Εμφυτευματα δοντιων με χρήση βλαστοκυττάρων, laser και πολύ μικρών τομών. Πιο ανώδυνα και πιο εύκολα από ποτέ !!!

Τα εμφυτευματα δοντιων είναι η καλύτερη λύση για την αναπλήρωση των χαμένων δοντιών. Η ταυτόχρονη χρήση βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ίδιου του ασθενή, το laser, οι τεχνικές και τα εργαλεία της ελάχιστα επεμβατικής μικροχειρουργικής, κάνουν εύκολη και ανώδυνη την επέμβαση εμφύτευσης.

Τα εμφυτευματα δοντιων αποτελούν τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια, μια ασφαλή, δοκιμασμένη και πολύ αξιόπιστη λύση για την αντικατάσταση κάποιου ελλείποντος δοντιού. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ήδη τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα εμφυτεύματα στη μάσηση, στην ομιλία και γενικά στην καθημερινότητά τους.

Τι συμβαίνει όταν γίνεται εξαγωγή ενός δοντιού ;

Όταν γίνεται εξαγωγή κάποιου δοντιού δε χάνεται μόνο το συγκεκριμένο δόντι, αλλά τα ούλα και κυρίως το κόκαλο που βρίσκεται γύρω από το δόντι μειώνουν τον όγκο τους με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτό δημιουργεί μια μείωση του όγκου όλου του προσώπου στην περιοχή αυτή και δίνει τη χαρακτηριστική γερασμένη εικόνα στο πρόσωπο.

απώλεια του οστού μετά τις εξαγωγές δοντιών

Αν απλά κατασκευάσουμε μια γέφυρα που στηρίζεται στα διπλανά δόντια, θα αντικαταστήσουμε έτσι το δόντι που λείπει, το κόκαλο όμως στην περιοχή αυτή θα συνεχίσει να απορροφάται. Αντίθετα αν τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα, θα διατηρήσουμε και τον όγκο του κόκαλου και μπορούμε με τεχνικές ανάπλασης και να τον αυξήσουμε ! Αυτό γίνεται γιατί το εμφύτευμα μεταφέρει τις δυνάμεις της μάσησης στο οστό, σαν να υπήρχε εκεί το φυσικό δόντι και έτσι όλο το στοματογναθικό σύστημα λειτουργεί με πιο φυσικό τρόπο.

Με ποια διαδικασία τοποθετούνται τα εμφυτευματα δοντιων;

Τα εμφυτευματα δοντιων τοποθετούνται με μια μικροεπέμβαση η οποία κατά κανόνα δεν δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη ενόχληση, πόνο ή ταλαιπωρία στον ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η λήψη ενός μόνο παυσίπονου μετά την επέμβαση και η χρήση πάγου από τον ασθενή, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν ενοχλήσεις.

Φυσικά ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος αποτελεί το βασικότερο στάδιο για την επιτυχία της θεραπείας. Ο σωστός προγραμματισμός περιλαμβάνει την άρτια κλινική εξέταση του ασθενή, τον πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο της περιοχής που πρόκειται να τοποθετηθούν τα εμφυτευματα δοντιων και φυσικά τη συζήτηση ιατρού και ασθενή για το είδος και τα χαρακτηριστικά της θεραπείας, το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και τις πιθανές ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ CBCT ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ

Αρχικά χρειάζεται μια ακτινογραφία και συνήθως και μια ειδική τομογραφία CBCT, για να δούμε την ποιότητα και τον όγκο του οστού. Στην απλή ή στην πανοραμική ακτινογραφία έχουμε μια εικόνα δύο διαστάσεων για το οστό που θέλουμε να ελέγξουμε και συνεπώς δεν είμαστε σίγουροι για τις διαστάσεις , το σχήμα και τη μορφή του οστού. Αντίθετα με την τομογραφία κωνικής δέσμης CBCT (Dentalscan) έχουμε την τριδιάστατη εικόνα της περιοχής που μας ενδιαφέρει κι έτσι μπορούμε με τις μετρήσεις μας στον υπολογιστή να επιλέξουμε το κατάλληλο εμφυτευμα δοντιου για την περιοχή αυτή, να αποφασίσουμε αν θα χρειαστεί ανάπλαση του οστού ή όχι και να επιλέξουμε το καλύτερο σημείο για την εμφύτευση.

