί στεφάνη ή όχι.

THERAPEIES YPHRESIES PROETOIMASIA DODIOU GIA YPODOXH STEFANHS      

           Προετοιμασία του δοντιού για υποδοχή στεφάνης (θήκης)

Οι στεφάνες μπορούν να φτιαχτούν από διάφορα υλικά όπως χρυσό, χρυσοπλατίνα, μέταλλο και ακρυλικό, μέταλλο και πορσελάνη, ζιρκόνιο και πορσελάνη ή σκέτη πορσελάνη. Το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται κυρίως από το κόστος, τις δυνάμεις που θα δέχεται το δόντι και την αισθητική που θέλουμε να πετύχουμε.

THERAPEIES YPHRESIES METALLO PORSENLANH ZIRKONIO PORSELANH

     Μέταλλο-πορσελάνη            Ζιρκόνιο – πορσελάνη

Οι γέφυρες τώρα είναι κατασκευές που χρησιμοποιούνται όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια και υπάρχουν σε διπλανές θέσεις δόντια που μπορούν να χρησιμεύσουν ως στηρίγματα. Για να προσθέσουμε λοιπόν τεχνητά δόντια στις περιοχές που δεν υπάρχουν, μπορούμε να φτιάξουμε μία γέφυρα , τροχίζοντας τα δόντια δεξιά και αριστερά από την περιοχή του κενού. Ύστερα φτιάχνουμε τη γέφυρα, στην οποία το δόντι ή τα δόντια που αντικαθιστούμε στηρίζονται στις στεφάνες που τοποθετούμε στα δόντια στηρίγματα.

THERAPEIES YPHRESIES PROETOIMASIA DODIWN GIA TOPOTHETHSH GEFYRAS

     Προετοιμασία δοντιών για τοποθέτηση γέφυρας

Το πρόβλημα που υπάρχει με τις γέφυρες είναι ότι για να βάλουμε τα δόντια που λείπουν, πρέπει να τροχίσουμε τουλάχιστον δύο διπλανά δόντια. Επίσης με τη γέφυρα δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το οστό ή τα ούλα που έχουν χαθεί, παρά μόνο τα δόντια.

Στη σύγχρονη οδοντιατρική, στις περιπτώσεις που λείπουν δόντια, θεωρείται πια ξεπερασμένη η λύση της γέφυρας και προτιμούμε συνήθως να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα, διατηρώντας ταυτόχρονα το οστό  και τα ούλα της περιοχής. Εξάλλου για να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα δε χρειάζεται φυσικά να τροχίσουμε άλλα δόντια, γεγονός που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων έναντι των γεφυρών.

     THERAPEIES YPHRESIES EMFYTEVMA ENADI GEFYRAS          

        Το εμφύτευμα ασφαλώς υπερέχει έναντι της γέφυρας

  • Προβολές: 5807

Ακολουθήστε μας