ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία του ασθενή ,αλλά και για τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Είναι συχνά μια αιτία ο ασθενής να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας προέρχεται από βακτήρια του στόματος και αντιμετωπίζεται από  τον οδοντίατρο. Στο υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ασθένειες εκτός στόματος οι οποίες μπορεί να είναι και αρκετά σοβαρές , όπως :

 • Χρόνια ιγμορίτιδα ή ρινοκολπίτιδα (οι εκκρίσεις λιμνάζουν και ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, παράγοντας άσχημη αναπνοή από το στόμα , αλλά κυρίως από τη μύτη)
 • Η απόφραξη  (μπούκωμα) της μύτης ( λόγω της στοματικής αναπνοής και της ξηροστομίας  προκαλείται πρωινή κακοσμία που υποχωρεί μετά το πλύσιμο των δοντιών)
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης ( προκαλεί λόγω ξηροστομίας, αλλά και λόγω μεγάλης παραγωγής κετονών, μια χαρακτηριστική  <<φρουτώδη>>  αναπνοή)
 • Η κίρρωση του ήπατος ( προκαλεί μια χαρακτηριστική αναπνοή σαν μούχλα)
 • Προβλήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγοφαρυγγικό εκκόλπωμα, φλεγμονές ή κακοήθειες στο γαστρεντερικό σωλήνα)
 • Κακοήθεια στον πνεύμονα ή τους βρόγχους ( άσχημη εκπνοή)

Όπως είπαμε βέβαια το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας  οφείλεται σε βακτήρια του στόματος , τα οποία παράγουν πτητικές ενώσεις θείου . Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται σε χαλασμένα δόντια, στις σχισμές μεταξύ δοντιών και ούλων σε περιπτώσεις ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας , αλλά και στην πάνω επιφάνεια της γλώσσας και μάλιστα στην πίσω της πλευρά, όταν υπάρχει ξηροστομία , ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

           ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΣΜΙΑΣ

      Η ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΣΜΙΑΣ

Οι συνηθέστερες αιτίες για την ύπαρξη αυτών των βακτηρίων είναι φυσικά η ουλίτιδα , η περιοδοντίτιδα και η τερηδόνα. Όμως και η ύπαρξη ξηροστομίας (λόγω λήψης διαφόρων φαρμάκων, διαβήτη ή φλεγμονών του αναπνευστικού) μπορεί να προκαλέσει κακοσμία εξαιτίας της πιο εύκολης ανάπτυξης των βακτηρίων. Και βέβαια η κακή στοματική υγιεινή προκαλεί , αλλά και συντηρεί το πρόβλημα της κακοσμίας, όπως άλλωστε και το κάπνισμα.

 •    ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
 •    ΚΑΛΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ( βούρτσισμα, χρήση νήματος, ειδικών στοματικών διαλυμάτων και οδοντόκρεμας  για την κακοσμία και οπωσδήποτε βούρτσισμα της γλώσσας μέχρι όσο πιο πίσω μπορούμε)
 •    ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΑΣΤΙΛΙΕΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ (αλλάζουν τη χλωρίδα του στόματος)
 •    ΝΑ ΕΝΥΔΑΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ  ΣΥΧΝΑ (νερό, χυμοί τσάι)
 •    ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΟΠΩΣ ΣΚΟΡΔΟ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΛΠ.
 •    ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ Ή ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
 •    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΤΕ ΤΣΙΧΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ( ΜΕ ΞΥΛΙΤΟΛΗ Ή ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ)

 

  Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

  Οδοντίατρος

  Λάμπρος Μπέλεσης

  Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
  187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
  +30 210 4008269
  +30 6972 072 917

  lbelessis@yahoo.gr

  Photo Gallery

  Δείτε τα τελευταία άρθρα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΕΛΚΟΝΕΚΡΩΤΙΚΗΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

  Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, που συνήθως ξεκινά απότομα σε περιόδους stress και έχει χαρακτηριστικά έντονο πόνο στα ούλα, καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών ανάμεσα στα δόντια και έντονη κακοσμία.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

  Η θεραπεία της ουλίτιδας ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή, γιατί ότι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν ο ασθενής δε βουρτσίζει τα δόντια του, τότε η ουλίτιδα θα επιμείνει και θα χειροτερεύει. Πέρα από το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως ο οδοντίατρος προτείνει τη χρήση στοματικού διαλύματος και ειδικών αλοιφών. Επίσης πολύ χρήσιμες μπορεί να φανούν οι παστίλιες προβιοτικών, που απελευθερώνουν στο στόμα ακίνδυνα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας, με σκοπό να επικρατήσουν στα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα.

  ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

  Μερικές απο τις νόσους του στόματος είναι:

  -Άφθες

  -Επιχείλιος Έρπης

  -Λευκοπλακία

  -Κακοσμία

  -Διάφορε εκδηλώσεις στο στόμα λόγω γενικών νοσημάτων

  ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

  Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και χαρακτηρίζεται από πόνο και εντοπισμένο πρήξιμο.

  ΠΕΡΙΣΤΕΦΑΝΙΤΙΔΑ

  Η περιστεφανίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των ούλων, γύρω από τους φρονιμήτες των οποίων ένα μέρος έχει βγει μέσα στο στόμα ενώ ένα άλλο είναι ακόμα κάτω από τα ούλα.

  Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.

  ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

  Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τότε εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγής δοντιών στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι πολύ συχνή , αλλά και επειδή θεραπεύεται πολύ δύσκολα.

  Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.