Αφού κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις στον υπολογιστή, αποφασίζουμε το είδος και το μέγεθος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τα εμφυτευματα δοντιων τοποθετούνται με μια πολύ σύντομη και ανώδυνη διαδικασία, με τη συνήθη τοπική αναισθησία. Με ειδικά λεπτά εργαλεία γίνεται μια μικροσκοπική τομή στο ούλο και ετοιμάζεται ο χώρος που θα υποδεχτεί το εμφύτευμα στο οστό. Το εμφυτευμα δοντιου εισέρχεται απαλά στη θέση του και στο τέλος είτε κάνουμε πολύ λεπτά ράμματα στο ούλο είτε τοποθετούμε ένα ειδικό καπάκι πάνω από το εμφύτευμα για να δημιουργήσει ωραίο σχήμα στα ούλα. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε προηγμένες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής οδοντιατρικής για να πετύχουμε την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με τελείως ανώδυνο τρόπο.

Ποιες τεχνικές και ποιος εξοπλισμός μπορούν να πετύχουν μια ανώδυνη τοποθέτηση εμφυτευμάτων ;

  1. Το LASER

Το LASER μπορεί  να βοηθήσει με πολλούς τρόπους στην επιτυχή και ανώδυνη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Καταρχήν μπορούμε να κάνουμε τις αρχικές τομές στο ούλο και το οστό χρησιμοποιώντας το laser, αποφεύγοντας τη χρήση νυστεριού για τα ούλα και τρυπανιών για το οστό. Η τομή στο ούλο με το laser είναι πολύ μικρή (της τάξης των 3-4 χιλιοστών) και δεν προκαλεί καθόλου αιμορραγία. Έτσι έχουμε ένα πολύ καθαρό και στεγνό περιβάλλον για τη συνέχιση της εργασίας μας. Επίσης η αρχική τομή στο οστό γίνεται με το laser , ώστε να καθοριστεί η θέση του εμφυτεύματος με απόλυτη ακρίβεια και να αποφύγουμε τα τρυπάνια που συχνά προκαλούν τραντάγματα και μεταφορά της θέσης που έχουμε επιλέξει.

Το laser όμως χρησιμοποιείται και στο τέλος της επέμβασης ώστε να δώσει ενέργεια στο οστό και στα ούλα και να γίνει γρηγορότερα η ενσωμάτωση του εμφυτεύματος, αλλά και για να γίνει ταχύτερη επούλωση και να μην έχουμε πρήξιμο, πόνο ή αιμορραγία.

  2. Τα βλαστοκύτταρα και οι αυξητικοί παράγοντες

Τα βλαστοκύτταρα και οι αυξητικοί παράγοντες συλλέγονται από το αίμα του ίδιου του ασθενή με μια απλή αιμοληψία. Τα φιαλίδια με το  αίμα μπαίνουν σε ειδική συσκευή φυγοκέντρησης από όπου παίρνουμε συγκεντρωμένα τα βλαστοκύτταρα CD34+ και τους αυξητικούς παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια του αίματος. Το υλικό που παίρνουμε είναι είτε σε μορφή υγρού είτε σε μορφή ζελέ και τοποθετείται στην περιοχή της εμφύτευσης για να επιταχύνει την οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος ως και 300%, να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερης ποιότητας οστού γύρω από το εμφύτευμα και να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών και μολύνσεων στην περιοχή αυτή.

Επίσης με τη χρήση των βλαστοκυττάρων και των αυξητικών παραγόντων μπορούμε να αποφύγουμε δύσκολες και επίπονες διαδικασίες όπως η ανύψωση ιγμορείου, όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε εμφυτευματα δοντιων στην άνω γνάθο. Όταν δηλαδή το υπάρχων οστό στην άνω γνάθο δεν είναι αρκετό, αντί να προχωρήσουμε στην επέμβαση της ανύψωσης ιγμορείου (με όλα τα προβλήματα, τον πόνο τις πιθανές επιπλοκές και την μεγάλη καθυστέρηση χρόνου που αυτό συνεπάγεται), προτιμούμαι να τοποθετήσουμε άμεσα τα εμφυτευματα δοντιων μαζί με οστικό μόσχευμα και αυξητικούς παράγοντες με βλαστοκύτταρα. Έτσι με μία μόνο πολύ απλή επέμβαση καταφέρνουμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα σε αυτή τη δύσκολη περιοχή.

