ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ

Μερικές φορές   σε δόντια με νεκρό πολφό ή ενδοδοντικά θεραπευμένα παρουσιάζεται το φαινόμενο της απορρόφησης της ρίζας. Αυτό συμβαίνει σε κάποια δόντια για άγνωστη έως τώρα αιτία και πολύ συχνά οδηγεί σε εξαγωγή του δοντιού.

Η απορρόφηση της ρίζας μπορεί να είναι εσωτερική (να ξεκινά δηλαδή από τον πολφό και να επεκτείνεται προς το εξωτερικό της ρίζας ) ή να είναι εξωτερική (να προχωρά από το εξωτερικό προς το εσωτερικό της ρίζας).

Όταν η βλάβη προχωρήσει πολύ, τότε το δόντι μπορεί να σπάσει τελείως , να κουνιέται υπερβολικά ή να δημιουργηθεί κάποιο μεγάλο οίδημα. Αν το δόντι δεν έχει ήδη ενδοδοντική θεραπεία, τότε προσπαθούμε να σταματήσουμε τη βλάβη κάνοντας ενδοδοντική θεραπεία και κάποιες φορές το πετυχαίνουμε. Η πιο συχνή κατάληξη όμως του δοντιού είναι η εξαγωγή του.

    Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

    Οδοντίατρος

    Λάμπρος Μπέλεσης

    Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
    187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
    +30 210 4008269
    +30 6972 072 917

    lbelessis@yahoo.gr

    Photo Gallery

    Δείτε τα τελευταία άρθρα

    ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΦΟΥ

    Όταν η φλεγμονή του πολφού μείνει αθεράπευτη , συνεχίζει να επεκτείνεται και καταστρέφει σταδιακά ολόκληρο τον πολφό. Έτσι τα μικρόβια και οι τοξίνες τους γεμίζουν το χώρο που κάποτε υπήρχε ο πολφός του δοντιού. Στη συνέχεια τα μικρόβια βγαίνουν και έξω από το δόντι και αρχίζουν να καταστρέφουν και το οστό, γύρω από τις ρίζες του. Στην πορεία τους αυτή επεκτείνονται όπου βρουν πιο εύκολη δίοδο. Έτσι αφού καταστρέψουν άλλοτε πολύ κι άλλοτε λιγότερο οστό, βρίσκουν διέξοδο προς τα ούλα. Τότε τα ούλα πρήζονται και ίσως σε κάποιο σημείο τους δημιουργηθεί κάποιο συρίγγιο, από όπου βγαίνει το πύο, εκτονώνοντας το πρήξιμο.

    ΠΟΛΦΙΤΙΔΑ

    Όταν η τερηδόνα που έχει κάποιο δόντι προχωρήσει και τα μικρόβια εισέλθουν μέσα στον πολφό, (στο χώρο δηλαδή που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιέχει τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού), τότε ο πολφός αρχίζει και φλεγμαίνει.