ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΕΛΚΟΝΕΚΡΩΤΙΚΗΣ ουλίτιδας

Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα  είναι μια φλεγμονή των ούλων, που συνήθως ξεκινά απότομα σε περιόδους stress  και έχει χαρακτηριστικά  έντονο πόνο στα ούλα, καταστροφή των  μεσοδόντιων θηλών ανάμεσα στα δόντια και έντονη κακοσμία.

Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα είναι μια πολύ πιο καταστροφική και επικίνδυνη νόσος από τη συνήθη ουλίτιδα. Μπορεί να καταστρέψει πολύ γρήγορα τα ούλα , αλλά και τους γειτονικούς ιστούς και να μολύνει το οστό της γνάθου, τα μάγουλα, τα χείλη το φάρυγγα κλπ.

Αιτίες δημιουργίας οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας

Το βασικό αίτιο είναι η επικράτηση συγκεκριμένων μικροβιακών στελεχών στο στόμα (BorreliaVincentκαι FusobacteriumNucleatum), λόγω ειδικών συνθηκών. Τις συνθήκες αυτές μπορούν να ευνοήσουν τα παρακάτω:

-Ξαφνικό stress του οργανισμού (περίοδος εξετάσεων, ασθένεια ή θάνατος συγγενικού προσώπου, χωρισμός κλπ.)

-Κακή στοματική υγιεινή, με αρκετή ποσότητα οδοντικής πλάκας.

-Εξασθένιση του ανοσοποιητικού από παθήσεις όπως είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση, το AIDS, ο καρκίνος, ο διαβήτης κλπ.

-Λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

-Το κάπνισμα.

-Τα ναρκωτικά (μπορεί να συνδυαστεί η καταστροφή των ούλων και του οστού με καταστροφή και των δοντιών) .

-Κακή διατροφή και αβιταμίνωση.

-Ηλικία έως 35-40 ετών

Συμπτώματα της οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας

  • Πληγές στην κορυφή των ούλων ανάμεσα στα δόντια
  • Πόνος στα ούλα κυρίως στη μάσηση
  • Αιμορραγία των ούλων αυτόματα ή στο άγγιγμα
  • Ύπαρξη μιας γκρίζας μεμβράνης πάνω στα ούλα (νεκρωμένος ιστός)
  • Έντονη κακοσμία
  • Σε προχωρημένη νόσο, καταστροφή των ούλων ανάμεσα στα δόντια και σε ακόμα πιο προχωρημένη, καταστροφή του οστού ή και των βλεννογόνων στο μάγουλο, στα χείλια ή στον ουρανίσκο
  • Αίσθημα κούρασης και αδιαθεσίας
  • Πιθανή διόγκωση των λεμφαδένων και ίσως και πυρετός

Θεραπεία της οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας

  • Μόλις διαγνωσθεί η νόσος, γίνεται άμεσα ένας πολύ απαλός καθαρισμός, για να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη ποσότητα οδοντικής πλάκας και πέτρας και συνεπώς μικροβίων. Σε δεύτερη φάση, όταν τα ούλα δεν θα είναι πια ευαίσθητα, γίνεται πιο βαθύς καθαρισμός
  • Δίνεται αντιβιοτική αγωγή (συνήθως μερτονιδαζόλη και αμοξυκιλλίνη)
  • Δίνονται οδηγίες στον ασθενή να βουρτσίζει απαλά τα δόντια με πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα ή αν πονούν έντονα να κάνει πλύσεις  με αντισηπτικό διάλυμα. Ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί έτσι κι αλλιώς στοματικό διάλυμα με υπεροξείδιο του οξυγόνου.
  • Όσο μπορεί ο ασθενής πρέπει να μειώσει το stress
  • Αν καπνίζει πρέπει να σταματήσει ή έστω να μειώσει το κάπνισμα για λίγες μέρες
  • Ο ασθενής πρέπει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και να πάρει ίσως συμπληρώματα βιταμινών
  • Για την αποκατάσταση και την επούλωση των βλαβών μπορεί να γίνει θεραπεία με LASER, θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα και αν χρειαστεί χειρουργική ανάπλαση των ούλων με ουλικά μοσχεύματα.

    Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

    Οδοντίατρος

    Λάμπρος Μπέλεσης

    Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
    187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
    +30 210 4008269
    +30 6972 072 917

    lbelessis@yahoo.gr

    Photo Gallery

    Δείτε τα τελευταία άρθρα

    ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

    Η θεραπεία της ουλίτιδας ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή, γιατί ότι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν ο ασθενής δε βουρτσίζει τα δόντια του, τότε η ουλίτιδα θα επιμείνει και θα χειροτερεύει. Πέρα από το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως ο οδοντίατρος προτείνει τη χρήση στοματικού διαλύματος και ειδικών αλοιφών. Επίσης πολύ χρήσιμες μπορεί να φανούν οι παστίλιες προβιοτικών, που απελευθερώνουν στο στόμα ακίνδυνα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας, με σκοπό να επικρατήσουν στα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα.

    ΚΑΚΟΣΜΙΑ

    Η κακοσμία του στόματος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία του ασθενή ,αλλά και για τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Είναι συχνά μια αιτία ο ασθενής να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας προέρχεται από βακτήρια του στόματος και αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο.

    ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

    Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και χαρακτηρίζεται από πόνο και εντοπισμένο πρήξιμο.

    ΠΕΡΙΣΤΕΦΑΝΙΤΙΔΑ

    Η περιστεφανίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των ούλων, γύρω από τους φρονιμήτες των οποίων ένα μέρος έχει βγει μέσα στο στόμα ενώ ένα άλλο είναι ακόμα κάτω από τα ούλα.

    Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.

    ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

    Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τότε εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγής δοντιών στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι πολύ συχνή , αλλά και επειδή θεραπεύεται πολύ δύσκολα.

    Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.