   3.  Τεχνικές χωρίς κρημνό, με εργαλεία μικροχειρουργικής 

 Ο κλασσικός τρόπος για να τοποθετήσει κάποιος εμφυτευματα δοντιων είναι να κάνει μια αρκετά μεγάλη τομή στα ούλα με το νυστέρι , ύστερα με τα ειδικά τρυπάνια να ανοίξει ένα φρεάτιο στο οστό για την υποδοχή του εμφυτεύματος , κατόπιν να βάλει το εμφύτευμα στη θέση του και τέλος να ράψει τα ούλα, ώστε να κλείσει η αρχική τομή που έχει κάνει.

Στην κλινική μας βέβαια χρησιμοποιούμε τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής οδοντιατρικής για να τοποθετήσουμε τα εμφυτευματα δοντιων με τη βοήθεια του laser και ειδικών μικροεργαλείων. Έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα, πιο ανώδυνα , πιο γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή μας.

Αρχικά γίνεται ένα πολύ μικρό άνοιγμα στα ούλα με το laser, με διάμετρο όσο και το εμφύτευμα που θα χρησιμοποιηθεί . Αυτή η ελάχιστη τομή που γίνεται με το laser βοηθάει στο να μην έχουμε αιμορραγία, να μειώσουμε ελάχιστα την πιθανότητα μολύνσεων και επιπλοκών και να μην έχουμε καθόλου μετεγχειρητικό πόνο ή ενοχλήσεις. Η ελάχιστη αυτή τομή χωρίς κρημνό, βοηθάει όμως και σε συνδυασμό με τη χρήση αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων, στην άριστη επούλωση της περιοχής, αφού δεν διαταράσσουμε  καθόλου την αιμάτωση στην περιοχή της εμφύτευσης.

Έπειτα η τομή στο οστό γίνεται αρχικά με το laser, για να καθορίσουμε με ακρίβεια το καλύτερο σημείο για την εμφύτευση. Το βάθος που θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα στο οστό καθορίζεται με μία πολύ λεπτή αρχική φρέζα. Το φρεάτιο υποδοχής του εμφυτεύματος διευρύνεται κατόπιν με χειροκίνητους διευρυντήρες και όχι με τρυπάνια . Αυτός ο τρόπος είναι πολύ πιο άνετος για τον ασθενή, δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία στο οστό και είναι πολύ πιο ελεγχόμενος. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα από τη χρήση χειροκίνητων διευρυντήρων και όχι τρυπανιών είναι ότι δεν χάνεται πολύτιμο οστό από την περιοχή της εμφύτευσης , αλλά αντίθετα το οστό συμπιέζεται στα τοιχώματά του και γίνεται πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό.

Στο τέλος της επέμβασης που γίνεται με τον ελάχιστα επεμβατικό αυτό τρόπο δεν υπάρχει καθόλου αιμορραγία και φυσικά δε χρειάζονται πολλά ράμματα. Συνήθως τοποθετείται ένα πολύ μικρό ράμμα στη μικρή αυτή τομή, ή πολλές φορές δεν γίνεται κανένα ράμμα και τοποθετούμε πάνω από το εμφύτευμα ένα στρογγυλό καπάκι για να επουλωθεί γύρω του το ούλο και να πάρει ωραίο σχήμα.

