ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

 Διάφορα στάδια περιοδοντίτιδας

Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, τότε εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγής δοντιών στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι πολύ συχνή , αλλά και επειδή θεραπεύεται πολύ δύσκολα.

Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων αλλά και του οστού που περιβάλλει τα δόντια και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή τους και την επακόλουθη κινητικότητα των δοντιών.

Συμπτώματα της περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι εντοπισμένη σε κάποια δόντια ή να είναι γενικευμένη.

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορεί να έχουν κάποια από τα εξής συμπτώματα:

-ούλα κόκκινα, πρησμένα και αποκολλημένα από τα δόντια

-αιμορραγία των ούλων αυτόματα, στο άγγιγμα ή στο βούρτσισμα

-εκροή πύου από τα ούλα

-κακοσμία

 • -κινητικότητα δοντιών ή ακόμα και μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις

  -υποχώρηση των ούλων και αποκάλυψη των ριζών των δοντιών, τα οποία μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα

  -δημιουργία περιοδοντικών αποστημάτων, με οίδημα, πόνο και εκροή πύου

  Κάποιες φορές η περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρά άτομα και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο. Πρόκειται για την επιθετική περιοδοντίτιδα που στην εντοπισμένη μορφή της προσβάλει τους γομφίους και τους τομείς και οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίων και ίσως και σε κάποια γονίδια. Στη γενικευμένη μορφή της προσβάλει όλα τα δόντια και προκαλεί σημαντικές καταστροφές από μικρή ηλικία.

  Αιτίες της περιοδοντίτιδας

  -κακή στοματική υγιεινή

  -κληρονομικότητα

  -όχι συχνός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο

  -κάπνισμα

  -κακές οδοντιατρικές εργασίες που ευνοούν τη συσσώρευση πλάκας

  -ορμονικές διαταραχές (προβλήματα στο θυρεοειδή, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, διαταραχές του κύκλου κλπ.)

  -διαβήτης

  -ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες

  -το stress

  Θεραπεία της περιοδοντίτιδας

 • Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει αυτά που κάνουμε και για την ουλίτιδα (καλή στοματική υγιεινή, σωστές διατροφικές συνήθειες, καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους, θεραπεία με LASER, θεραπεία με περιοδοντικούς νάρθηκες και θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα).

  Στην περιοδοντίτιδα όμως ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται πιο βαθιά μέσα στις ρίζες (ριζική απόξεση) και γίνεται συνήθως ανά τεταρτημόριο του στόματος σε 4 συνεδρίες ή αν είναι εφικτό σε λιγότερες συνεδρίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους. Επίσης είναι απαραίτητος ο συχνός επανέλεγχος τουλάχιστον στους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία και βέβαια ο συχνός καθαρισμός των δοντιών.

  Σε πολύ προχωρημένες  βλάβες ίσως απαιτηθεί και χειρουργική θεραπεία για την ανάπλαση των χαμένων ιστών με μοσχεύματα οστού, χρήση του LASER, χρήση βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων και λεπτές μικροχειρουργικές τεχνικές.

   

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΕΛΚΟΝΕΚΡΩΤΙΚΗΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, που συνήθως ξεκινά απότομα σε περιόδους stress και έχει χαρακτηριστικά έντονο πόνο στα ούλα, καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών ανάμεσα στα δόντια και έντονη κακοσμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία της ουλίτιδας ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή, γιατί ότι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν ο ασθενής δε βουρτσίζει τα δόντια του, τότε η ουλίτιδα θα επιμείνει και θα χειροτερεύει. Πέρα από το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως ο οδοντίατρος προτείνει τη χρήση στοματικού διαλύματος και ειδικών αλοιφών. Επίσης πολύ χρήσιμες μπορεί να φανούν οι παστίλιες προβιοτικών, που απελευθερώνουν στο στόμα ακίνδυνα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας, με σκοπό να επικρατήσουν στα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία του ασθενή ,αλλά και για τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Είναι συχνά μια αιτία ο ασθενής να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας προέρχεται από βακτήρια του στόματος και αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένας ασθενής με μια μέτριας μορφής περιοδοντίτιδα έχει στο στόμα του μια φλεγμονή που το εμβαδόν της είναι περίπου ίσο με την παλάμη του! Τα βακτήρια και οι τοξίνες που προκαλούν αυτή τη φλεγμονή μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα πολυάριθμα αγγεία των ούλων και να προκαλέσουν έτσι προβλήματα στη γενική υγεία του .

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ΕΓΚΑΥΜΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

Τα ούλα μπορούν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της μάσησης από κάποια σκληρή τροφή ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος από έντονη πίεση ή σκληρή οδοντόβουρτσα . Εξάλλου έγκαυμα μπορεί να προέλθει από καυτά ροφήματα, καυτερά φαγητά, τοποθέτηση ασπιρίνης, ευγενόλης ή άλλου φαρμάκου πάνω στα ούλα και ακόμα από πλύσεις με ούζο, οινόπνευμα τσίπουρο κλπ.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και χαρακτηρίζεται από πόνο και εντοπισμένο πρήξιμο.