ΛΕΥΚΑΝΣΗ – ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

Λευκανση δοντιων

Η λευκανση δοντιων είναι απαραίτητη ;

Το χαμόγελο ενός ανθρώπου είναι ο καθρέφτης όλων των συναισθημάτων του. Ένα ωραίο χαμόγελο δίνει ζωή σε όλο το πρόσωπο και είναι αυτό που δείχνει τη ψυχική μας διάθεση. Δεν είναι άλλωστε  τυχαίο πως όταν συναντάμε κάποιον , το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι το χαμόγελό του, αφού από αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε πάρα πολλά για το χαρακτήρα του, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του για εμάς και πολλά άλλα. Είναι εμφανές σε όλους πως ένα αστραφτερό χαμόγελο κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις, δείχνει αυτοπεποίθηση και υγεία και χαρίζει θετική ενέργεια και καλή διάθεση , τόσο σε αυτόν που το έχει , όσο και στους γύρω του.

 Η λευκανση δοντιων είναι μια διαδικασία, η οποία μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά το χαμόγελο και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί το πρώτο βήμα στην αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία.

Πότε ενδείκνυται και πότε όχι η λευκανση δοντιων ;

 Η λευκανση δοντιων είναι μια οδοντιατρική πράξη που μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι άνω των 18 ετών με απόλυτη ασφάλεια, όταν επιθυμούν μια ολοκληρωμένη αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία και ένα πιο λαμπερό χαμόγελο. Ενδείκνυται κυρίως σε άτομα στα οποία το χρώμα των δοντιών έχει γίνει πιο σκούρο στο πέρασμα του χρόνου για διάφορους λόγους. Η συχνή χρήση ουσιών όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, αλλά και διάφορα είδη φαρμάκων, όπως για παράδειγμα αυτά που περιέχουν σίδηρο, προκαλούν σταδιακά τη δυσχρωμία των δοντιών. Το κάπνισμα βέβαια είναι ίσως ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας  για το χρώμα των δοντιών. Κάποιες φορές τέλος, το σκούρο χρώμα είναι αποτέλεσμα προηγούμενης λήψης αντιβιοτικών (κυρίως τετρακυκλίνης), κατά την περίοδο διάπλασης των δοντιών.

Η λευκανση των δοντιων όμως , όπως γνωρίζουμε, δεν μπορεί  να αλλάξει το χρώμα στα διάφορα οδοντιατρικά υλικά, όπως είναι η ρητίνη και η πορσελάνη, για αυτό και άτομα με αρκετά σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια ή με θήκες και γέφυρες σε αυτά είναι πιο δύσκολο να κάνουν λεύκανση, αφού θα χρειαστεί να αλλάξουν κάποιες από αυτές τις εργασίες αργότερα. 

Η λευκανση δοντιων είναι επώδυνη διαδικασία;

Γενικά η λευκανση δοντιων είναι μια αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία εύκολη, άνετη και ανώδυνη . Σε κάποιους ασθενείς όμως με ευαίσθητα δόντια (λόγω αποκάλυψης ριζών, ραγισμάτων, εκτενών σφραγισμάτων κλπ), ίσως προκληθεί ευαισθησία των δοντιών κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Ευαισθησία μπορεί να προκληθεί επίσης και αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά ισχυρό τζελ λεύκανσης ή αν χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα από αυτό και διαρρέει αυτό πάνω στα ούλα.

Για αυτό, όταν κάνουμε λευκανση δοντιων στο ιατρείο, τοποθετούμε πάνω στα ούλα ένα ειδικό υλικό ,το οποίο δεν επιτρέπει στο λευκαντικό τζελ να ακουμπήσει στα ούλα. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να είναι προσεκτικά και με λεπτομέρεια κατασκευασμένος ο νάρθηκας λεύκανσης για το σπίτι, ώστε να μην επιτρέπει στο τζελ της λεύκανσης να διαρρεύσει προς τα ούλα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περιοχή του νάρθηκα που ακουμπάει πάνω στα ούλα. Αυτή η περιοχή πρέπει να έχει μεν απόλυτη επαφή με τα ούλα, ώστε να μη διαρρέει το λευκαντικό τζελ  προς τα ούλα, από την άλλη όμως δεν πρέπει να προκαλεί τραύμα ή πίεση στα ούλα.