   4.  Μίνι εμφυτεύματα

Τα κλασσικά εμφυτευματα δοντιων έχουν μια διάμετρο 3,3 έως 5,5 χιλιοστά και ύψος 10 έως 14 χιλιοστά. Πολλές φορές όμως το διαθέσιμο οστό που έχει κάποιος ασθενής δεν είναι αρκετό για να υποδεχτεί εμφυτεύματα τέτοιου μεγέθους. Στην περίπτωση αυτή είτε αυξάνουμε το οστό χρησιμοποιώντας οστικό μόσχευμα, είτε χρησιμοποιούμε τα μίνι εμφυτεύματα, τα οποία έχουν μικρότερη διάμετρο (συνήθως 2,4 με 3 χιλιοστά ) , αλλά κανονικό ύψος. Αυτά τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στη θέση σχετικά μικρών δοντιών , όπως είναι τα κάτω πρόσθια δόντια ή οι άνω πλάγιοι τομείς.

Η κύρια όμως εφαρμογή των μίνι εμφυτευμάτων είναι σε ασθενείς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εμφυτεύματα για να στηρίξουν μια κινητή οδοντοστοιχία. Σε τέτοιους ασθενείς μπορούμε να αποφύγουμε δύσκολες επεμβάσεις αύξησης οστού με μοσχεύματα, οι οποίες ανεβάζουν το κόστος, έχουν πολύμηνη αναμονή και πολλές φορές αμφίβολο αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι η απόλυτη ένδειξη χρήσης  των ειδικών μίνι εμφυτευμάτων , τα οποία έχουν ενσωματωμένους συνδέσμους για την άριστη συγκράτηση της οδοντοστοιχίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 μίνι εμφυτεύματα ακόμη και σε πολύ απορροφημένη γνάθο και να στηρίξουμε έτσι άριστα μια καινούρια οδοντοστοιχία ή ακόμα και την παλιά οδοντοστοιχία του ασθενή. 

ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ, LASER ΚΑΙ ΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επειδή στη διαδικασία χρησιμοποιούνται LASER, αυξητικοί παράγοντες και βλαστοκύτταρα και όλα γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι ασήμαντες και η επούλωση ταχύτατη. Μετά την τοποθέτηση, περιμένουμε συνήθως 3-6 μήνες , ώστε το εμφύτευμα να ενσωματωθεί στο οστό. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής έχει κάποια προσωρινή προσθετική εργασία. Όταν το εμφύτευμα ενσωματωθεί στο οστό, παίρνουμε αποτυπώματα και σε μια εβδομάδα τοποθετούμε την τελική προσθετική εργασία στο στόμα του ασθενούς.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορούμε να κάνουμε άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων και να τοποθετήσουμε αμέσως μετά την επέμβαση την τελική προσθετική εργασία.

τοποθέτηση εμφυτευμάτων με LASER

Αν έχουμε λίγο διαθέσιμο οστό που δεν είναι αρκετό για να  τοποθετηθούν εμφυτευματα δοντιων τι μπορούμε να κάνουμε ;

Όπως είπαμε πιο πριν  η μία λύση είναι η χρησιμοποίηση μίνι εμφυτευμάτων σε πολύ λεπτές απορροφημένες γνάθους. Σε γνάθους που έχουν αρκετό πάχος και εύρος, αλλά δεν έχουν αρκετό ύψος  μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοντά εμφυτευματα δοντιων, τα οποία είναι μεν κοντά σε ύψος  έχουν όμως μεγαλύτερο πλάτος και αντέχουν τις πιέσεις.

 Σε κάποιες περιπτώσεις φυσικά το οστό είναι τόσο απορροφημένο που χρειάζονται τεχνικές ανάπλασης  με τη χρήση μοσχευμάτων, αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων. Ειδικά στην άνω γνάθο, όπου το ιγμόρειο περιορίζει το διαθέσιμο χώρο για εμφυτεύματα, στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε την πρωτοποριακή IPG τεχνική. Με αυτή την τεχνική τοποθετούμε το εμφύτευμα ακόμα και σε ελάχιστο οστό, ταυτόχρονα με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς και έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργείται νέο οστό γύρω από το εμφύτευμα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της ανύψωσης του ιγμορείου και προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια ανώδυνη και άμεση λύση σε περιπτώσεις ανεπαρκούς οστού στην άνω γνάθο.

