ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΙΒΗ

Διάβρωση των ριζών των δοντιών

Η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών είναι η καταστροφή των δοντιών όχι εξαιτίας της τερηδόνας , αλλά εξαιτίας χημικών ή μηχανικών παραγόντων.

Οι αιτίες της διάβρωσης μπορεί να είναι:

– Συχνή κατανάλωση τροφών ή ποτών που περιέχουν πολλά οξέα (αναψυκτικά, λεμόνι, πορτοκάλι, χυμοί φρούτων, τσάι με γεύσεις φρούτων, ξύδι, κρασί κλπ)

-Βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών, οπότε επιτείνουμε τη δράση των οξέων.

-Παλινδρόμηση γαστρικών οξέων    

(λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βουλιμίας, συχνών εμέτων κλπ)

-Λήψη κάποιων όξινων φαρμάκων

-Το χλώριο από τις πισίνες

Αποτριβή των δοντιών

Οι αιτίες της αποτριβής των δοντιών που οφείλεται σε μηχανικούς παράγοντες , μπορεί να είναι:

-Χρήση πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας

-Βούρτσισμα με πολύ δύναμη και με μεγάλες κινήσεις

-Χρήση οδοντογλυφίδας

-Άγκιστρα οδοντοστοιχιών

-Ορθοδοντικοί μηχανισμοί

-Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών

Η διάβρωση και η αποτριβή των δοντιών αρχικά δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, όσο όμως οι βλάβες προχωρούν τα δόντια γίνονται ευαίσθητα κυρίως στο κρύο, στο ξινό, στο γλυκό και στο βούρτσισμα. Τα αισθητικά αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι πολύ σημαντικά.

Η θεραπεία σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι απλά η απευαισθητοποίηση του δοντιού, η χρήση ειδικής οδοντόκρεμας και η φθορίωση, ενώ σε πιο προχωρημένες βλάβες χρειάζεται σφράγισμα του δοντιού ή ακόμα και ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

 

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Ή ΠΟΝΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Η ευαισθησία του δοντιού είναι συνήθως το αποτέλεσμα κάποιας αρχόμενης ή προχωρημένης βλάβης του.

Σε πρώιμο στάδιο της βλάβης, το δόντι έχει ευαισθησία κυρίως στο κρύο και αργότερα στο ξινό, στο γλυκό, στο ζεστό και στο άγγιγμα με την οδοντόβουρτσα. Όσο η βλάβη βαθαίνει και πλησιάζει το νεύρο, τόσο τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και το δόντι πονάει κατά τη διάρκεια της μάσησης. Όταν η βλάβη φτάσει πολύ κοντά στο νεύρο, τότε το δόντι πονάει από μόνο του και είναι πιθανό να πρηστεί το ούλο κοντά στο δόντι.

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα δόντια μπορεί να σπάσουν από ατύχημα, όταν χτυπήσουμε κάπου με τα δόντια ή δαγκώσουμε κάτι πολύ σκληρό. Τις περισσότερες φορές όμως το σπάσιμο οφείλεται σε τερηδόνα του δοντιού που έχει διαβρώσει την οδοντίνη του και έχει δημιουργήσει τρύπα στο εσωτερικό του δοντιού.

ΤΕΡΗΔΟΝΑ

  ΤΕΡΗΔΟΝΑΗ πορεία της τερηδόνας προς τον πολφό Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου, που καταστρέφει τα δόντια, δυσκολεύει τη λειτουργία της μάσησης και αλλοιώνει την αισθητική του χαμόγελού μας. Η τερηδόνα είναι μια νόσος των δοντιών που...