ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ

Κάποιες φορές παρά την ενδοδοντική θεραπεία που γίνεται σε ένα δόντι , αυτό συνεχίζει να έχει προβλήματα όπως πόνο, πρήξιμο στο ούλο ή παραμονή κάποιου συριγγίου. Αυτό συμβαίνει επειδή κάπου στη ρίζα του δοντιού ή στο οστό συνεχίζουν να υπάρχουν μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή.

Η αποτυχία αυτή της ενδοδοντικής θεραπείας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

  • Δεν έχει βρεθεί και συνεπώς δεν έχει καθαριστεί κάποιος από τους βασικούς ριζικούς σωλήνες του δοντιού
  • Το δόντι έχει παράπλευρους ριζικούς σωλήνες οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να καθαριστούν με συμβατικά εργαλεία
  • Το δόντι έχει κάποιο ράγισμα ή σπάσιμο στις ρίζες του
  • Το σφράγισμα ή το ίδιο το δόντι έχει  σπάσει και μικρόβια μολύνουν ξανά τις ρίζες του δοντιού.
  • Έχουν συμβεί επιπλοκές κατά την ενδοδοντική θεραπεία, όπως θραύση εργαλείου, έξοδος υλικών έξω από τη ρίζα ή διάτρηση της ρίζας

Όταν η ενδοδοντική θεραπεία αποτύχει, τότε αρχικά προσπαθούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία, χρησιμοποιώντας LASERκαι αντισηπτικά υλικά. Αν όμως δεν μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία ή αυτή αποτύχει, τότε χρειάζεται να γίνει ακρορριζεκτομή του δοντιού.

Η ακρορριζεκτομή είναι μια χειρουργική θεραπεία κατά την οποία αφού ανοίξουμε τα ούλα και βρούμε το σημείο της φλεγμονής εκεί που τελειώνει η ρίζα του δοντιού, κόβουμε ένα μικρό τμήμα της ρίζας και αφαιρούμε τους μολυσμένους ιστούς .

Έπειτα αποστειρώνουμε την περιοχή με LASER και σφραγίζουμε το υπόλοιπο τμήμα της ρίζας που μένει. Αν οι μολυσμένοι ιστοί που αφαιρέθηκαν, είχαν καταλάβει μεγάλη έκταση, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί τοποθετήσουμε και οστικό μόσχευμα μαζί με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα στην περιοχή για να αναπλαστεί ξανά το κατεστραμμένο οστό.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΜΕ LASER ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ

Όταν καθαρίζουμε την τερηδόνα σε κάποιο δόντι με μεγάλη βλάβη, μερικές φορές φτάνουμε τόσο βαθιά που ο πολφός του δοντιού είναι ορατός. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν εισέλθει μικρόβια μέσα στον πολφό, αλλά και ότι ο πολφός έχει ήδη τραυματιστεί. Και ο μηχανικός τραυματισμός από τον τροχό και η μικροβιακή μόλυνση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το δόντι σε ενδοδοντική θεραπεία.

ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ

Πολλές φορές τα πίσω δόντια, τα οποία έχουν δύο ή τρεις ρίζες μπορεί να υποστούν κάταγμα από κάποια μεγάλη τερηδονική βλάβη ή από άλλη αιτία.