Τοποθέτηση μοσχεύματος για εμφύτευμα

Πως τοποθετούνται τα εμφυτευματα δοντιων στην άνω γνάθο όταν το οστό κάτω από το ιγμόρειο δεν είναι αρκετό;

Στην άνω γνάθο πολύ συχνά δεν υπάρχει αρκετό οστό για να τοποθετήσουμε τα εμφυτευματα δοντιων που χρειαζόμαστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει  λιγότερα εμφυτεύματα και συνεπώς να κατασκευάσει λιγότερα πρόσθετα  δόντια . Αν ο οδοντίατρος επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον απαιτούμενο αριθμό και το απαιτούμενο μέγεθος εμφυτευμάτων, τότε πρέπει να εφαρμόσει την επίπονη και τραυματική τεχνική της ανύψωσης ιγμορείου για να δημιουργήσει επαρκή ποσότητα οστού.

Στην κλινική μας σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την πρωτοποριακή IPG technique. Με αυτή την τεχνική αποφεύγουμε επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες, έχοντας με ανώδυνο τρόπο άριστα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτή την τεχνική τοποθετούμε άμεσα τα εμφυτευματα δοντιων, ακόμα και όταν υπάρχει πολύ λίγο οστό με ταυτόχρονη τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων. Εξαιτίας της συγκολλητικής και αναπλαστικής δράσης των αυξητικών παραγόντων και των βλαστοκυττάρων, δημιουργείται σταδιακά νέο οστό γύρω από τα εμφυτεύματα μέσα στο ιγμόρειο. Η τεχνική αυτή γίνεται ανοίγοντας μια μικρή οπή στα ούλα και το οστό με το LASER , τελείως ατραυματικά και χωρίς τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και επιπλοκές των συνηθισμένων πολύ πιο επεμβατικών τεχνικών.

Την εργασία μας για την IPGtechnique με τον τίτλο «IPG Dentist Edu Technique – Bone Augmentation in the sinuses without sinus floor elevation», παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές συνέδριο Εμφυτευματολογίας στην Πάδοβα της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2013. Με την τεχνική αυτή έχουν τοποθετηθεί  τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εμφυτεύματα με μεγάλη επιτυχία

Πανοραμική ακτινογραφία που δείχνει ότι υπάρχει ελάχιστο οστό (1-4mm) για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Πανοραμική ακτινογραφία που δείχνει επτά εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί στον προηγούμενο ασθενή με την IPGtechnique

Ποιος ο ρόλος της ατραυματικής εξαγωγής των δοντιών που πρόκειται να αντικατασταθούν από εμφυτευματα δοντιων ;

Όταν σκοπεύουμε να βγάλουμε κάποιο δόντι και να το αντικαταστήσουμε με εμφύτευμα, τότε η εξαγωγή του δοντιού αυτού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της θεραπείας και πρέπει να αποφασιστεί από τον οδοντίατρο που θα τοποθετήσει το εμφύτευμα το πότε και το πώς θα γίνει.

Σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει η εξαγωγή, κάποιες φορές είναι καλύτερο να βγει το δόντι και την ίδια στιγμή να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Κάποιες άλλες φορές είναι προτιμότερο να βγει το δόντι και να τοποθετηθεί αρχικά οστικό μόσχευμα μαζί με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα, ώστε να δημιουργηθεί αρκετό οστό για να μπει σε δεύτερη φάση το εμφύτευμα.

Αναφορικά τώρα  με το πώς θα γίνει η εξαγωγή του δοντιού, ο τρόπος της εξαγωγής θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το έδαφος στο οποίο θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Η εξαγωγή του δοντιού θα πρέπει να γίνει με ατραυματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ειδικά λεπτά εργαλεία και LASER, αλλά και εφαρμόζοντας πολύ μικρές δυνάμεις. Έτσι θα πετύχουμε την ελάχιστη δυνατή πίεση στο οστό και στα ούλα και συνεπώς τη μικρότερη απορρόφησή τους.

