ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η πρόληψη της τερηδόνας και η αποφυγή των σφραγισμάτων είναι αυτό που όλοι θέλουμε. Η πρόληψη αυτή γίνεται κυρίως με τη σωστή στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή. Όμως μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα κάνοντας κάποια προληπτικά σφραγίσματα (sealants) ή κάνοντας φθορίωση.

 • Τα προληπτικά σφραγίσματα (sealants) πρέπει να γίνονται στα παιδιά, μόλις τα μόνιμα δόντια βγουν μέσα στο στόμα. Μπορούν να γίνουν όμως και αργότερα στο παιδί ή ακόμα και στους ενήλικες. Τα προληπτικά σφραγίσματα γίνονται στα σημεία όπου τα δόντια έχουν σχισμές, στις οποίες μπορούν να μείνουν υπολείμματα τροφών και συνεπώς να μαζευτούν και βακτήρια και να χαλάσουν το δόντι. Τα σημεία αυτά έχουν τόσο στενό εύρος, που δεν χωράει να μπει και να τα καθαρίσει ούτε η τρίχα της οδοντόβουρτσας. Τέτοια σημεία είναι οι σχισμές στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών και κάποιες σχισμές στην πίσω επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.

  Η τρίχα της οδοντόβουρτσας δε χωράει να καθαρίσει τις σχισμές του δοντιού κι έτσι δημιουργείται τερηδόνα

  Τα πρώτα μόνιμα δόντια, που χρειάζονται προληπτικό σφράγισμα, βγαίνουν σε ηλικία 5-6 ετών και είναι οι πρώτοι τραπεζίτες οι οποίοι φυτρώνουν πίσω από όλα τα υπόλοιπα δόντια, χωρίς να βγει πρώτα κάποιο νεογιλό δόντι. Τα επόμενα είναι συνήθως οι άνω πλάγιοι τομείς (τα δεύτερα δόντια από το κέντρο επάνω), τα οποία έχουν συνήθως μια έντονη σχισμή στην πίσω τους πλευρά, που χρειάζεται προστασία και φυτρώνουν σε ηλικία 6-8 ετών.

  Τέλος προστασία χρειάζονται και όλα τα δόντια πίσω από τον κυνόδοντα, τα οποία φυτρώνουν στο στόμα σε ηλικία συνήθως 9-12 ετών.

  Πώς γίνονται τα προληπτικά σφραγίσματα;

  Καταρχήν για να γίνει ένα προληπτικό σφράγισμα δε χρειάζεται φυσικά να τροχιστεί το δόντι. Αυτό που κάνουμε στο ιατρείο μας είναι να αποστειρώσουμε την επιφάνεια του δοντιού με LASER και να κάνουμε τη σχισμή του δοντιού πιο αδρή πάλι με το LASER, ώστε να κολλήσει ισχυρά το προληπτικό σφράγισμα στις σχισμές του δοντιού.

  Το προληπτικό σφράγισμα  απλώνεται και καλύπτει όλες τις σχισμές του δοντιού, κάνοντας την επιφάνεια του δοντιού λεία, έτσι ώστε να μη μαζεύει τροφές και βακτήρια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ανθεκτικά και το προληπτικό σφράγισμα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

  Πέρα από το ότι λειαίνουν την επιφάνεια του δοντιού, τα υλικά αυτά ελευθερώνουν και αρκετό φθόριο στην επιφάνεια του δοντιού, κάνοντας έτσι το δόντι πιο ανθεκτικό στην τερηδόνα. 

   

  • Η  φθορίωση τώρα , είναι μια διαδικασία που γίνεται στα παιδιά και σκοπό έχει να ενισχύσει τη δομή του δοντιού με φθόριο, ώστε να γίνουν ανθεκτικά στην τερηδόνα. Η φθορίωση γίνεται στα παιδιά μετά την ηλικία των 5 ετών και μπορεί να γίνει κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με το αν το παιδί έχει ήδη χαλασμένα δόντια και πόσα είναι αυτά.

  Η φθορίωση  γίνεται είτε εφαρμόζοντας ένα βερνίκι στις επιφάνειες των δοντιών είτε φορώντας ένα μαλακό μασελάκι γεμισμένο με ένα φθοριούχο gelγια ένα λεπτό. 

  Τόσο η φθορίωση, όσο και τα προληπτικά σφραγίσματα, εκτός όλων των ευεργετικών αποτελεσμάτων τους, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να έχουν μια πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο, η οποία είναι πολύ εύκολη και τελείως ανώδυνη και συνεπώς τους δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας και άνεσης για τη μετέπειτα συνεργασία τους με τον οδοντίατρο.

  Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

  Οδοντίατρος

  Λάμπρος Μπέλεσης

  Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
  187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
  +30 210 4008269
  +30 6972 072 917

  lbelessis@yahoo.gr

  Photo Gallery

  Δείτε τα τελευταία άρθρα

  ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΜΕ LASER

  – Τι είναι το LASER;

  To LASER είναι απλά ένα πολύ δυνατό πολωμένο μονοχρωματικό φως.

  ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

  Σε πολλές περιπτώσεις τα δόντια του ασθενή έχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα, αισθητικά και λειτουργικά , αλλά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και στα ούλα, στα χείλη ή και στο δέρμα του προσώπου γύρω από το στόμα.

  ΛΕΥΚΑΝΣΗ

  Η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία που γίνεται για να γίνουν τα δόντια πιο λευκά και συνεπώς να γίνει το χαμόγελο πιο ελκυστικό.

  ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

  Τα δόντια μπορεί να είναι ευαίσθητα στο κρύο, στο ζεστό, στο ξινό, στο γλυκό ή στο άγγιγμα. Αυτό οφείλεται σε προβλήματα που μπορεί να έχει το σύστημα μεταφοράς ερεθισμάτων του νεύρου.

  ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΕ ΑΞΟΝΑ

  Σε περιπτώσεις όπου το δόντι έχει σπάσει ολόκληρο και έχει μείνει η μόνο ρίζα, μπορεί να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στο δόντι και μετά να δημιουργήσουμε ξανά το δόντι, χρησιμοποιώντας έναν άξονα που κολλάει στην ρίζα του δοντιού και συγκρατεί τη σύνθετη ρητίνη που τοποθετούμε. Τέτοιες κατασκευές έχουν συνήθως αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και μας γλυτώνουν από ακριβότερες και πιο επεμβατικές λύσεις , όπως είναι οι εξαγωγές και η τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας.

  ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΜΕ LASER

  Στην κλινική μας τα σφραγίσματα γίνονται με τη χρήση του LASER, που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στην ποιότητα της έμφραξης, όσο και στην άνεση του ασθενή.