ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΕΣ

Στεφάνες ( θήκες ή κορώνες ) είναι κατασκευές που τοποθετούνται σε ένα δόντι που έχει καταστραφεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το δόντι μπορεί να είναι κατεστραμμένο από μια μεγάλη τερηδόνα ή ένα κάταγμα, μπορεί να έχει ήδη ένα μεγάλο σφράγισμα ή να είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο. Η στεφάνη επειδή καλύπτει από όλες τις πλευρές το δόντι, το προστατεύει τόσο από τερηδόνα, όσο και από κατάγματα.

Το πρόβλημα με τη στεφάνη είναι ότι για να μπορέσουμε να την τοποθετήσουμε, πρέπει να τροχίσουμε το δόντι περιφερικά περίπου 1-2 χιλιοστά. Έτσι αδυνατίζουμε το δόντι, ειδικά όταν έχει ήδη καταστραφεί το δόντι στο κέντρο του και έχει μείνει λίγο υγιές δόντι περιφερικά. Για αυτό το λόγο, το σχήμα και το μέγεθος της βλάβης του δοντιού θα καθορίσει το αν είναι χρήσιμο να τοποθετηθεί στεφάνη ή όχι.

  Προετοιμασία του δοντιού για υποδοχή στεφάνης (θήκης)

Οι στεφάνες μπορούν να φτιαχτούν από διάφορα υλικά όπως χρυσό, χρυσοπλατίνα, μέταλλο και ακρυλικό, μέταλλο και πορσελάνη, ζιρκόνιο και πορσελάνη ή σκέτη πορσελάνη. Το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται κυρίως από το κόστος, τις δυνάμεις που θα δέχεται το δόντι και την αισθητική που θέλουμε να πετύχουμε.

Μέταλλο-πορσελάνη            Ζιρκόνιο – πορσελάνη

Οι γέφυρες τώρα είναι κατασκευές που χρησιμοποιούνται όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια και υπάρχουν σε διπλανές θέσεις δόντια που μπορούν να χρησιμεύσουν ως στηρίγματα. Για να προσθέσουμε λοιπόν τεχνητά δόντια στις περιοχές που δεν υπάρχουν, μπορούμε να φτιάξουμε μία γέφυρα , τροχίζοντας τα δόντια δεξιά και αριστερά από την περιοχή του κενού. Ύστερα φτιάχνουμε τη γέφυρα, στην οποία το δόντι ή τα δόντια που αντικαθιστούμε στηρίζονται στις στεφάνες που τοποθετούμε στα δόντια στηρίγματα.

 Προετοιμασία δοντιών για τοποθέτηση γέφυρας

Το πρόβλημα που υπάρχει με τις γέφυρες είναι ότι για να βάλουμε τα δόντια που λείπουν, πρέπει να τροχίσουμε τουλάχιστον δύο διπλανά δόντια. Επίσης με τη γέφυρα δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το οστό ή τα ούλα που έχουν χαθεί, παρά μόνο τα δόντια.

Στη σύγχρονη οδοντιατρική, στις περιπτώσεις που λείπουν δόντια, θεωρείται πια ξεπερασμένη η λύση της γέφυρας και προτιμούμε συνήθως να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα, διατηρώντας ταυτόχρονα το οστό  και τα ούλα της περιοχής. Εξάλλου για να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα δε χρειάζεται φυσικά να τροχίσουμε άλλα δόντια, γεγονός που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων έναντι των γεφυρών.

    Το εμφύτευμα ασφαλώς υπερέχει έναντι της γέφυρας

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΌΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ, ΕΝΘΕΤΑ, ΕΠΕΝΘΕΤΑ ΚΛΠ.

Εκτός από τις κλασσικές στεφάνες και γέφυρες, όπου οι προσθετικές εργασίες καλύπτουν ολόκληρο το δόντι, υπάρχουν και προσθετικές εργασίες που καλύπτουν ένα μόνο τμήμα του δοντιού. Τέτοιου είδους εργασίες είναι οι όψεις πορσελάνης, τα ένθετα και τα επένθετα.

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οστό, ακολουθεί είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο η τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν πολλά είδη σταθερών ή και κινητών προσθετικών εργασιών. Ενδεικτικά πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες και διάφορα είδη υβριδικών κατασκευών σταθερών ή κινητών.

ΟΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Όταν λείπουν αρκετά δόντια ή όλα τα δόντια σε κάποιον ασθενή, τότε αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες. Οι κατασκευές αυτές είναι κινητές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει μετά το φαγητό να βγαίνουν για να καθαρίσουν.