Aτραυματική εξαγωγή δοντιού με LASERκαι ειδικά λεπτά εργαλεία

Πόσα δόντια μπορούν να αντικατασταθούν από εμφυτευματα δοντιων ;

Τα εμφυτευματα δοντιων μπορούν να αντικαταστήσουν από ένα έως και όλα τα δόντια. Όταν λείπουν όλα τα δόντια , αρκούν τουλάχιστον 2 εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο και 4 στην άνω για να κατασκευάσουμε μια σταθερή αξιόπιστη οδοντοστοιχία χωρίς προβλήματα. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε ακίνητες γέφυρες είτε κινητές οδοντοστοιχίες με άριστη εφαρμογή. Φυσικά οι ακίνητες προσθετικές εργασίες απαιτούν την  τοποθέτηση περισσότερων εμφυτευμάτων για να έχουν μακροχρόνια επιτυχία.

Όταν λείπει ένα δόντι αντικαθίσταται από ένα εμφύτευμα. Όταν λείπουν δύο δόντια χρειάζονται δύο εμφυτεύματα. Όταν λείπουν τρία ή τέσσερα γειτονικά δόντια , χρειάζονται 2 ή 3 εμφυτεύματα για να τοποθετηθούν όλα τα ελλείποντα δόντια. Γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερα και μεγαλύτερα εμφυτεύματα χρησιμοποιούμε, τόσο σταθερότερη θα είναι η αποκατάσταση και τόσο πιο αξιόπιστη και μακροβιότερη θα είναι.

Είναι επίπονη η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;

Τοποθέτηση εμφυτεύματος

Γενικά η διαδικασία έχει γίνει πια πολύ απλή και σύντομη, γίνεται με τοπική αναισθησία και οι ενοχλήσεις μετά, αντιστοιχούν με μια απλή εξαγωγή. Στο ιατρείο μας επιπλέον εφαρμόζουμε την ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική και κάνουμε τις μικρότερες δυνατές τομές και την ελάχιστη απαιτούμενη επέμβαση στο οστό, ώστε να έχουμε και τις ελάχιστες μετέπειτα ενοχλήσεις. Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν κάνουμε καθόλου κρημνό και δε χρειάζονται έτσι και ράμματα (FLAPLESS τεχνική). Πέρα όμως από αυτό οι μικρές  τομές που κάνουμε, γίνονται με LASER, οπότε δεν έχουμε καμιά αιμορραγία, δεν έχουμε μολύνσεις και επιπλοκές και έχουμε άμεση επούλωση. Επιπρόσθετα , επειδή τοποθετούμε αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα γύρω από το εμφύτευμα , δημιουργείται γρήγορα νέο οστό που σταθεροποιεί το εμφύτευμα, γίνεται εντυπωσιακά ταχύτερα η επούλωση, δεν υπάρχει πρήξιμο και αιμορραγία και γίνεται δυνατή η τοποθέτηση εμφυτεύματος ακόμα και σε ελάχιστο οστό.

ατραυματική τοποθέτηση εμφυτεύματος

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν τα εμφυτευματα δοντιων έναντι της κλασσικής γέφυρας;

Διαφορές εμφυτεύματος – γέφυρας

Τα εμφυτευματα παρουσιάζουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα:

  • Δε χρειάζεται να τροχίσουμε τα δόντια.
  • Διατηρούμε όχι μόνο τα δόντια, αλλά και το οστό της γνάθου. Έτσι έχουμε πολύ καλύτερη αισθητική αλλά και λειτουργική αποκατάσταση και διατηρούμε τον όγκο και τη νεανικότητα του προσώπου.
  • Τα εμφυτεύματα είναι η οδοντιατρική αποκατάσταση με την πιο μακροχρόνια διατήρηση στο στόμα.
  • Με τα εμφυτεύματα πετυχαίνουμε πολύ πιο σταθερές και αποτελεσματικές αποκαταστάσεις και συνεπώς έχουμε άριστη μάσηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Ο ασθενής αποκτά μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το χαμόγελό του και τη μάσηση των τροφών.

