Εξόγκωμα στα ούλα ή στο μάγουλο. Τι μπορεί να είναι;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κάποιου είδους εξόγκωμα στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Εδώ θα αναφερθούμε στις πιο συχνές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο ή φούσκωμα στα ούλα , τα μάγουλα, τα χείλη ή τη γλώσσα.

1.Απόστημα από βλάβη στα δόντια

aposthma

Πρόκειται για το λεγόμενο οδοντικό απόστημα. Αυτό προκαλείται όταν η τερηδόνα έχει φτάσει βαθιά μέσα στο δόντι και τα βακτήρια που την έχουν προκαλέσει έχουν ήδη μπει μέσα στον πολφό ,την περιοχή δηλαδή που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του. Αυτό το απόστημα εντοπίζεται συνήθως σε απόσταση 10-15 χιλιοστών από τη γραμμή δοντιών-ούλων και μπορεί να προκαλέσει εμφανές οίδημα στο εξωτερικό του προσώπου.
Τέτοιου είδους βλάβες μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορούν να γίνουν απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του ασθενή.
Η θεραπεία σε αποστήματα με οδοντική αιτιολογία περιλαμβάνει την ενδοδοντική θεραπεία του υπεύθυνου δοντιού και τη λήψη κάποιου αντιβιοτικού που θα επιλέξει ο οδοντίατρος. Σε πιο εκτεταμένες βλάβες ίσως χρειαστεί διάνοιξη του αποστήματος για να φύγει το πύο ή ακόμα και χειρουργική αφαίρεσή του (ακροριζεκτομή) , όταν παρά τη θεραπεία αυτό επιμένει.

2. Σπάσιμο του δοντιού
Όταν ένα δόντι σπάσει, τότε άμεσα σχεδόν εμφανίζεται απόστημα στο αντίστοιχο σημείο. Όταν το σπασμένο τμήμα είναι μικρό, τότε αυτό μπορεί να αποκατασταθεί με έμφραξη ή στεφάνη. Αν όμως το δόντι έχει σπάσει πολύ βαθιά, τότε απαιτείται εξαγωγή του δοντιού.

3. Περιοδοντικό απόστημα

aposthma2

Εδώ η αιτία βρίσκεται όχι μέσα στο δόντι αλλά γύρω από αυτό, στους περιοδοντικούς ιστούς. Τα βακτήρια και οι τοξίνες τους, που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα και στην πέτρα εισέρχονται στα ούλα και προκαλούν το πρήξιμο των ούλων. Εδώ συνήθως το πρήξιμο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ δοντιών και ούλων και δεν είναι τόσο επώδυνο. Αν πιέσουμε λίγο το απόστημα, τις περισσότερες φορές βλέπουμε να τρέχει πύο από την περιοχή μεταξύ δοντιού και ούλου.
Εδώ η θεραπεία περιλαμβάνει τον καθαρισμό της πέτρας, τη θεραπεία με LASER, (για αποστείρωση της περιοχής και αφαίρεση των βακτηρίων και των τοξινών τους), τη λήψη κατάλληλων αντιβιοτικών καθώς και τη χρήση τοπικής αλοιφής ή βάμματος, με αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις η βλάβη στο οστό γύρω από το δόντι είναι τόσο μεγάλη, ώστε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού.

4.Περιστεφανίτιδα

therapeia peristefanitidas

Θεραπεία περιστεφανίτιδας με LASER

Είναι η φλεγμονή που παρουσιάζεται στα ούλα γύρω από το φρονιμήτη, όταν αυτός δεν έχει ακόμα βγει τελείως στο στόμα.
Το πρήξιμο εδώ είναι γύρω από το φρονιμήτη και ο ασθενής πονά συνήθως στο άνοιγμα του στόματος ή όταν δαγκώνει την πρησμένη περιοχή.
Η θεραπεία συνίσταται στον καθαρισμό της περιοχής, στη θεραπεία των ούλων με LASER, στην τοπική εφαρμογή από τον οδοντίατρο και τον ασθενή διαφόρων αντισηπτικών και επουλωτικών αλοιφών και στη λήψη αντιβιοτικού. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί και η εκτομή του φλεγμαίνοντος ιστού με το LASER ή ακόμα και η εξαγωγή του φρονιμήτη.

