ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένας ασθενής με  μια μέτριας μορφής περιοδοντίτιδα έχει στο στόμα του μια φλεγμονή που το εμβαδόν της είναι περίπου ίσο με την παλάμη του! Τα βακτήρια και οι τοξίνες που προκαλούν αυτή τη φλεγμονή μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα πολυάριθμα αγγεία των ούλων και να προκαλέσουν έτσι προβλήματα στη γενική υγεία του .

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένα επίπεδα CRP στο αίμα ( μιας ορμόνης που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή ), έχουν αυξημένο οξειδωτικό stress και αλλοιώσεις στο επιθήλιο των αγγείων τους. Με αυτό τον τρόπο η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για αθηροσκλήρωση, στεφανιαία νόσο και επομένως έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό. Μπορεί επίσης να απορυθμίσει το σακχαρώδη διαβήτη και να επιτείνει τις επιπλοκές του. Ακόμα η περιοδοντίτιδα είναι δυνατό να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης, να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού ( κυρίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον ), αλλά πιθανό να έχει συσχέτιση και με το μεταβολικό σύνδρομο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου και χρόνιες νεφρικές βλάβες.

Πιο αναλυτικά για τη σχέση της περιοδοντίτιδας με αυτές τις νόσους είναι γνωστά τα παρακάτω:

    ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ: Τα βακτήρια και οι τοξίνες που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν αλλοιώσεις στο εσωτερικό των αγγείων που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Έτσι στενεύει ο αυλός των αγγείων και αυξάνονται οι πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό.

      ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια μικροβιακή φλεγμονή και μάλιστα προκαλούμενη από πολύ επιθετικά βακτήρια. Η σχέση της περιοδοντίτιδας με το σακχαρώδη διαβήτη είναι αμφίδρομη. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για περιοδοντίτιδα αφού μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις ,αλλά και η περιοδοντίτιδα μπορεί να απορυθμίσει το διαβήτη ή να επιτείνει και να επεκτείνει τις επιπλοκές του.

        ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας πριν, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει φανεί πως μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή γέννηση λιποβαρούς νεογνού. Από την άλλη πλευρά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , λόγω ορμονικών κυρίως αλλαγών, οι γυναίκες είναι επιρρεπής στην ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, όπως και στην επουλίδα της κύησης.

        ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Η περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες λόγω πιθανόν των προβλημάτων που προκαλεί στα αγγεία, αυξάνει τρεις φορές την πιθανότητα για στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα σε άνδρες ηλικίας 30- 40 ετών.

        ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ: Κυρίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον έχει παρατηρηθεί πως τα μικρόβια των ούλων μπορούν μέσω της αναπνοής να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν λοιμώξεις ή ακόμα πως η οδοντική πλάκα μπορεί να είναι η αποθήκη των μικροβίων , που συνεχώς τροφοδοτεί με μικρόβια κάποιες επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις. 

        ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΟΙ: Η περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες δείχνει να έχει σχέση και με το μεταβολικό σύνδρομο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου , καθώς και κάποιες χρόνιες νεφρικές βλάβες.

          Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

          Οδοντίατρος

          Λάμπρος Μπέλεσης

          Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
          187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
          +30 210 4008269
          +30 6972 072 917

          lbelessis@yahoo.gr

          Photo Gallery

          Δείτε τα τελευταία άρθρα

          ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ΕΓΚΑΥΜΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

          Τα ούλα μπορούν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της μάσησης από κάποια σκληρή τροφή ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος από έντονη πίεση ή σκληρή οδοντόβουρτσα . Εξάλλου έγκαυμα μπορεί να προέλθει από καυτά ροφήματα, καυτερά φαγητά, τοποθέτηση ασπιρίνης, ευγενόλης ή άλλου φαρμάκου πάνω στα ούλα και ακόμα από πλύσεις με ούζο, οινόπνευμα τσίπουρο κλπ.

          ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

          Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και χαρακτηρίζεται από πόνο και εντοπισμένο πρήξιμο.

          ΠΕΡΙΣΤΕΦΑΝΙΤΙΔΑ

          Η περιστεφανίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των ούλων, γύρω από τους φρονιμήτες των οποίων ένα μέρος έχει βγει μέσα στο στόμα ενώ ένα άλλο είναι ακόμα κάτω από τα ούλα.

          Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.

          ΟΞΕΙΑ ΕΛΚΟΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

          Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, που συνήθως ξεκινά απότομα σε περιόδους stress και έχει χαρακτηριστικά έντονο πόνο στα ούλα, καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών ανάμεσα στα δόντια και έντονη κακοσμία.

          Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.

          ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

          Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τότε εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγής δοντιών στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι πολύ συχνή , αλλά και επειδή θεραπεύεται πολύ δύσκολα.

          Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.

          ΟΥΛΙΤΙΔΑ

          Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας.