Η πρόληψη της τερηδόνας και η αποφυγή των σφραγισμάτων είναι αυτό που όλοι θέλουμε. Η πρόληψη αυτή γίνεται κυρίως με τη σωστή στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή. Όμως μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα κάνοντας κάποια προληπτικά σφραγίσματα (sealants) ή κάνοντας φθορίωση.

  • Τα προληπτικά σφραγίσματα (sealants) πρέπει να γίνονται στα παιδιά, μόλις τα μόνιμα δόντια βγουν μέσα στο στόμα. Μπορούν να γίνουν όμως και αργότερα στο παιδί ή ακόμα και στους ενήλικες. Τα προληπτικά σφραγίσματα γίνονται στα σημεία όπου τα δόντια έχουν σχισμές, στις οποίες μπορούν να μείνουν υπολείμματα τροφών και συνεπώς να μαζευτούν και βακτήρια και να χαλάσουν το δόντι. Τα σημεία αυτά έχουν τόσο στενό εύρος, που δεν χωράει να μπει και να τα καθαρίσει ούτε η τρίχα της οδοντόβουρτσας. Τέτοια σημεία είναι οι σχισμές στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών και κάποιες σχισμές στην πίσω επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.

THERAPEIES YPHRESIES TRIXA ODODOVOURTSAS

Η τρίχα της οδοντόβουρτσας δε χωράει να καθαρίσει τις σχισμές του δοντιού κι έτσι δημιουργείται τερηδόνα

Τα πρώτα μόνιμα δόντια, που χρειάζονται προληπτικό σφράγισμα, βγαίνουν σε ηλικία 5-6 ετών και είναι οι πρώτοι τραπεζίτες οι οποίοι φυτρώνουν πίσω από όλα τα υπόλοιπα δόντια, χωρίς να βγει πρώτα κάποιο νεογιλό δόντι. Τα επόμενα είναι συνήθως οι άνω πλάγιοι τομείς (τα δεύτερα δόντια από το κέντρο επάνω), τα οποία έχουν συνήθως μια έντονη σχισμή στην πίσω τους πλευρά, που χρειάζεται προστασία και φυτρώνουν σε ηλικία 6-8 ετών. Τέλος προστασία χρειάζονται και όλα τα δόντια πίσω από τον κυνόδοντα, τα οποία φυτρώνουν στο στόμα σε ηλικία συνήθως 9-12 ετών.

Πώς γίνονται τα προληπτικά σφραγίσματα;

 THERAPEIES YPHRESIES PWSgINONTAI PROLHPTIKA SFRAGISMATA

Καταρχήν για να γίνει ένα προληπτικό σφράγισμα δε χρειάζεται φυσικά να τροχιστεί το δόντι. Αυτό που κάνουμε στο ιατρείο μας είναι να αποστειρώσουμε την επιφάνεια του δοντιού με LASER και να κάνουμε τη σχισμή του δοντιού πιο αδρή πάλι με το LASER, ώστε να κολλήσει ισχυρά το προληπτικό σφράγισμα στις σχισμές του δοντιού. Το προληπτικό σφράγισμα  απλώνεται και καλύπτει όλες τις σχισμές του δοντιού, κάνοντας την επιφάνεια του δοντιού λεία, έτσι ώστε να μη μαζεύει τροφές και βακτήρια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ανθεκτικά και το προληπτικό σφράγισμα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Πέρα από το ότι λειαίνουν την επιφάνεια του δοντιού, τα υλικά αυτά ελευθερώνουν και αρκετό φθόριο στην επιφάνεια του δοντιού, κάνοντας έτσι το δόντι πιο ανθεκτικό στην τερηδόνα. 

  • Η  φθορίωση τώρα , είναι μια διαδικασία που γίνεται στα παιδιά και σκοπό έχει να ενισχύσει τη δομή του δοντιού με φθόριο, ώστε να γίνουν ανθεκτικά στην τερηδόνα. Η φθορίωση γίνεται στα παιδιά μετά την ηλικία των 5 ετών και μπορεί να γίνει κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με το αν το παιδί έχει ήδη χαλασμένα δόντια και πόσα είναι αυτά.

THERAPEIES YPHRESIES FTHORIWSH

Η φθορίωση  γίνεται είτε εφαρμόζοντας ένα βερνίκι στις επιφάνειες των δοντιών είτε φορώντας ένα μαλακό μασελάκι γεμισμένο με ένα φθοριούχο gelγια ένα λεπτό. Τόσο η φθορίωση, όσο και τα προληπτικά σφραγίσματα, εκτός όλων των ευεργετικών αποτελεσμάτων τους, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να έχουν μια πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο, η οποία είναι πολύ εύκολη και τελείως ανώδυνη και συνεπώς τους δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας και άνεσης για τη μετέπειτα συνεργασία τους με τον οδοντίατρο.

  • Προβολές: 10087

Ακολουθήστε μας