Τα εμφυτευματα δοντιων παρουσιάζουν προβλήματα μετά την τοποθέτηση ;

Τα εμφυτευματα δοντιων λειτουργούν σαν  πολύ σταθερά δόντια. Αντικαθιστούν πλήρως τη λειτουργία των δοντιών, αλλά διατηρούν και τον όγκο του οστού και του προσώπου στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται απλά καλό βούρτσισμα για τον καθαρισμό από την πλάκα και τα μικρόβια, τα οποία όπως και στο φυσικό δόντι μπορούν να προκαλέσουν απώλεια του οστού γύρω από το εμφύτευμα. Για το σωστότερο καθαρισμό των εμφυτευμάτων , όπως άλλωστε και των γεφυρών, προτείνεται να χρησιμοποιούνται μεσοδόντια βουρτσάκια.  Αν λοιπόν η στοματική υγιεινή είναι σωστή, τα εμφυτεύματα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Χρειάζεται βέβαια και συχνός έλεγχος από τον οδοντίατρο, ώστε τυχόν προβλήματα να εντοπιστούν γρήγορα και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Πως καθαρίζει τα εμφυτευματα δοντιων ο οδοντίατρος  ;

Τα εμφυτευματα δοντιων δεν πρέπει να καθαρίζονται όπως τα υπόλοιπα δόντια ή τις στεφάνες . Για τον καθαρισμό τους στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που δεν επηρεάζουν την επιφάνεια του εμφυτεύματος ή ακόμα καλύτερα τα laser σκληρών ιστών, όπως το WaterlaseMD που διαθέτουμε στο ιατρείο μας. Το laser μπορεί να καθαρίσει και να αποστειρώσει τόσο την επιφάνεια του εμφυτεύματος, όσο και τα ούλα γύρω από αυτό, χωρίς να προκαλέσει βλάβη στην επιφάνεια του εμφυτεύματος.

Το laser είναι εξάλλου και το βασικό εργαλείο μας για τη θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας, της φλεγμονής δηλαδή του εμφυτεύματος, που αντιστοιχεί στην περιοδοντίτιδα στα δόντια και μπορεί να εμφανιστεί σε εμφυτευματα δοντιων λόγω κακής στοματικής υγιεινής, κακής ποιότητας οστού και ούλων ή κακής τοποθέτησης του εμφυτεύματος.

Η θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εμφυτεύματος με laser, τη σωστή στοματική υγιεινή και αν χρειαστεί τη χρήση μοσχευμάτων με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα για την επαναδημιουργία του χαμένου οστού.

belessis cosmetic & laser dentistry

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917
lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Όταν γίνεται εξαγωγή κάποιου δοντιού δε χάνεται μόνο το συγκεκριμένο δόντι, αλλά τα ούλα και κυρίως το κόκαλο που βρίσκεται γύρω από το δόντι μειώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτό δημιουργεί μια μείωση του όγκου όλου του προσώπου στην περιοχή αυτή και δίνει τη χαρακτηριστική γερασμένη εικόνα στο πρόσωπο.

3-4 Δεκεμβρίου: Συμμετοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοδοντικής

3-4 Δεκεμβρίου: Συμμετοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΟρθοδοντικήςΝέες ορθοδοντικές τεχνικές, προχωρημένες μέθοδοι στη θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες και νέοι τρόποι αντιμετώπισης της άπνοιας ύπνου.Οδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος...

Σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης , λίφτινγκ και σύσφιξης.

Σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης , λίφτινγκ και σύσφιξης.   Οδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...

19 Μαιου 2016: Συμμετοχή σε σεμινάριο ανώδυνης αισθητικής προσώπου με μηχανήματα ειδικής τεχνολογίας.

19 Μαιου 2016: Συμμετοχή σε σεμινάριο ανώδυνης αισθητικής προσώπου με μηχανήματα ειδικής τεχνολογίας.Οδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...

20-22 Μαιου 2016: Συμμετοχή στο Διεθνές Οδοντιατρικό Συμπόσιο εμφυτευμάτων και αισθητικής

20-22 Μαιου 2016: Συμμετοχή στο Διεθνές Οδοντιατρικό Συμπόσιο εμφυτευμάτων και αισθητικήςΟδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...

25 Ιουνίου 2016: Προχωρημένα σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης και σύσφιξης

25 Ιουνίου 2016: Προχωρημένα σεμινάρια αισθητικής προσώπου με Νήματα ανόρθωσης και σύσφιξηςΟδοντίατρος Λάμπρος Μπέλεσης Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς+30 210 4008269+30 6972 072 917lbelessis@yahoo.grΔείτε τα τελευταία...