ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΜΕ LASER

Ενδοδοντική θεραπεία στη ρίζα, ανασύσταση της ρίζας με άξονα και όψεις σύνθετης ρητίνης στα διπλανά δόντια (δε χρησιμοποιήθηκαν θήκες ή γέφυρα)

  • Όψεις ρητίνης ή πορσελάνης

ΤΟ LASER ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ

–         Υπάρχουν πολλά είδη LASER για χρήση στο στόμα;

ΕΙΔΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ LASER

LASER ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ                                              LASER ΣΚΛΗΡΩΝ & ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ

     Ανάλογα με το μήκος κύματος του φωτός που παράγει το κάθε LASER, υπάρχουν LASER που τα βλέπουμε ,γιατί παράγουν κάποιο ορατό φως (π.χ. πράσινο, κόκκινο ή μπλε ) και αόρατα LASER ,που παράγουν φως στο υπέρυθρο φάσμα.  Τα ορατά LASER χρησιμοποιούνται κυρίως για τους μαλακούς ιστούς ( τα ούλα ), ενώ τα αόρατα LASER τα οποία είναι μεγαλύτερες και πιο ακριβές συσκευές , χρησιμοποιούνται και στα ούλα και στα δόντια και στο οστό. Το ιατρείο μας διαθέτει το κορυφαίο οδοντιατρικό LASER του κόσμου WATERLASEMDTURBO, το οποίο παράγει φως στο υπέρυθρο φάσμα και χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις οδοντιατρικές πράξεις σε δόντια, ούλα και οστό.

–         Είναι επικίνδυνα τα LASER ;

    Τα LASERδεν παράγουν επικίνδυνες ακτίνες-γ , ακτίνες-Χ  ή  υπεριώδεις ακτινοβολίες, οπότε δεν συσσωρεύουν βλαβερή ακτινοβολία στον οργανισμό. Απλά επειδή το φως που παράγουν είναι πολύ δυνατό, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα μάτια, όταν το κοιτάζει κάποιος, για αυτό όποιος βρίσκεται στην αίθουσα που λειτουργεί το LASER πρέπει να φοράει τα ειδικά γυαλιά. Για τον ασθενή βέβαια δεν έχει καμία παρενέργεια, αλλά το αντίθετο ενδείκνυται απόλυτα για καρδιοπαθείς, εγκύους, αλλεργικούς και παιδιά. Αυτό γίνεται γιατί στην περιοχή που πέφτει το LASER, σκοτώνονται τα μικρόβια σε μεγάλο βάθος, οπότε αποφεύγονται οι μολύνσεις και η ανάγκη για αντιβιώσεις. Επίσης επειδή το LASER είναι ανώδυνο μειώνεται η ανάγκη για ενέσεις. Τέλος το LASERόταν χρησιμοποιείται σε τομές ή επεμβάσεις στα ούλα επιτυγχάνει άμεση αιμόσταση, έτσι μπορούν να γίνουν επεμβάσεις σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά ή αιμορραγούν εύκολα.

–         Πώς γίνεται το σφράγισμα με LASER;

    Συνήθως ξεκινούμε το καθάρισμα του χαλασμένου δοντιού με τον τροχό ή με κάποιο άλλο εργαλείο, γιατί η αφαίρεση των πρώτων επιφανειακών στρωμάτων της βλάβης δεν προκαλεί πόνο ή ευαισθησία. Στα βαθύτερα στρώματα της τερηδόνας στα οποία ο τροχός θα προκαλούσε πόνο, χρησιμοποιούμε το LASER. Όταν η ακτίνα του LASERπέσει πάνω στο δόντι, η ενέργειά του απορροφάται από το νερό κυρίως, που περιέχεται σε μεγάλη αναλογία στην τερηδόνα και προκαλούνται  μικροεκρήξεις, οι οποίες αφαιρούν απαλά σε πολύ μικρά στρώματα την τερηδόνα.

