ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΟΣΤΟΥ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τις περισσότερες φορές οι βλάβες που παρουσιάζονται στα οστά των γνάθων οφείλονται σε βλάβες των δοντιών. Όταν η τερηδόνα προχωρήσει και τα μικρόβια εισέλθουν στον πολφό του δοντιού, στη συνέχεια αν δε γίνει κάποια θεραπεία επεκτείνονται και στο οστό γύρω από τις ρίζες του δοντιού.

Τα μικρόβια μέσα στο οστό συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο , δημιουργώντας κοιλότητες που επεκτείνονται. Έτσι τη θέση του υγιούς οστού καταλαμβάνουν οι φλεγμονώδεις ιστοί που περιέχουν τα μικρόβια, τις τοξίνες τους, πύο και κατεστραμμένους ιστούς. Στις κοιλότητες αυτές δημιουργούνται διάφορα μορφώματα όπως κοκκιώματα, αποστήματα ή κύστεις. Οι φλεγμονές αυτές αρχικά  είναι οξείες , όταν όμως μένουν αθεράπευτες γίνονται χρόνιες και η αντιμετώπισή τους γίνεται δυσκολότερη.

Η θεραπεία των βλαβών του οστού που οφείλονται στα δόντια γίνεται κάνοντας ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση ) στο υπεύθυνο δόντι. Μερικές φορές αυτό δεν αρκεί , για διάφορους λόγους, οπότε χρειάζεται να γίνει ακρορριζεκτομή  και χειρουργική αφαίρεση της βλάβης.

Μια άλλη παθολογική κατάσταση που προκαλεί καταστροφή του οστού είναι η περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση αυτή τα μικρόβια που βρίσκονται στο θύλακο μεταξύ δοντιού και ούλων είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του οστού. Στην καταστροφή του οστού από  περιοδοντίτιδα τα συμπτώματα δεν είναι τόσο εμφανή και έντονα, όπως πριν, αφού συνήθως δεν υπάρχει πόνος. Εδώ συμπτώματα μπορεί να είναι η κινητικότητα των δοντιών, η αιμορραγία των ούλων, η κακοσμία, η ερυθρότητα  ή το πρήξιμο των ούλων κλπ. Μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθεί περιοδοντικό απόστημα, με συμπτώματα πόνου, εμφανές οίδημα στα ούλα, εκροή πύου κλπ.

Η  αποκατάσταση του οστού εδώ είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να σταματήσουμε την καταστροφή του οστού και τις περαιτέρω βλάβες. Στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας μεγάλη βοήθεια προσφέρει το LASER και οι αυξητικοί παράγοντες με τα βλαστοκύτταρα.

 

    Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

    Οδοντίατρος

    Λάμπρος Μπέλεσης

    Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
    187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
    +30 210 4008269
    +30 6972 072 917

    lbelessis@yahoo.gr

    Photo Gallery

    Δείτε τα τελευταία άρθρα

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.