ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Ή ΠΟΝΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Η ευαισθησία του δοντιού είναι συνήθως το αποτέλεσμα κάποιας αρχόμενης ή προχωρημένης βλάβης του.

Σε πρώιμο στάδιο της βλάβης, το δόντι έχει ευαισθησία κυρίως στο κρύο και αργότερα στο ξινό, στο γλυκό, στο ζεστό και στο άγγιγμα με την οδοντόβουρτσα. Όσο η βλάβη βαθαίνει και πλησιάζει το νεύρο, τόσο τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και το δόντι πονάει κατά τη διάρκεια της μάσησης. Όταν η βλάβη φτάσει πολύ κοντά στο νεύρο, τότε το δόντι πονάει από μόνο του και είναι πιθανό να πρηστεί το ούλο κοντά στο δόντι.

Τις περισσότερες φορές η αιτία των ενοχλήσεων είναι η τερηδόνα. Άλλες φορές αιτία είναι η αποτριβή ή η διάβρωση των δοντιών. Εκτός από αυτά, ευαισθησία ή πόνος μπορεί να προέλθει και από κάποιο κάταγμα ή ρωγμή του δοντιού, από κινητικότητα του δοντιού λόγω περιοδοντίτιδας, από ενσφήνωση τροφής στα ούλα, από φλεγμονή του φρονιμήτη (περιστεφανίτιδα) ή ακόμα και από βλάβες του οστού των γνάθων.

Η θεραπεία της ευαισθησίας ή του πόνου εξαρτάται από την αιτία που τα προκάλεσε.

Σε αρχικά στάδια μπορεί να γίνει απευαισθητοποίηση του δοντιού με LASER, με ειδικά gel, με ειδικές οδοντόκρεμες ή με φάρμακα. Σε πιο προχωρημένες βλάβες χρειάζεται να γίνει κάποιο σφράγισμα και θεραπεία με LASER. Όταν η βλάβη φτάσει στο νεύρο του δοντιού, τότε ενδείκνυται η ενδοδοντική θεραπεία του δοντιού (απονεύρωση). Όταν αιτία είναι η φλεγμονή στα ούλα , τότε χρειάζεται καθαρισμός των δοντιών και θεραπεία με LASER. Στην περιστεφανίτιδα τέλος γίνεται θεραπεία με LASER, καθαρισμός με υπερήχους, λείανση των φυμάτων του φρονιμήτη και θεραπεία με ειδικές αλοιφές.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΙΒΗ

Η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών είναι η καταστροφή των δοντιών όχι εξαιτίας της τερηδόνας , αλλά εξαιτίας χημικών ή μηχανικών παραγόντων.

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα δόντια μπορεί να σπάσουν από ατύχημα, όταν χτυπήσουμε κάπου με τα δόντια ή δαγκώσουμε κάτι πολύ σκληρό. Τις περισσότερες φορές όμως το σπάσιμο οφείλεται σε τερηδόνα του δοντιού που έχει διαβρώσει την οδοντίνη του και έχει δημιουργήσει τρύπα στο εσωτερικό του δοντιού.

ΤΕΡΗΔΟΝΑ

  ΤΕΡΗΔΟΝΑΗ πορεία της τερηδόνας προς τον πολφό Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου, που καταστρέφει τα δόντια, δυσκολεύει τη λειτουργία της μάσησης και αλλοιώνει την αισθητική του χαμόγελού μας. Η τερηδόνα είναι μια νόσος των δοντιών που...