Πολλοί λόγοι είναι δυνατό να είναι  υπεύθυνοι για τις δυσχρωμίες στα δόντια:

 • Τροφές και ποτά: καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola, κόκκινο κρασί, κεράσια, παντζάρια κλπ.
 • Κάπνισμα

  NOSOI XRWSTIKES KAPNO KAFE

Χρωστικές από καπνό και καφέ

 • Κακή στοματική υγιεινή

NOSOI KAKH STOMATIKH YGEIINH

 • Φάρμακα: Αντιβιώσεις όπως η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη ή η μινοκυκλίνη προκαλούν έντονες όταν χορηγηθούν σε παιδιά κάτω των 8 ετών ή αν τα έχει πάρει η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σίδηρο ή ιώδιο, κάποια αντιισταμινικά, αντιυπερτασικά η αντιψυχωτικά φάρμακα επίσης προκαλούν χρώσεις των δοντιών. Τέλος και κάποια στοματικά διαλύματα και τζελ με χλωρεξιδίνη προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια.
 • Φθορίαση: η υπερβολική λήψη φθορίου σε παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει άσπρες ή καφέ κηλίδες.
 • Αμάλγαμα: μαυρίζει όχι μόνο το ίδιο το δόντι αλλά και τα γειτονικά του.
 • Απονευρωμένα δόντια: μπορεί να μαυρίσουν είτε λόγω του αίματος που έχει διεισδύσει στη δομή του δοντιού, είτε λόγω κάποιων οδοντιατρικών υλικών που χρησιμοποιούνται.

NOSOI APONEVRWMENA DODIA

 • Γενετικοί παράγοντες: κάποιοι έχουν εκ γενετής πιο σκούρα δόντια και μάλιστα όσοι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος ή μαλλιών έχουν πιο κίτρινα δόντια !

NOSOI DIATARRAXES DIAPLASHS DODIWN

 • Διαταραχές της διάπλασης των δοντιών: η υποπλασία της αδαμαντίνης ή η ατελής οδοντινογενεσία μπορεί να προκαλέσουν άσπρα, γκρι ή κίτρινα στίγματα.
 • Συστεμικές παθήσεις: η κοιλιοκάκη, η αλκαπτονουρία και η ερυθροποιητική πορφυρία προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια.
 • Τερηδόνα: όταν το δόντι χαλάσει, αρχικά το σημείο της βλάβης γίνεται πιο άσπρο και όσο η βλάβη βαθαίνει το δόντι παίρνει μια καφέ και αργότερα μια γκριζόμαυρη απόχρωση.
 • Τραυματισμός του δοντιού: μπορεί να προκαλέσει χρώση του δοντιού, όταν κάποιο αγγείο στο εσωτερικό του δοντιού σπάσει και έτσι το αίμα με το σίδηρο που περιέχει χρωματίζει τις εσωτερικές δομές του δοντιού.
 • Ηλικία: όσο μεγαλώνουμε, η αδαμαντίνη  φθείρεται και αποκαλύπτεται η οδοντίνη του δοντιού, η οποία είναι πιο κίτρινη, πιο αδιαφανής και λόγω της πορώδους δομής της απορροφά πιο εύκολα τις χρωστικές.

NOSOI DISXRWMIES LOGW APOTRIVWN DODIWN

Δυσχρωμίες λόγω αποτριβών των δοντιών

Θεραπεία των δυσχρωμιών των δοντιών

-Αποφυγή τροφών, ποτών ή φαρμάκων που προκαλούν χρώσεις των δοντιών. Ειδικά τα ποτά μπορούμε να τα πίνουμε με καλαμάκι και να μην τα κρατάμε πολύ ώρα σε επαφή με τα δόντια.

-Αποφυγή του καπνίσματος ή χρήση καπνού light και προσπάθεια να μη μένει πολύ ώρα ο καπνός σε επαφή με τα δόντια.

NOSOI KAPNOS TSIGARA

-Άριστη στοματική υγιεινή με βούρτσισμα των δοντιών μετά τα γεύματα και χρήση οδοντικού νήματος.

-Αντικατάσταση των παλιών σφραγισμάτων αμαλγάματος με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης

 NOSOI ANTIKATASTASH AMALGAMA ME SYNTHETH RHTINH

Αντικατάσταση αμαλγάματος με σύνθετη ρητίνη

-Αποκατάσταση της τερηδόνας σε όλα τα δόντια

-Σε περιπτώσεις δυσχρωμίας σε ένα μόνο δόντι μπορεί να γίνει εσωτερική λεύκανση του δοντιού με ειδικά τζελ ή να καλυφθεί εξωτερικά το δόντι με όψη σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης.

-Σε περιπτώσεις δυσχρωμίας όλων των δοντιών, τότε πρώτα κάνουμε καθαρισμό και στίλβωση στα δόντια για να καθαρίσουν οι εξωτερικές χρώσεις και αν χρειαστεί γίνεται και λεύκανση των δοντιών είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες . Αν τα προβλήματα είναι πιο έντονα, τότε μπορούμε να κάνουμε όψεις σύνθετης ρητίνης και να καλύψουμε έτσι εύκολα όλες τις δυσχρωμίες, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ατέλεια στο σχήμα ή στη θέση των δοντιών.

NOSOI LEFKANSH DODIWN PRIN META

       Λεύκανση δοντιών πριν και μετά

 

 • Προβολές: 29249

Ακολουθήστε μας