ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Όταν γίνεται εξαγωγή κάποιου δοντιού δε χάνεται μόνο το συγκεκριμένο δόντι, αλλά τα ούλα και κυρίως το κόκαλο που βρίσκεται γύρω από το δόντι μειώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτό δημιουργεί μια μείωση του όγκου όλου του προσώπου στην περιοχή αυτή και δίνει τη χαρακτηριστική γερασμένη εικόνα στο πρόσωπο. 

απώλεια του οστού μετά τις εξαγωγές δοντιών

Αν απλά κατασκευάσουμε μια γέφυρα που στηρίζεται στα διπλανά δόντια, θα αντικαταστήσουμε έτσι το δόντι που λείπει, το κόκαλο όμως στην περιοχή αυτή θα συνεχίσει να απορροφάται. Αντίθετα αν τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα, θα διατηρήσουμε και τον όγκο του κόκαλου και μπορούμε με τεχνικές ανάπλασης και να τον αυξήσουμε ! Αυτό γίνεται γιατί το εμφύτευμα μεταφέρει τις δυνάμεις της μάσησης στο οστό, σαν να υπήρχε εκεί το φυσικό δόντι και έτσι όλο το στοματογναθικό σύστημα λειτουργεί με πιο φυσικό τρόπο.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ;

ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ CBCT ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ

Αρχικά χρειάζεται μια ακτινογραφία και συνήθως και μια τομογραφία CBCT, για να δούμε την ποιότητα και τον όγκο του οστού. Αφού κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις στον υπολογιστή, αποφασίζουμε το είδος και το μέγεθος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Το εμφύτευμα τοποθετείται με μια πολύ σύντομη και ανώδυνη διαδικασία, με τη συνήθη τοπική αναισθησία

ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ, LASER ΚΑΙ ΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επειδή στη διαδικασία χρησιμοποιούνται LASER, αυξητικοί παράγοντες και βλαστοκύτταρα και όλα γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο,  οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι ασήμαντες και η επούλωση ταχύτατη.  Μετά την τοποθέτηση, περιμένουμε συνήθως 3-6 μήνες , ώστε το εμφύτευμα να ενσωματωθεί στο οστό. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής έχει κάποια προσωρινή προσθετική εργασία. Όταν το εμφύτευμα ενσωματωθεί στο οστό, παίρνουμε αποτυπώματα και σε μια εβδομάδα τοποθετούμε την τελική προσθετική εργασία στο στόμα του ασθενούς.

ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΟΣΤΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ;

Όταν το οστό είναι λίγο, χρησιμοποιούμε τεχνικές ανάπλασης  με τη χρήση μοσχευμάτων, αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων. Ειδικά στην άνω γνάθο, όπου το ιγμόρειο περιορίζει το διαθέσιμο χώρο για εμφυτεύματα, στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε την πρωτοποριακή IPG τεχνική. Με αυτή την τεχνική τοποθετούμε το εμφύτευμα ακόμα και σε ελάχιστο οστό, ταυτόχρονα με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς και έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργείται νέο οστό γύρω από το εμφύτευμα.

Τοποθέτηση μοσχεύματος για εμφύτευμα

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΟΣΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΓΜΟΡΕΙΟ ;

Στην άνω γνάθο πολύ συχνά δεν υπάρχει αρκετό οστό για την  τοποθέτηση αρκετών εμφυτευμάτων ή αρκετού μεγέθους εμφυτευμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μικρού μεγέθους εμφυτεύματα ή μικρότερο αριθμό εμφυτευμάτων, με αμφίβολο αποτέλεσμα στην αντοχή και στη μακροβιότητα της αποκατάστασης. Αν ο οδοντίατρος επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον απαιτούμενο αριθμό και το απαιτούμενο μέγεθος εμφυτευμάτων, τότε πρέπει να εφαρμόσει την επίπονη και τραυματική τεχνική της ανύψωσης ιγμορείου για να δημιουργήσει επαρκή ποσότητα οστού.