Ποια είναι η διαδικασία για τη λευκανση δοντιων;

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε πως πριν από τη λεύκανση πρέπει να έχει προηγηθεί ο απλός καθαρισμός των δοντιών και μια πολύ καλή στίλβωσή τους, ώστε το λευκαντικό τζελ να δράσει σε καθαρή επιφάνεια και η αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία που θα γίνει να έχει επιτυχία.

Η λευκανση των δοντιων επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση κάποιου υλικού πάνω στα δόντια, το οποίο απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο, που διεισδύει στο εσωτερικό του δοντιού και οξειδώνει τις οργανικές ουσίες των χρωστικών. Η λεύκανση μπορεί να γίνει με 4 κυρίως τρόπους: 

α. Λευκανση δοντιων στο ιατρείο.

Η λευκανση δοντιων στο ιατρείο ενδείκνυται , όταν θέλουμε άμεσα ένα πιο λευκό χαμόγελο και δεν έχουμε τη διάθεση να φοράμε τους νάρθηκες στο σπίτι.

Είναι μια αισθητικη οδοντιατρικη διαδικασία που ολοκληρώνεται τις περισσότερες φορές σε μία συνεδρία. Αρχικά με το χρωματολόγιο ή τη συσκευή χρωματοληψίας καταγράφουμε το υπάρχον χρώμα των δοντιών. Επίσης μπορούμε σε αυτή τη φάση να πάρουμε και φωτογραφίες, που να φαίνεται το αρχικό χρώμα που έχουν τα δόντια.

Έπειτα τοποθετούμε ένα ειδικό τζελ επάνω στα ούλα, για να μη μπορεί το υλικό της λεύκανσης να διαρρεύσει προς τα ούλα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το ειδικό υλικό λεύκανσης  στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Υπάρχουν διάφορα είδη υλικών λεύκανσης. Κάποια από αυτά λειτουργούν από μόνα τους και κάποια λειτουργούν ταχύτερα όταν ενεργοποιηθούν με κάποιο είδος φωτός όπως το  laser, τη συσκευή plasma, ή την απλή συσκευή led, που πολυμερίζει το σφράγισμα ρητίνης.  Ο οδοντίατρος θα κρίνει ποιο από αυτά τα υλικά είναι το καλύτερο για τον συγκεκριμένο ασθενή. Γενικά πάντως τα υλικά για τη λευκανση δοντιων που ενεργοποιούνται με φως λειτουργούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας , το λευκαντικό τζελ που έχει ήδη δράσει, αφαιρείται και τοποθετείται στα δόντια φρέσκο τζελ που ενεργοποιείται ξανά με το laserή τη συσκευή plasma. Η όλη διαδικασία  διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ κάποιες φορές χρειάζεται και δεύτερη συνεδρία εάν τα δόντια είναι πολύ σκούρα.

Όταν ολοκληρωθεί η λευκανση των δοντιων, αφαιρείται όλη η ποσότητα του λευκαντικού τζελ και το υλικό προστασίας των ούλων. Αφού ο ασθενής ξεπλύνει και απολαύσει το νέο χρώμα των δοντιών του, στο ιατρείο μας τοποθετούμε επάνω στα ούλα μια καταπραϊντική  κρέμα με βιταμίνη Ε και κάνουμε στίλβωση των δοντιών με ειδική κρέμα απευαισθητοποίησης. Αυτό γίνεται για να προλάβουμε πιθανές ενοχλήσεις από τη διαρροή υλικού στα ούλα και πιθανή μετέπειτα ευαισθησία των δοντιών.

β. Λευκανση δοντιων στο σπίτι

Η λευκανση των δοντιων στο σπίτι είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος λεύκανσης. Με αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιείται υλικό το οποίο είναι λιγότερο ισχυρό σε δράση από ότι το υλικό που χρησιμοποιείται στη λεύκανση στο ιατρείο. Επειδή όμως το υλικό αυτό χρησιμοποιείται  για πολύ περισσότερη ώρα επάνω στα δόντια, η αποτελεσματικότητά του είναι τις πιο πολλές φορές καλύτερη από τη λεύκανση στο ιατρείο.

