Όταν η τερηδόνα που έχει κάποιο δόντι προχωρήσει και τα μικρόβια εισέλθουν μέσα στον πολφό, (στο χώρο δηλαδή που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού), τότε ο πολφός αρχίζει και φλεγμαίνει.

        NOSOI POREIA TERHDWNAS POLFO OSTO OULA

Η πορεία της τερηδόνας στον πολφό, στο οστό και στα ούλα

Η φλεγμονή αυτή σταδιακά επεκτείνεται, αφού τα μικρόβια προχωρούν μέσα από τη ρίζα του δοντιού και καταστρέφουν όλα τα νεύρα του δοντιού.

Η πορεία αυτή των μικροβίων από την αρχική κοιλότητα ως την είσοδό  της στον πολφό, προκαλεί διαφόρων ειδών ενοχλήσεις  και πόνους. Αρχικά το δόντι είναι ευαίσθητο σε κρύα , γλυκά ή ξινά ερεθίσματα, ενώ όσο προχωράει η φλεγμονή το δόντι πονάει κατά τη διάρκεια της μάσησης. Όταν το δόντι πονάει από μόνο του , χωρίς κάποιο ερέθισμα, τότε ήδη η βλάβη έχει προχωρήσει πολύ και το δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Η πολφίτιδα τώρα είναι η φλεγμονή αυτή του πολφού που προέρχεται από τα μικρόβια της τερηδόνας. Κάποιες φορές η πολφίτιδα  μπορεί να προέλθει και από χημικά, θερμικά η μηχανικά ερεθίσματα (π.χ. κάταγμα του δοντιού ή μάσηση πολύ κρύας ή πολύ ζεστής τροφής ).

Τα συμπτώματα της πολφίτιδας είναι αρχικά ο πόνος σε κρύα, γλυκά ή ξινά ερεθίσματα, ενώ όσο η βλάβη προχωράει το δόντι αρχίζει να πονά κατά τη διάρκεια της μάσησης .

Η θεραπεία της πολφίτιδας, στα αρχικά της στάδια, είναι το καθάρισμα της τερηδόνας και η έμφραξη του δοντιού. Στο ιατρείο μας, σε περιπτώσεις πολφίτιδας, καθαρίζουμε την τερηδόνα με LASER, ώστε να αποστειρωθεί καλά η περιοχή από τα μικρόβια. Αν αποκαλυφθεί ο πολφός κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, τότε τον αποστειρώνουμε με το LASERκαι του σταματάμε την αιμορραγία, δημιουργώντας μια σκληρή κρούστα από πάνω του με το LASER. Ύστερα τοποθετούμε από πάνω του κάποια ειδικά αντισηπτικά και επουλωτικά υλικά, που βοηθούν στην εξάλειψη των μικροβίων και στη δημιουργία σταδιακά νέου οδοντικού ιστού μεταξύ πολφού και σφραγίσματος. Τέλος από πάνω τοποθετούμε το σύνηθες λευκό σφράγισμα από φωτοπολυμεριζόμενη σύνθετη ρητίνη.

Όταν τώρα η πολφίτιδα έχει προχωρήσει και οι βλάβες του πολφού έχουν γίνει μη αντιστρεπτές, τότε η θεραπεία γίνεται μόνο με ενδοδοντική  θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού.

 

  • Προβολές: 12005

Ακολουθήστε μας