Οδοντοστοιχία κάτω γνάθου: η απόλυτη ένδειξη για εμφυτεύματα δοντιών!

Η ολική οδοντοστοιχία της κάτω γνάθου είναι μια οδοντιατρική κατασκευή, η οποία συχνά παρουσιάζει προβλήματα. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ολική οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο, αναφέρουν πολλές φορές δυσκολία στη μάσηση και στην ομιλία, πόνο στα ούλα, μεγάλη κινητικότητα της οδοντοστοιχίας και γενικά δεν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητά της.

Γιατί η οδοντοστοιχία της κάτω γνάθου παρουσιάζει συχνά προβλήματα;

Η ολική οδοντοστοιχία της κάτω γνάθου εμφανίζει συχνότερα προβλήματα σε σχέση με την οδοντοστοιχία της άνω γνάθου για τους εξής λόγους:
1. Μικρότερη επιφάνεια επαφής.
Η ολική οδοντοστοιχία της άνω γνάθου έχει μεγάλη επιφάνεια έδρασης, αφού καλύπτει όλη την έκταση της σκληρής υπερώας ( του ουρανίσκου ). Έτσι λόγω της μεγάλης επιφάνειας επαφής οδοντοστοιχίας και ούλων, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συγκράτηση και σταθερότητα στην άνω οδοντοστοιχία σε σχέση με την κάτω.
2. Η γλώσσα.
Η γλώσσα είναι ένας μυς που η συνεχής του κίνηση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας και της μάσησης αποσταθεροποιεί την κάτω οδοντοστοιχία και τη διώχνει από τη θέση της.
3. Το έδαφος του στόματος.
Το έδαφος του στόματος είναι η περιοχή κάτω από τη γλώσσα, η οποία και αυτή κινείται στην ομιλία, στη μάσηση, στην κατάποση κλπ. μετακινώντας ταυτόχρονα και την οδοντοστοιχία.
4. Η έσω λοξή γραμμή.
Η έσω λοξή γραμμή είναι μια οξεία ακρολοφία του οστού στην εσωτερική και οπίσθια πλευρά της κάτω γνάθου. Η γραμμή αυτή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των ούλων είναι πολύ εύκολο να πληγωθεί από το άγγιγμα της οδοντοστοιχίας, ειδικά όταν αυτή μετακινείται από τη θέση της, δημιουργώντας πόνο και ερεθισμό στα ούλα.

Πως μπορεί να σταθεροποιηθεί η κάτω οδοντοστοιχία χρησιμοποιώντας εμφυτεύματα;
Όταν η κάτω οδοντοστοιχία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, τότε έχουμε απόλυτη ένδειξη για χρήση εμφυτευμάτων με σκοπό τη σταθεροποίηση της οδοντοστοιχίας και τη σημαντική βελτίωση όχι μόνο της ποιότητας ομιλίας και μάσησης, αλλά και της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι στην ουσία μικρές βίδες από τιτάνιο, οι οποίες τοποθετούνται στο οστό της κάτω γνάθου. Τα εμφυτεύματα που έχουν σκοπό να σταθεροποιήσουν μια οδοντοστοιχία έχουν στην πλευρά που είναι ορατή , πάνω από τα ούλα, μια διαμόρφωση σαν σούστα πάνω στην οποία θα <<κουμπώνει>> μια αντίστοιχη σούστα στο εσωτερικό της οδοντοστοιχίας. Όσο περισσότερα εμφυτεύματα χρησιμοποιήσουμε, τόσο καλύτερη, σταθερότερη και μακροβιότερη θα είναι η οδοντοστοιχία.

kato gnathos
Πόσα εμφυτεύματα χρειάζονται για τη στήριξη της κάτω οδοντοστοιχίας;
Συνήθως χρησιμοποιούμε 2 έως 4 εμφυτεύματα. Φυσικά όσο περισσότερα είναι τα εμφυτεύματα , τόσο καλύτερη θα είναι και η σταθερότητα της οδοντοστοιχίας. Επίσης όσο πιο μεγάλη απόσταση έχουν τα εμφυτεύματα μεταξύ τους, τόσο καλύτερα θα στηρίζεται η οδοντοστοιχία.

emfitevmata
Σε ποια σημεία τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;
Όπως είπαμε θέλουμε τα εμφυτεύματα να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί στην οπίσθια περιοχή της κάτω γνάθου περνάει το κάτω φατνιακό νεύρο κοντά στην άνω επιφάνεια του οστού και αυτό δεν μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε εκεί εμφυτεύματα. Έτσι τις πιο πολλές φορές τοποθετούμε τα εμφυτεύματα στην περιοχή που βρίσκονταν τα οκτώ πρόσθια δόντια του ασθενούς.