Αρχικά σε ένα πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών του ασθενή και θα καταγράψει το αρχικό χρώμα των δοντιών. Στο επόμενο ραντεβού οι νάρθηκες λεύκανσης θα είναι έτοιμοι. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει την εφαρμογή των ναρθηκών στο στόμα του ασθενή και θα του παραδώσει τους νάρθηκες μαζί με το υλικό για τη λευκανση των δοντιων.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά υλικά λεύκανσης  των δοντιών στο σπίτι. Διαφέρουν κυρίως στο είδος του υλικού που παράγει το ενεργό οξυγόνο (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου), στην πυκνότητα του ενεργού συστατικού (από 3% έως 22%) και στην παρουσία ή όχι άλλων βοηθητικών συστατικών (όπως υλικών απευαισθητοποίησης των δοντιών, βελτίωσης της ρευστότητας του υλικού ή βελτίωσης της δράσης του υλικού) . Ανάλογα με τη σύστασή τους τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται και για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Έτσι υπάρχουν τα τζελ για τη λευκανση των δοντιων που πρέπει να έχουν επαφή με τα δόντια για περίπου 8 ώρες (πρακτικά όλη τη νύχτα), άλλα που αρκεί η χρήση τους για 3-4 ώρες την ημέρα και άλλα πιο ισχυρά που λευκαίνουν τα δόντια με μόλις 15 έως 30 λεπτά επαφής τους με την επιφάνεια των δοντιών την ημέρα. Βέβαια όσο πιο ισχυρό είναι ένα υλικό, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών. Η ευαισθησία αυτή είναι φυσικά προσωρινή και διαρκεί όσο διαρκεί και η λεύκανση ή και λίγες ημέρες περισσότερο. Πάντως αν υπάρξει ευαισθησία πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει με το γιατρό του, ώστε να τροποποιήσει τη θεραπεία  και να  του δώσει οδηγίες αντιμετώπισής της.

Στο ιατρείο μας προτείνουμε ο ασθενής να χρησιμοποιεί ειδική απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα και αν χρειαστεί ειδικό τζελ απευαισθητοποίησης των δοντιών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αισθητικη οδοντιατρικη  θεραπεία της λεύκανσης.

Η λευκανση δοντιων με τους νάρθηκες στο σπίτι είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 10 με 12 ημέρες. Αν ο ασθενής επιθυμεί ακόμα λευκότερα δόντια ή αν το αρχικό χρώμα των δοντιών ήταν υπερβολικά σκούρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο υλικό λεύκανσης και έτσι η θεραπεία να διαρκέσει πιο πολλές ημέρες.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η λεύκανση στο σπίτι είναι ότι οι νάρθηκες που χρησιμοποιεί ο ασθενής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, όσες φορές επιθυμεί κάποιος να επαναλάβει τη θεραπεία στο μέλλον. Έτσι μπορεί για παράδειγμα η πρώτη θεραπεία για τη λευκανση δοντιων στο σπίτι με νάρθηκες να κοστίσει 200 – 250 ευρώ, μια επανάληψη όμως της λεύκανσης κάθε ένα με δύο χρόνια μπορεί να στοιχίσει 50 με 100 ευρώ.

Οδηγίες για τη λευκανση δοντιων με νάρθηκες στο σπίτι

  1. Πριν τοποθετήσετε τους νάρθηκες στο στόμα φροντίστε να βουρτσίσετε καλά τα δόντια σας.
  2. Είναι καλό τα δόντια να είναι στεγνά, ώστε να λειτουργήσει πιο καλά το υλικό για  τη λευκανση των δοντιων, οπότε πριν βάλετε τους νάρθηκες στεγνώστε την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών όσο μπορείτε.
  3. Καλύτερο είναι να τοποθετείτε λιγότερο υλικό στους νάρθηκες, παρά περισσότερο. Δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα υλικού γιατί αυτό μπορεί να διαρρεύσει στα ούλα και να προκαλέσει πόνο σε αυτά.
  4. Το υλικό πρέπει να τοποθετείται μόνο στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και όχι στην εσωτερική και να μπαίνει κυρίως προς την κοπτική πλευρά των δοντιών παρά προς την ουλική, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσει το υλικό τα ούλα.
  5. Αφήστε τους νάρθηκες στο στόμα για όση ώρα σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος.
  6. Όταν αφαιρέσετε τους νάρθηκες ξεπλύνετε καλά το στόμα και βουρτσίστε καλά τα δόντια σας.
  7. Για να μην προκληθεί ευαισθησία στα δόντια όταν κάνετε τη θεραπεία, είναι καλό να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λεύκανση, με ειδική οδοντόκρεμα κατά της ευαισθησίας των δοντιών.
  8. Τις ημέρες που κάνετε τη θεραπεία , αποφύγετε όσο μπορείτε το κάπνισμα, τον καφέ (είναι καλύτερο να πίνετε τον καφέ με καλαμάκι, για να μην έρχεται σε επαφή με τα δόντια), το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola, φάρμακα που περιέχουν σίδηρο και γενικά τροφές που μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια.

