ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Η πορεία της τερηδόνας προς τον πολφό

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου, που καταστρέφει τα δόντια, δυσκολεύει τη λειτουργία της μάσησης και αλλοιώνει την αισθητική του χαμόγελού μας.

Η τερηδόνα είναι μια νόσος των δοντιών που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα και μπορούν να διασπάσουν τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στην επιφάνεια των δοντιών από υπολείμματα τροφών. Από τη διάσπαση αυτή των υδατανθράκων παράγονται οξέα, τα οποία διαβρώνουν τα δόντια και διεισδύουν στο εσωτερικό τους στην οδοντίνη, η οποία επειδή είναι μαλακή καταστρέφεται εύκολα. Δημιουργούνται έτσι τρύπες που μπορεί να είναι ορατές εξωτερικά ή να είναι κάτω από την επιφάνεια των δοντιών και να μη φαίνονται. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της τερηδόνας είναι η διατροφή, η άμυνα του οργανισμού και φυσικά η στοματική υγιεινή.

Διατροφή

Η πλούσια σε υδατάνθρακες δίαιτα (ζάχαρη, αμυλούχες τροφές, τεχνητές γλυκαντικές ενώσεις) προσφέρει συνεχώς υλικό στους μικροοργανισμούς για παραγωγή οξέων και συνεπώς καταστροφή των δοντιών.

Αντίθετα η διατροφή της εγκύου, αλλά και του παιδιού μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας, όταν είναι πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες Α,Β,C και D, προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή δόμηση των δοντιών.

Εξάλλου  το συχνό μάσημα τροφών όπως τα μήλα, οι φράουλες ή τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των δοντιών.

Άμυνα του οργανισμού

Το σάλιο αλλά και η κατασκευή των δοντιών παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση των δοντιών στην τερηδόνα.

Το σάλιο ως ρυθμιστικό διάλυμα εξουδετερώνει τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια. Εξάλλου επειδή περιέχει ασβέστιο, φθόριο και φώσφορο, μπορούν τα δόντια να προσλάβουν αυτά τα συστατικά και να επιδιορθώσουν τις βλάβες τους. Τέλος το σάλιο έχει αρκετές αντιμικροβιακές ουσίες, ένζυμα αλλά και αντισώματα, που μειώνουν τη δράση των μικροοργανισμών.

Η ίδια η κατασκευή των δοντιών τώρα επηρεάζει την αντοχή τους στα μικρόβια. Δόντια με λεία επιφάνεια, όχι έντονες εσοχές, όχι ανωμαλίες διάπλασης και με αρκετή περιεκτικότητα σε φθόριο και ασβέστιο, μπορούν να αντισταθούν περισσότερο στην τερηδόνα. Τέλος δόντια χωρίς ορθοδοντικά προβλήματα, που δεν έχουν περίεργες κλίσεις και δεν είναι στριμωγμένα με τα διπλανά τους, είναι ευκολότερο να καθαριστούν και να αποφύγουν έτσι την τερηδόνα.

Στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών μετά τα γεύματα και κυρίως το βράδυ, η χρήση οδοντικού νήματος, η σωστή διατροφή και ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο μπορούν να μας προφυλάξουν από την τερηδόνα. Ειδικά για τα παιδιά το πρόγραμμα πρόληψης μπορεί να τα σώσει από πολλά προβλήματα. Χρειάζεται φθορίωση των δοντιών κάθε χρόνο και προληπτικές εμφράξεις στις σχισμές των μόνιμων δοντιών μόλις εμφανιστούν στο στόμα (δηλαδή περίπου 6 ετών).

  Πριν και μετά το προληπτικό σφράγισμα

Ποιά σημεία των δοντιών προσβάλλονται πιο εύκολα από τερηδόνα ;

Πιο εύκολα προσβάλλονται τα σημεία όπου μπορούν να παραμείνουν υπολείμματα των τροφών και να προσκολληθούν έτσι και μικρόβια. Τα σημεία αυτά είναι κυρίως οι σχισμές των δοντιών στη μασητική τους επιφάνεια. Για αυτό το λόγο σε αυτά τα σημεία κάνουμε προληπτικά σφραγίσματα στα παιδιά, ώστε να μη χαλάσουν τα δόντια. Άλλα σημεία που προσβάλλονται εύκολα από τερηδόνα είναι τα σημεία ανάμεσα στα δόντια, για αυτό και βοηθά πολύ η χρήση του νήματος και των μεσοδόντιων βουρτσών. Τέλος σε άτομα με περιοδοντίτιδα, που έχουν αποκαλυφθεί οι ρίζες των δοντιών, είναι εύκολο αυτές να τερηδονιστούν, επειδή είναι αρκετά μαλακές και πορώδεις.

Τα σφραγισμένα δόντια χαλάνε;

Δόντια με σφραγίσματα μπορεί να τερηδονιστούν είτε σε άλλο σημείο είτε στην ένωση του παλιού σφραγίσματος με το δόντι, λόγω μικρών ρωγμών και διείσδυσης μικροοργανισμών.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Ή ΠΟΝΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Η ευαισθησία του δοντιού είναι συνήθως το αποτέλεσμα κάποιας αρχόμενης ή προχωρημένης βλάβης του.

Σε πρώιμο στάδιο της βλάβης, το δόντι έχει ευαισθησία κυρίως στο κρύο και αργότερα στο ξινό, στο γλυκό, στο ζεστό και στο άγγιγμα με την οδοντόβουρτσα. Όσο η βλάβη βαθαίνει και πλησιάζει το νεύρο, τόσο τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και το δόντι πονάει κατά τη διάρκεια της μάσησης. Όταν η βλάβη φτάσει πολύ κοντά στο νεύρο, τότε το δόντι πονάει από μόνο του και είναι πιθανό να πρηστεί το ούλο κοντά στο δόντι.

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΙΒΗ

Η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών είναι η καταστροφή των δοντιών όχι εξαιτίας της τερηδόνας , αλλά εξαιτίας χημικών ή μηχανικών παραγόντων.

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα δόντια μπορεί να σπάσουν από ατύχημα, όταν χτυπήσουμε κάπου με τα δόντια ή δαγκώσουμε κάτι πολύ σκληρό. Τις περισσότερες φορές όμως το σπάσιμο οφείλεται σε τερηδόνα του δοντιού που έχει διαβρώσει την οδοντίνη του και έχει δημιουργήσει τρύπα στο εσωτερικό του δοντιού.