Στην κλινική μας σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την πρωτοποριακή IPG technique. Με αυτή την τεχνική αποφεύγουμε επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες, έχοντας με ανώδυνο τρόπο άριστα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτή την τεχνική τοποθετούμε άμεσα τα εμφυτεύματα, ακόμα και όταν υπάρχει πολύ λίγο οστό με ταυτόχρονη τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων. Εξαιτίας της συγκολλητικής και αναπλαστικής δράσης των αυξητικών παραγόντων και των βλαστοκυττάρων, δημιουργείται σταδιακά νέο οστό γύρω από τα εμφυτεύματα μέσα στο ιγμόρειο. Η τεχνική αυτή γίνεται ανοίγοντας μια μικρή οπή στα ούλα και το οστό με το LASER , τελείως ατραυματικά και χωρίς τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και επιπλοκές των συνηθισμένων πολύ πιο επεμβατικών τεχνικών.

Την εργασία μας για την IPGtechnique με τον τίτλο «IPG Dentist Edu Technique – Bone Augmentation in the sinuses without sinus floor elevation», παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές συνέδριο Εμφυτευματολογίας στην Πάδοβα της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2013. Με την τεχνική αυτή έχουν τοποθετηθεί  τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εμφυτεύματα με μεγάλη επιτυχία.

Πανοραμική ακτινογραφία που δείχνει ότι υπάρχει ελάχιστο οστό (1-4mm) για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Πανοραμική ακτινογραφία που δείχνει επτά εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί στον προηγούμενο ασθενή με την IPG technique

ΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ

ΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΡΙΖΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΤΟΥ

Όταν σκοπεύουμε να βγάλουμε κάποιο δόντι και να το αντικαταστήσουμε με εμφύτευμα, τότε η εξαγωγή του δοντιού αυτού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της θεραπείας  και πρέπει να αποφασιστεί από τον οδοντίατρο που θα τοποθετήσει το εμφύτευμα το πότε και το πώς θα γίνει.

Σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει η εξαγωγή, κάποιες φορές είναι καλύτερο να βγει το δόντι και την ίδια στιγμή να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Κάποιες άλλες φορές είναι προτιμότερο να βγει το δόντι και να τοποθετηθεί αρχικά οστικό μόσχευμα μαζί με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα, ώστε να δημιουργηθεί αρκετό οστό για να μπει σε δεύτερη φάση το εμφύτευμα.

Αναφορικά τώρα  με το πώς θα γίνει η εξαγωγή του δοντιού, ο τρόπος της εξαγωγής θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το έδαφος στο οποίο θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Η εξαγωγή του δοντιού θα πρέπει να γίνει με ατραυματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ειδικά λεπτά εργαλεία και LASER, αλλά και εφαρμόζοντας πολύ μικρές δυνάμεις. Έτσι θα πετύχουμε την ελάχιστη δυνατή πίεση στο οστό και στα ούλα και συνεπώς τη μικρότερη απορρόφησή τους.

Aτραυματική εξαγωγή δοντιού με LASER και ειδικά λεπτά εργαλεία

ΟΣΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ;

 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΕΝΟΣ  ΔΟΝΤΙΟΥ ΑΠΟ  ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ

Ναι, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με εμφυτεύματα από ένα έως και όλα τα δόντια. Όταν λείπουν όλα τα δόντια , αρκούν εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο και 4 στην άνω για να κατασκευάσουμε μια σταθερή αξιόπιστη οδοντοστοιχία χωρίς προβλήματα. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε ακίνητες γέφυρες είτε κινητές οδοντοστοιχίες με άριστη εφαρμογή. Φυσικά οι ακίνητες προσθετικές εργασίες απαιτούν την  τοποθέτηση περισσότερων εμφυτευμάτων για να έχουν μακροχρόνια επιτυχία.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Όταν λείπει ένα δόντι αντικαθίσταται από ένα εμφύτευμα. Όταν λείπουν δύο δόντια χρειάζονται δύο εμφυτεύματα. Όταν λείπουν τρία ή τέσσερα γειτονικά δόντια , χρειάζονται 2 ή 3 εμφυτεύματα για να τοποθετηθούν όλα τα ελλείποντα δόντια. Γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερα και μεγαλύτερα εμφυτεύματα χρησιμοποιούμε, τόσο σταθερότερη θα είναι η αποκατάσταση και τόσο πιο αξιόπιστη και μακροβιότερη θα είναι.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ ;