–         Ποια είναι τα πλεονεκτήματααπό τη χρήση του  LASER αντί του τροχού ;

    Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του LASER έναντι του τροχού είναι τα εξής :

  1. Το LASERαφαιρεί την τερηδόνα εξαιρετικά πιο ανώδυνα, μειώνοντας έτσι τη χρήση ενέσεων σε λιγότερο από το 5% των σφραγισμάτων. Αυτό γίνεται γιατί το LASER δεν έρχεται σε επαφή με το δόντι και δεν προκαλεί κραδασμούς, υπερθέρμανση ή πίεση πάνω στο δόντι. Επίσης αφαιρεί την τερηδόνα σε πολύ λεπτά στρώματα που δε γίνονται αντιληπτά από το νεύρο. Ακόμη επειδή το LASER λειτουργεί με παλμούς , ο χρόνος ανάμεσα στους παλμούς είναι αρκετός για να ηρεμήσει το νεύρο και να μην υπερθερμανθεί το δόντι. Εξάλλου όσο το LASERλειτουργεί αναισθητοποιεί σταδιακά το νεύρο του δοντιού. Τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι δεν ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του τροχού, ο οποίος και από μόνος του προκαλεί ένταση.
  2. Η ενέργεια του LASERκαταστρέφει μόνο το χαλασμένο δόντι, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές τμήμα του δοντιού. Έτσι αφαιρούμε μόνο ότι χρειάζεται, χωρίς να  αδυνατίσουμε κι άλλο το δόντι, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους να σπάσει, να αποκτήσει ευαισθησία ή να χρειαστεί απονεύρωση.
  3. Το LASERαποστειρώνει το δόντισκοτώνοντας τα μικρόβια σε βάθος μεγαλύτερο από αυτό που κόβει, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες το δόντι να έχει ευαισθησία, να χρειαστεί απονεύρωση ή να χαλάσει ξανά μετά από καιρό.
  4. Επειδή το LASERαφαιρεί την τερηδόνα με μικροσκοπικές εκρήξεις, η επιφάνεια που αφήνει είναι πολύ πιο άγρια, με χιλιάδες μικρούς κρατήρες και συνεπώς πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη για συγκόλληση . Έτσι το σφράγισμα κολλάει καλύτερα και αυξάνονται οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιτυχίας του.

Τοποθέτηση strass στα δόντια

Τοποθέτηση strass στα δόντια

 6. Η ενέργεια του LASERτέλος ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης του δοντιού, το οποίο έτσι επουλώνει μόνο του τις βλάβες που έχει υποστεί, δημιουργεί    φραγμούς στα μικρόβια και αναπλάθει τους κατεστραμμένους ιστούς του.

belessis labros       cosmetic & laser dentistry

Π.Τσαλδάρη 13 – Κερατσίνι

Τηλ. 210-4008269

 

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

Σε πολλές περιπτώσεις τα δόντια του ασθενή έχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα, αισθητικά και λειτουργικά , αλλά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και στα ούλα, στα χείλη ή και στο δέρμα του προσώπου γύρω από το στόμα.

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία που γίνεται για να γίνουν τα δόντια πιο λευκά και συνεπώς να γίνει το χαμόγελο πιο ελκυστικό.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η πρόληψη της τερηδόνας και η αποφυγή των σφραγισμάτων είναι αυτό που όλοι θέλουμε. Η πρόληψη αυτή γίνεται κυρίως με τη σωστή στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή. Όμως μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα κάνοντας κάποια προληπτικά σφραγίσματα (sealants) ή κάνοντας φθορίωση.

ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα δόντια μπορεί να είναι ευαίσθητα στο κρύο, στο ζεστό, στο ξινό, στο γλυκό ή στο άγγιγμα. Αυτό οφείλεται σε προβλήματα που μπορεί να έχει το σύστημα μεταφοράς ερεθισμάτων του νεύρου.

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΕ ΑΞΟΝΑ

Σε περιπτώσεις όπου το δόντι έχει σπάσει ολόκληρο και έχει μείνει η μόνο ρίζα, μπορεί να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στο δόντι και μετά να δημιουργήσουμε ξανά το δόντι, χρησιμοποιώντας έναν άξονα που κολλάει στην ρίζα του δοντιού και συγκρατεί τη σύνθετη ρητίνη που τοποθετούμε. Τέτοιες κατασκευές έχουν συνήθως αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και μας γλυτώνουν από ακριβότερες και πιο επεμβατικές λύσεις , όπως είναι οι εξαγωγές και η τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας.

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΜΕ LASER

Στην κλινική μας τα σφραγίσματα γίνονται με τη χρήση του LASER, που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στην ποιότητα της έμφραξης, όσο και στην άνεση του ασθενή.