ΟΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Όταν λείπουν αρκετά δόντια ή όλα τα δόντια  σε κάποιον ασθενή, τότε αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες. Οι κατασκευές αυτές είναι κινητές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει μετά το φαγητό να βγαίνουν για να καθαρίσουν.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες, που χρησιμοποιούνται όταν λείπουν όλα τα δόντια, είναι κατασκευές από ακρυλική ρητίνη που στηρίζονται μόνο από τα  ούλα και το οστό του ασθενή και όχι από τα δόντια του. Συνήθως η άνω ολική οδοντοστοιχία έχει καλή στήριξη και σταθερότητα, ενώ η κάτω ολική οδοντοστοιχία έχει αρκετά προβλήματα σταθερότητας, γιατί το οστό και τα ούλα έχουν  πολύ μικρότερο όγκο, αλλά και η γλώσσα συνεχώς κινείται και μετακινεί την οδοντοστοιχία.

ΟΛΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

 Η ολική οδοντοστοιχία έχει πολύ καλύτερη στήριξη, σταθερότητα και αξιοπιστία όταν στηρίζεται σε εμφυτεύματα. Μια ολική οδοντοστοιχία άνω γνάθου μπορεί να στηριχθεί σε 4 τουλάχιστον εμφυτεύματα, ενώ μια ολική οδοντοστοιχία κάτω γνάθου σε 2 εμφυτεύματα.

Οδοντοστοιχία κάτω γνάθου στηριζόμενη σε 2 εμφυτεύματα

Οι μερικές οδοντοστοιχίες τώρα είναι κατασκευές από ακρυλική ρητίνη και κράματα μετάλλων ή από ακεταλική ρητίνη. Οι μερικές οδοντοστοιχίες στηρίζονται  δια μέσου των αγκίστρων τους κυρίως από τα υπάρχοντα  δόντια και λιγότερο από τα ούλα και το οστό. Πολλές φορές για να μη φαίνονται τα μεταλλικά άγκιστρα της οδοντοστοιχίας, τοποθετούνται στεφάνες στα δόντια στηρίγματα, οι οποίες έχουν ειδικές υποδοχές που κρύβουν τους συνδέσμους που σταθεροποιούν την οδοντοστοιχία, ώστε αυτοί να μην είναι ορατοί.

   Μερική οδοντοστοιχία με μεταλλικό σκελετό                                                  

 

  Ακεταλική μερική οδοντοστοιχία

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΌΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ, ΕΝΘΕΤΑ, ΕΠΕΝΘΕΤΑ ΚΛΠ.

Εκτός από τις κλασσικές στεφάνες και γέφυρες, όπου οι προσθετικές εργασίες καλύπτουν ολόκληρο το δόντι, υπάρχουν και προσθετικές εργασίες που καλύπτουν ένα μόνο τμήμα του δοντιού. Τέτοιου είδους εργασίες είναι οι όψεις πορσελάνης, τα ένθετα και τα επένθετα.

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οστό, ακολουθεί είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο η τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν πολλά είδη σταθερών ή και κινητών προσθετικών εργασιών. Ενδεικτικά πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες και διάφορα είδη υβριδικών κατασκευών σταθερών ή κινητών.

ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΕΣ

Στεφάνες ( θήκες ή κορώνες ) είναι κατασκευές που τοποθετούνται σε ένα δόντι που έχει καταστραφεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το δόντι μπορεί να είναι κατεστραμμένο από μια μεγάλη τερηδόνα ή ένα κάταγμα, μπορεί να έχει ήδη ένα μεγάλο σφράγισμα ή να είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο. Η στεφάνη επειδή καλύπτει από όλες τις πλευρές το δόντι, το προστατεύει τόσο από τερηδόνα, όσο και από κατάγματα.