15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα δόντια

Το στόμα είναι μια κοιλότητα που μας κρύβει ακόμα πολλά από τα μυστικά του. Είναι η κεντρική είσοδος του σώματος μας, από όπου μπαίνουν στον οργανισμό μας πολλά και διαφορετικά πράγματα: η τροφή, το νερό, ο αέρας, αλλά και δισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί και μύκητες. Ένα υγιές στόμα αποτελεί την καλύτερη γραμμή άμυνας για τον οργανισμό μας, όμως ένα στόμα με προβλήματα είναι εύκολο να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη υγεία μας, αλλά και στην ποιότητα ζωής μας.

 Μέσα στην κοιλότητα του στόματος συμβαίνουν αρκετά πράγματα, τα οποία ίσως δε γνωρίζουμε. Κάποια από αυτά περιγράφουμε παρακάτω:

1. Το στόμα και τα δόντια είναι το δεύτερο πράγμα που κοιτάζει κάποιος ( μετά από τα μάτια) όταν μας συναντάει. Σύμφωνα με στατιστικές το χαμόγελο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην εμφάνισή μας και η έκφραση που παίρνει το στόμα μας δείχνει στους άλλους την ψυχική μας διάθεση, αλλά και την εκτίμηση που έχουμε τόσο στον εαυτό μας ,όσο και στους άλλους. Είναι άλλωστε γνωστό πως όταν χαμογελάμε γίνεται στον οργανισμό μας μία έκρηξη ενδορφινών, των ουσιών δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.

2. Τα δόντια και η γλώσσα είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο, όπως και το δακτυλικό αποτύπωμα.

3. Ο μέσος άνθρωπος παράγει 0.75-1.5 λίτρα σάλιου την ημέρα, δηλαδή πάνω από 35.000 λίτρα σε όλη του τη ζωή, ποσότητα ικανή να γεμίσει μία μεγάλη πισίνα! Το σάλιο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, για αυτό σε περίπτωση ξηροστομίας τα δόντια χαλάνε πιο εύκολα. Από την άλλη πλευρά κάποιοι άνθρωποι μαζεύουν εύκολα πολλή πέτρα στα δόντια τους λόγω της σύνθεσης του σάλιου τους.

πισινα 1

4. Η αδαμαντίνη των δοντιών είναι ο πιο ισχυρός ιστός στο ανθρώπινο σώμα, πολύ ισχυρότερος από το οστό, αφού έχει περιεκτικότητα 96% σε μέταλλα. Παρόλα αυτά τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια του στόματος μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστρέψουν την αδαμαντίνη του δοντιού. Επίσης η αδαμαντίνη είναι ο μοναδικός ιστός στο σώμα μας που δεν έχει ικανότητα επιδιόρθωσης όταν αλλοιωθεί.

5. Στο στόμα μας βρίσκονται πάνω από 300 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών , με το κάθε είδος να έχει πληθυσμό μερικών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ! Κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα και δεν προκαλούν προβλήματα, κάποιοι είναι δυνητικά παθογόνοι και κάποιοι προκαλούν προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα οι κύστεις κλπ. 

bacteria colorfull 19 127466 1


6. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες που παράγουν σε άτομα με περιοδοντίτιδα μπορούν να επηρεάσουν τη γενική υγεία του ατόμου. Έτσι μπορούν να επιδεινώσουν το διαβήτη, να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες, να προκαλέσουν επιπλοκές στην κύηση, να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού κλπ. (περισσότερα εδώ)

7. Ο άνθρωπος έχει 2 σειρές δοντιών ( τα νεογιλά και τα μόνιμα), ο καρχαρίας έχει 40 σειρές δοντιών.

πολλά δόντια
Σπάνια περίπτωση πολλών υπεράριθμων δοντιών σε άνθρωπο

8. Πολύ σπάνια κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα δόντι εκ γενετής , ενώ άλλος μπορεί να έχει μερικά δόντια περισσότερα από το φυσιολογικό. Πολύ συνηθέστερο είναι κάποιος να έχει ένα ή δύο δόντια λιγότερα από το φυσιολογικό.

9. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να αναπτυχθούν δόντια σε άσχετες περιοχές όπως η μύτη, τα μάτια, ο εγκέφαλος, τα άκρα κλπ.

10. Κάθε χρόνο οι μαθητές χάνουν 50 εκατομμύρια ώρες μαθήματος λόγω προβλημάτων στα δόντια.

11. Αν λόγω τραυματισμού φύγει κάποιο δόντι πρέπει να το διατηρήσουμε σε αποστειρωμένο υγρό (όπως σε ένα κουτί γάλα) ή ακόμα καλύτερα μέσα στο στόμα μας, με προσοχή μην το καταπιούμε.

12. Όταν καταναλώνουμε όξινα ποτά ή τροφές , όπως λεμόνια, πορτοκάλια, χυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, ξύδι, τσάι κλπ. , δεν πρέπει να βουρτσίζουμε αμέσως τα δόντια , αλλά τουλάχιστον 30 λεπτά μετά.

λεμονι πορτοκαλι

13. Πολλοί άνθρωποι σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και την ημέρα, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το άγχος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις του στόματος, πονοκεφάλους, αλλά και αποτριβή των δοντιών στη μασητική τους επιφάνεια και στις ρίζες τους.

14. Οι άνθρωποι έκαναν σφραγίσματα στα δόντια τους πολύ πριν ανακαλύψουν τον τροχό και τον πολιτισμό! Σε σκελετούς ανθρώπων που ζούσαν πριν το 14000 π.Χ. έχουν βρεθεί σημάδια καθαρισμού της τερηδόνας από τα δόντια και γέμισμα της τρύπας των δοντιών με διάφορα υλικά.


προσθετα δοντια 600μ.Χ. εμφυτευμα μαγιας
Εμφυτεύματα από κοχύλι σε κάτοικο των Μάγιας του 600μ.Χ. !

15. Σε σκελετούς πριν το 2000 π.Χ. έχουν βρεθεί κολλημένα σιδεράκια στα δόντια για τη μετακίνηση των δοντιών. Επίσης έχουν βρεθεί εμφυτεύματα για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών, φτιαγμένα από κοχύλι σε σκελετό ατόμου που έζησε περί το 600 μ.Χ.

προσθετα δοντια 4000π
Πρόσθεση 2 ελλειπόντων δοντιών από το 2300 π.Χ. !

footer LOGO BELESSIS

  • Προβολές: 13520

Ακολουθήστε μας