Τοποθέτηση εμφυτεύματος

 

Γενικά η διαδικασία έχει γίνει πια πολύ απλή και σύντομη, γίνεται με τοπική αναισθησία και οι ενοχλήσεις μετά, αντιστοιχούν με μια απλή εξαγωγή. Στο ιατρείο μας επιπλέον εφαρμόζουμε την ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική και κάνουμε τις μικρότερες δυνατές τομές και την ελάχιστη απαιτούμενη επέμβαση στο οστό, ώστε να έχουμε και τις ελάχιστες μετέπειτα ενοχλήσεις.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν κάνουμε καθόλου κρημνό και δε χρειάζονται έτσι και ράμματα (FLAPLESS τεχνική). Πέρα όμως από αυτό οι μικρές  τομές που κάνουμε, γίνονται με LASER, οπότε δεν έχουμε καμιά αιμορραγία, δεν έχουμε μολύνσεις και επιπλοκές και έχουμε άμεση επούλωση. Επιπρόσθετα , επειδή τοποθετούμε αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα γύρω από το εμφύτευμα , δημιουργείται γρήγορα νέο οστό που σταθεροποιεί το εμφύτευμα, γίνεται εντυπωσιακά ταχύτερα η επούλωση, δεν υπάρχει πρήξιμο και αιμορραγία και γίνεται δυνατή η τοποθέτηση εμφυτεύματος ακόμα και σε ελάχιστο οστό.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ LASER

 ατραυματική τοποθέτηση εμφυτεύματος

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ Ή ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑΣ

http://www.youtube.com/watch?v=Lt4GvMUadaw

(video για διαφορές εμφυτεύματος – γέφυρας)

Τα εμφυτεύματα παρουσιάζουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα:

  • Δε χρειάζεται να τροχίσουμε τα δόντια.
  • Διατηρούμε όχι μόνο τα δόντια, αλλά και το οστό της γνάθου. Έτσι έχουμε πολύ καλύτερη αισθητική αλλά και λειτουργική αποκατάσταση και διατηρούμε τον όγκο και τη νεανικότητα του προσώπου.
  • Τα εμφυτεύματα είναι η οδοντιατρική αποκατάσταση με την πιο μακροχρόνια διατήρηση στο στόμα.
  • Με τα εμφυτεύματα πετυχαίνουμε πολύ πιο σταθερές και αποτελεσματικές αποκαταστάσεις και συνεπώς έχουμε άριστη μάσηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Ο ασθενής αποκτά μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το χαμόγελό του και τη μάσηση των τροφών.

ΤΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ;

    Το εμφύτευμα λειτουργεί σαν ένα πολύ σταθερό δόντι. Αντικαθιστά πλήρως τη λειτουργία του δοντιού, αλλά διατηρεί και τον όγκο του οστού και του προσώπου στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται απλά καλό βούρτσισμα για τον καθαρισμό από την πλάκα και τα μικρόβια, τα οποία όπως και στο φυσικό δόντι μπορούν να προκαλέσουν απώλεια του οστού γύρω από το εμφύτευμα. Για το σωστότερο καθαρισμό των εμφυτευμάτων , όπως άλλωστε και των γεφυρών, προτείνεται να χρησιμοποιούνται μεσοδόντια βουρτσάκια.  Αν λοιπόν η στοματική υγιεινή είναι σωστή, τα εμφυτεύματα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Χρειάζεται βέβαια και συχνός έλεγχος από τον οδοντίατρο, ώστε τυχόν προβλήματα να εντοπιστούν γρήγορα και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

ΠΩΣ  ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ;

Τα εμφυτεύματα δεν πρέπει να καθαρίζονται όπως τα υπόλοιπα δόντια ή τις στεφάνες . Για τον καθαρισμό τους στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που δεν επηρεάζουν την επιφάνεια του εμφυτεύματος ή ακόμα καλύτερα τα LASER σκληρών ιστών, όπως το WaterlaseMD που διαθέτουμε στο ιατρείο μας . Το LASER μπορεί να καθαρίσει και να αποστειρώσει τόσο την επιφάνεια του εμφυτεύματος, όσο και τα ούλα γύρω από αυτό, χωρίς να προκαλέσει βλάβη στην επιφάνεια του εμφυτεύματος.