5.Έγκλειστο δόντι
Σε μερικές περιπτώσεις κάποια δόντια παραμένουν έγκλειστα μέσα στα ούλα γιατί δεν έχουν χώρο να βγουν. Τα πιο συνήθη δόντια που μένουν έγκλειστα είναι οι φρονιμήτες και οι κυνόδοντες. Πολλές φορές τα έγκλειστα δόντια βρίσκονται πολύ επιφανειακά στα ούλα και προκαλούν οίδημα.
Στα έγκλειστα δόντια είτε δεν κάνουμε κάτι ,αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις, είτε ανοίγουμε το ούλο με LASER για να διευκολύνουμε την ανατολή του δοντιού, είτε κάνουμε εξαγωγή του δοντιού όταν προκαλεί συχνά προβλήματα.

6.Τραυματικό ίνωμα

traumatiko inwma

Κάποιες φορές δαγκώνουμε κάποιο συγκεκριμένο σημείο στα μάγουλα, στα χείλη ή στη γλώσσα είτε από συνήθεια, είτε στον ύπνο μας, είτε τυχαία, είτε επειδή η επιφάνεια κάποιου ή κάποιων δοντιών είναι άγρια. Με αυτόν τον τρόπο τραυματίζονται οι μαλακοί ιστοί και δημιουργείται σταδιακά ένα εξόγκωμα , το οποίο είναι συνήθως λείο, στρογγυλό και προεξέχει σαφώς από τους μαλακούς ιστούς.
Το τραυματικό ίνωμα είναι συνήθως ενοχλητικό , γιατί προσπαθούμε να το αποφύγουμε όταν μασάμε, αλλά από μόνο του δεν πονάει.
Αν και δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα, είναι καλό να αφαιρείται, για να μην μολυνθεί και για να μην εξαλλαχθεί.
Η αφαίρεση του τραυματικού ινώματος με το LASER διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, είναι ανώδυνη και αναίμακτη και δεν χρειάζεται νυστέρι ή ράμματα.

7. Επουλίδα εγκυμοσύνης

epoulida

Η επουλίδα της κύησης είναι ένα ή περισσότερα ογκίδια που μπορεί να εμφανιστούν στα ούλα συνήθως ανάμεσα στα δόντια και περισσότερο στην άνω γνάθο. Είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Η αιτία της είναι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό όμως τις πιο πολλές φορές και με την παρουσία οδοντικής πλάκας.
Προκαλεί αισθητικό πρόβλημα, αιμορραγεί εύκολα και δυσκολεύει το βούρτσισμα. Μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα με το LASER μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, ενώ κάποιες φορές υποχωρεί αυτόματα μετά την κύηση.

8.Δόντι που ανατέλλει
Ένα φούσκωμα των ούλων σε ηλικία κάτω των 14 ετών προκύπτει συνήθως από κάποιο δόντι που είναι έτοιμο να ανατείλει.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, εκτός αν συνυπάρχει πόνος ή ορθοδοντικός λόγος να ανατείλει γρήγορα το δόντι. Όταν χρειάζεται λοιπόν μπορούμε εύκολα να ανοίξουμε λίγο το ούλο του παιδιού με το LASER, ώστε να διευκολύνουμε την ανατολή του.


9.Άλλες βλάβες
Υπάρχουν πολλές άλλες νόσοι που μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία ενός ογκιδίου στο στόμα. Ανάμεσα σε αυτές είναι η απόφραξη των σιελογόνων αδένων, οι καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, όγκοι φαρμακευτικής ή ορμονικής αιτιολογίας, όγκοι ως αποτέλεσμα γενικότερων συστηματικών νοσημάτων κλπ. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος ή αν χρειαστεί και ο στοματολόγος είναι αυτοί που πρέπει να εξετάσουν τον ασθενή και να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία.

 koxulilogo bel

  • Προβολές: 214735

Ακολουθήστε μας