ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ φροντίζουν καλά τη στοματική τους υγεία, επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο και ακολουθούν προσεγμένη διατροφή , συνεχίζουν να έχουν  προβλήματα τερηδόνας ή περιοδοντίτιδας.

Δύο πολύ πρόσφατες, εντυπωσιακές έρευνες  από ανεξάρτητες ομάδες ερευνητών με Έλληνες επικεφαλείς ήρθαν να <<απενοχοποιήσουν>>  τους ασθενείς, αφού εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα.

Αρχικά τον Ιούνιο του 2016  ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Παπαπάνου δημοσίευσαν τη μελέτη τους σε 120 ασθενείς, στο Journalofdentalresearch , κατά την οποία εντόπισαν 41 διαφορετικά γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας. Η περαιτέρω μελέτη τους θα μπορέσει να βοηθήσει στη δημιουργία τρόπων απενεργοποίησής τους, ώστε μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης περιοδοντίτιδας και να θεραπευθούν πιο εύκολα οι ασθενείς!

                                                          

Το Φεβρουάριο του 2017 μια άλλη ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Μητσιάδη δημοσίευσε τη δική της μελέτη στο  ScienceSignaling, κατά την οποία οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μεταλλάξεις σε 3 συγκεκριμένα γονίδια (τα Bcl9, Bcl91 και Pygo2 ), οδήγησαν στη δημιουργία σαθρής αδαμαντίνης,  λιγότερο σταθερής, που μπορούσε εύκολα να καταστραφεί από την τερηδόνα.

Έτσι λοιπόν αυτές οι 2 σημαντικές έρευνες αποκαλύπτουν πως δεν είναι μόνο τα βακτήρια του στόματος υπεύθυνα για την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα. Η κληρονομική προδιάθεση μπορεί να επιβαρύνει και να επιταχύνει την πορεία των νόσων αυτών.

Επίσης άτομα που βλέπουμε πως δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία ή που παρότι φροντίζουν καλά τη στοματική τους υγεία , αντιμετωπίζουν πολλά οδοντικά προβλήματα, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με άλλους πιο δραστικούς τρόπους , τροποποιώντας τη θεραπεία και αυξάνοντας όσο γίνεται την πρόληψη.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα εξάλλου μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέες, αποτελεσματικότερες, γονιδιακές θεραπείες των νόσων αυτών. Πέρα από αυτό όμως μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία δοντιών, οστού και ούλων σε όσους ήδη τα έχουν χάσει.

Οι επιστήμες όπως η οδοντιατρική, η γενετική, η βιοφυσική και η νανοτεχνολογία εξελίσσονται συναρπαστικά και θα οδηγήσουν σύντομα σε καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και σε καλύτερους και πιο βιολογικούς τρόπους θεραπείας.

χειρουργός, οδοντιατρος, γονιδια

  • Προβολές: 6419

Ακολουθήστε μας