Όμορφα χαμόγελα, χαρούμενα παιδιά

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μάθουν από νωρίς σωστές διατροφικές συνήθειες, να ασκούνται σωστά, να έχουν καλή προσωπική υγιεινή και κυρίως να έχουν καλή συμπεριφορά. Η φροντίδα των δοντιών και γενικότερα του στόματος του παιδιού μπορεί να του εξασφαλίσει όχι μόνο ένα υγιές στόμα χωρίς προβλήματα, αλλά και ομορφιά, αισθητική και αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός και το πιο σημαντικό δεν είναι οι συμβουλές αλλά οι πράξεις τους. Το παιδί θα πρέπει να βλέπει τους γονείς του να πλένουν και να φροντίζουν τα δόντια τους και να επισκέπτεται μαζί τους από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία τον οδοντίατρο. Έτσι η στοματική υγιεινή και η προληπτική οδοντιατρική θα γίνει μια αυτονόητη συνήθεια.

Τι μπορεί να κάνει όμως το παιδί (και οι γονείς του) για να αποκτήσει όμορφο χαμόγελο, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις;

ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αποφεύγουμε:

 • τροφές με πολύ ζάχαρη
 • τροφές που κολλάνε εύκολα στα δόντια
 • τροφές και ποτά με πολλά οξέα
 • υπερβολικά σκληρές τροφές

Προτιμούμε:

 • τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο
 • έντονα επεξεργασμένες τροφές
 • τροφές πλούσιες σε φθόριο (ψάρι, τσάι κλπ) 
 • τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ω3
 • ωμά φρούτα και λαχανικά
 • τσίχλες με ξυλιτόλη, χωρίς ζάχαρη

χ βουρτσισμα

ΚΑΛΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

-να επιβλέπεται από τους γονείς
-να διαρκεί πάνω από 2 λεπτά
-να γίνεται αν είναι εφικτό μετά από κάθε γεύμα
-σε παιδιά κάτω των 5 ετών, προσοχή να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα
-να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα αντίστοιχη της ηλικίας
-να καθαρίζονται και τα ενδιάμεσα των δοντιών με νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι ( μετά τα 6 έτη)
-να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα (με τις οδηγίες του οδοντιάτρου)

ΦΘΟΡΙΩΣΗ
Μετά την ηλικία των 5 ετών συνίσταται η φθορίωση των δοντιών κάθε 6 μήνες, ώστε να γίνουν τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζεται το φθόριο στην επιφάνεια των δοντιών είτε σε μορφή τζελ μέσα σε ειδικά δισκάρια, είτε σε μορφή βερνικιού με επάλειψη με βουρτσάκια.
Εκτός της ίδιας της χρησιμότητας της φθορίωσης, η διαδικασία αυτή βοηθάει πολύ το παιδί να εξοικειωθεί με τον οδοντίατρο με μια τόσο εύκολη θεραπεία.

χ sealant

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ
Το συνηθέστερο σημείο που χαλάει κάποιο δόντι είναι οι σχισμές και οι οπές που βρίσκονται στην επιφάνειά του. Με τα προληπτικά σφραγίσματα καλύπτουμε αυτά ακριβώς τα σημεία ,με ειδικά λεπτόρρευστα υλικά που κάνουν λεία την επιφάνεια των δοντιών και τα ενισχύουν ταυτόχρονα με φθόριο. Αυτά τα προληπτικά σφραγίσματα πρέπει να τοποθετούνται στην ηλικία των 6 ετών στους πρώτους μόνιμους γομφίους που βγάζει το παιδί και μετά περίπου στην ηλικία των 10-14 στα υπόλοιπα μόνιμα οπίσθια δόντια που έχουν βγει.
Είναι μια επίσης πολύ εύκολη, ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη της τερηδόνας στη ζωή του παιδιού κατά 60-80 %.

χ διατηρηση χωρου

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο οδοντίατρος μπορεί από την προσχολική ηλικία να διαγνώσει πιθανά προβλήματα που θα γίνουν εμφανή αργότερα, να εντοπίσει κάποιες κακές συνήθειες που μπορούν να στραβώσουν τα δόντια και τις γνάθους και να προτείνει στους γονείς ορθοδοντικές θεραπείες που μπορούν να γίνουν άμεσα ή αργότερα. Οι ορθοδοντικές θεραπείες δεν είναι φυσικά μόνο τα γνωστά σιδεράκια. Μπορούν επίσης να γίνουν διάφορες θεραπείες:
- να χρησιμοποιηθούν μασελάκια για διάνοιξη της γνάθου ή τη μετακίνηση των δοντιών
- να γίνει αόρατη ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες,
-να τοποθετηθούν μικρές συσκευές για διακοπή κακών συνηθειών όπως το πιπίλισμα του δάχτυλου ή η τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια
-να τοποθετηθούν μικρές συσκευές για τη διατήρηση του χώρου όταν γίνει πρώιμη εξαγωγή των νεογιλών δοντιών
Η ορθοδοντική θεραπεία πετυχαίνει πολλά:
• Αισθητική δοντιών και προσώπου
• Αυτοπεποίθηση και σιγουριά
• Λιγότερα προβλήματα σε δόντια και ούλα στο μέλλον
• Καλύτερο καθαρισμό των δοντιών
• Καλύτερη μάσηση και λειτουργία των αρθρώσεων της γνάθου
• Πιο σωστή ομιλία
• Ένα όμορφο χαμόγελο, που θα σε κάνει να χαμογελάς περισσότερο και να έχεις πλεονέκτημα στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις.

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Όταν το παιδί βλέπει τους γονείς του να βουρτσίζουν τα δόντια τους , να έχουν καλές διατροφικές συνήθειες και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για πρόληψη και καθαρισμό των δοντιών, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να καταλάβει πως αυτά είναι αυτονόητα και να τα εφαρμόσει και το ίδιο.

χ γονεις      7

 • Προβολές: 6700

Ακολουθήστε μας