 γ.  Λευκανση δοντιων και στο ιατρείο και στο σπίτι  

Αν θέλουμε να πετύχουμε πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα και να έχουμε μια ολοκληρωμένη αισθητικη οδοντιατρικη θεραπεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους δύο τρόπους λεύκανσης την ίδια περίοδο. Συνήθως κάνουμε πρώτα τη θεραπεία στο ιατρείο και αμέσως μετά ακολουθεί η θεραπεία στο σπίτι, μπορεί όμως να γίνει και το αντίθετο.

Όταν εφαρμόζουμε αυτή την τεχνική, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τους νάρθηκες που θα κατασκευάσουμε, όχι μόνο στη λεύκανση στο σπίτι αλλά  και στη λεύκανση στο ιατρείο, ώστε το λευκαντικό υλικό να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τα δόντια και να έχουμε ακόμη καλύτερη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία μας.

δ. Λευκανση δοντιων με προκατασκευασμένους και προγεμισμένους νάρθηκες.

Είναι ο πιο οικονομικός αλλά και ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για τη λευκανση των δοντιων. Χρησιμοποιούνται έτοιμοι νάρθηκες οι οποίοι είναι ήδη γεμάτοι με το λευκαντικό υλικό και φοριούνται από τον ασθενή στο σπίτι.

Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται αποτυπώματα για να κατασκευαστούν οι νάρθηκες. Όμως οι νάρθηκες δεν έχουν απόλυτη εφαρμογή στα δόντια, όπως είναι φυσικό, και έτσι δεν έχουν ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα λεύκανσης.

Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος από τη λευκανση των δοντιων;

Το πόσο θα διαρκέσει το νέο σας λευκότερο χαμόγελο εξαρτάται κυρίως από τις διατροφικές σας συνήθειες και από τη στοματική σας υγιεινή. Είναι εμφανές πως το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, τσαγιού, σοκολάτας και άλλων παρόμοιων τροφών μειώνουν τη διάρκεια του αποτελέσματος. Επίσης η συχνή χρήση στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη, όπως και η χρήση άλλων διαλυμάτων με έντονα χρώματα μπορούν να σκουρύνουν  τα δόντια ξανά.

Αντίθετα η σωστή στοματική υγιεινή, με καλό βούρτσισμα μετά από τα γεύματα, όπως και ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο, βοηθούν στη μακρόχρονη συντήρηση του αποτελέσματος από τη λευκανση των δοντιων.

Λεύκανση πριν & μετά

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917
lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Όταν γίνεται εξαγωγή κάποιου δοντιού δε χάνεται μόνο το συγκεκριμένο δόντι, αλλά τα ούλα και κυρίως το κόκαλο που βρίσκεται γύρω από το δόντι μειώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτό δημιουργεί μια μείωση του όγκου όλου του προσώπου στην περιοχή αυτή και δίνει τη χαρακτηριστική γερασμένη εικόνα στο πρόσωπο.

3-4 Δεκεμβρίου: Συμμετοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοδοντικής

3-4 Δεκεμβρίου: Συμμετοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΟρθοδοντικήςΝέες ορθοδοντικές τεχνικές, προχωρημένες μέθοδοι στη θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες και νέοι τρόποι αντιμετώπισης της άπνοιας ύπνου.Οδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος...

Σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης , λίφτινγκ και σύσφιξης.

Σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης , λίφτινγκ και σύσφιξης.   Οδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...

19 Μαιου 2016: Συμμετοχή σε σεμινάριο ανώδυνης αισθητικής προσώπου με μηχανήματα ειδικής τεχνολογίας.

19 Μαιου 2016: Συμμετοχή σε σεμινάριο ανώδυνης αισθητικής προσώπου με μηχανήματα ειδικής τεχνολογίας.Οδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...

20-22 Μαιου 2016: Συμμετοχή στο Διεθνές Οδοντιατρικό Συμπόσιο εμφυτευμάτων και αισθητικής

20-22 Μαιου 2016: Συμμετοχή στο Διεθνές Οδοντιατρικό Συμπόσιο εμφυτευμάτων και αισθητικήςΟδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...

25 Ιουνίου 2016: Προχωρημένα σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης και σύσφιξης

25 Ιουνίου 2016: Προχωρημένα σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης και σύσφιξηςΟδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...