Χρησιμοποιούνται τα ίδια εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται και για ακίνητες στεφάνες ή γέφυρες;
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συνήθη εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται και για ακίνητες αποκαταστάσεις, όμως επειδή το οστό της κάτω γνάθου είναι συνήθως αρκετά απορροφημένο, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε ειδικά λεπτότερα εμφυτεύματα που έχουν ήδη ενσωματωμένους τους συνδέσμους για την συγκράτηση της οδοντοστοιχίας.

Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα ειδικά λεπτότερα εμφυτεύματα για οδοντοστοιχίες;
Τα ειδικά αυτά εμφυτεύματα για οδοντοστοιχίες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα:
1. Τα εμφυτεύματα αυτά είναι πιο λεπτά από τα συνηθισμένα και για αυτό η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη. Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν διάμετρο 2,4 ως 2,9 mm, ενώ τα συνήθη εμφυτεύματα έχουν διάμετρο 3,3 ως 5,5 mm. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε πολύ στενή γνάθο.
2. Αυτά τα εμφυτεύματα τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα, αφού συνήθως τοποθετούνται χωρίς τη δημιουργία κρημνού. Έτσι η διαδικασία εμφύτευσης είναι τελείως ανώδυνη, εύκολη, χωρίς αιμορραγία, πόνο, ράμματα και ταλαιπωρία.
3. Τα λεπτά εμφυτεύματα είναι πιο οικονομικά από τα συμβατικά. Έτσι μπορεί ο ασθενής να απολαύσει τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων και να αποκτήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής με μικρότερο κόστος.
4. Αυτά τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη στήριξη παλιάς οδοντοστοιχίας. Επειδή το τμήμα τους πάνω από τα ούλα μπορεί να είναι πολύ μικρό της τάξης των 2.5 mm, χρειάζεται μόνο μια μικρή μετατροπή της παλιάς οδοντοστοιχίας για να εφαρμόσει στους συνδέσμους των εμφυτευμάτων.

vida

Η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι επίπονη;
Η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι πολύ απλή, ιδιαίτερα για τα ειδικά λεπτότερα εμφυτεύματα. Γίνεται μια μικρή τομή με το laser στα ούλα και μετά με πολύ λεπτές φρέζες ανοίγουμε το φρεάτιο υποδοχής του εμφυτεύματος στο οστό. Τα εμφυτεύματα κατόπιν τοποθετούνται στη θέση τους και βιδώνεται πάνω τους ο σύνδεσμος που θα σταθεροποιεί την οδοντοστοιχία. Η διαδικασία γίνεται με τη συνήθη τοπική αναισθησία που χρησιμοποιείται σε όλες τις οδοντιατρικές πράξεις , είναι τελείως ανώδυνη και αναίμακτη και δεν χρησιμοποιούνται νυστέρια και ράμματα.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, η οδοντοστοιχία εφαρμόζει στα εμφυτεύματα και σταθεροποιείται;
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
Α. Αν τα εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν αρκετά σφικτά στο οστό, είναι σταθερά και είναι 3 ή 4, τότε μπορούν αμέσως να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της οδοντοστοιχίας.
Β. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μόνο εμφυτεύματα ή αυτά δεν είναι τόσο σταθερά, τότε η οδοντοστοιχία πρέπει να στηριχθεί στα εμφυτεύματα μετά από 3-4 μήνες.

Μπορεί να ρυθμιστεί το πόσο σφικτά θα κουμπώνει η οδοντοστοιχία στα εμφυτεύματα;
Φυσικά. Μεταξύ του συνδέσμου που έχει το εμφύτευμα και του αντίστοιχου συνδέσμου που έχει η οδοντοστοιχία, μεσολαβεί ένα λαστιχάκι. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λαστιχάκια ανάλογα με το πόσο σφικτά θέλουμε να στέκεται η οδοντοστοιχία.

emfitevma
Πώς λειτουργεί η οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα;
Η οδοντοστοιχία συνεχίζει να είναι κινητή, όπως και πριν, όμως όταν την τοποθετούμε στο στόμα κουμπώνει (όπως η σούστα) πάνω στα εμφυτεύματα και μπορεί να βγει μόνο αν την τραβήξουμε δυνατά για να ξεκουμπώσει.


Ποια πλεονεκτήματα έχει η οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα;
Όταν η οδοντοστοιχία στηρίζεται σε εμφυτεύματα έχει σαφώς πολλά πλεονεκτήματα:
-Είναι πολύ πιο σταθερή
-Δεν προκαλούνται εύκολα πόνοι και πληγές στα ούλα, επειδή δεν μετακινείται όπως πριν
-Η μασητική ικανότητα είναι πολύ καλύτερη
-Η ομιλία του ασθενή είναι πιο σωστή
-Ο ασθενής έχει σιγουριά για τη σταθερότητα της οδοντοστοιχίας
-Δεν χρειάζεται συγκολλητικό οδοντοστοιχιών
-Ο ασθενής απολαμβάνει μια καλύτερη ποιότητα ζωής

 ilikiomenoi

  • Προβολές: 15461

Ακολουθήστε μας