Το LASER είναι εξάλλου και το βασικό εργαλείο μας για τη θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας, της φλεγμονής δηλαδή του εμφυτεύματος, που αντιστοιχεί στην περιοδοντίτιδα στα δόντια.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΟΥΛΕΚΤΟΜΕΣ, ΧΑΛΙΝΕΚΤΟΜΕΣ, ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΛΩΝ, ΙΝΩΜΑΤΩΝ ΚΛΠ. ΑΠΟ ΤΑ ΟΥΛΑ, ΜΕ LASER

Το LASER μπορεί πολύ εύκολα να αφαιρέσει βλάβες των ούλων όπως ινώματα ή υπερπλασίες , να κόψει το χαλινό της γλώσσας ή των χειλιών ή ακόμα να αφαιρέσει τμήματα των ούλων κοντά στα δόντια για αισθητικούς ή θεραπευτικούς λόγους. Όλες αυτές οι τομές στα ούλα γίνονται χωρίς καθόλου αναισθησία, αφού ο ασθενής δε νιώθει τίποτα, ή σε κάποιες πιο βαθιές βλάβες μπορεί να χρειαστεί λίγη τοπική αναισθησία.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΥΣΤΕΩΝ, ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΝ, ΟΓΚΙΔΙΩΝ ΚΛΠ. ΑΠΟ ΤΟ ΟΣΤΟ, ΜΕ LASER

Όλων των ειδών τα μορφώματα που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στο οστό των γνάθων μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με τη χρήση του LASERγια τη δημιουργία των τομών γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα, αποστειρώνοντας μάλιστα άριστα τόσο τις τομές όσο και την ίδια τη βλάβη.

IPG ΤΕΧΝΙΚΗ

Στην άνω γνάθο πολύ συχνά δεν υπάρχει αρκετό οστό για την τοποθέτηση αρκετών εμφυτευμάτων ή αρκετού μεγέθους εμφυτευμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μικρού μεγέθους εμφυτεύματα ή μικρότερο αριθμό εμφυτευμάτων, με αμφίβολο αποτέλεσμα στην αντοχή και στη μακροβιότητα της αποκατάστασης.

ΑΝΥΨΩΣΗ ΙΓΜΟΡΕΙΟΥ

Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα στην πίσω πλευρά της άνω γνάθου, το πιο συχνό πρόβλημα είναι ότι το ύψος του οστού, από τα ούλα ως το ιγμόρειο, είναι μικρό και δε μπορούμε να τοποθετήσουμε αρκετά μεγάλα εμφυτεύματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε χρησιμοποιούμε μικρότερου μήκους εμφυτεύματα είτε κάνουμε μια επέμβαση που λέγεται ανύψωση ιγμορείου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Κάποιες φορές η περιοδοντίτιδα δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία με ριζική απόξεση και LASER , λόγω πιθανών ορμονικών προβλημάτων, γονιδιακής προδιάθεσης για περιοδοντίτιδα, προχωρημένων βλαβών ή πλημμελούς στοματικής υγιεινής.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Όταν ένα δόντι είναι έγκλειστο ή έχει σπάσει και οι ρίζες του έχουν μείνει βαθιά μέσα στο οστό, τότε χρειάζεται χειρουργική εξαγωγή για να βγει. Συνηθέστερα έγκλειστα δόντια είναι οι φρονιμήτες οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται τελείως μέσα στο οστό ή να έχει εμφανιστεί ένα τμήμα τους μέσα στο στόμα (ημιέγκλειστοι).