ΠΕΡΙΣΤΕΦΑΝΙΤΙΔΑ

Περιστεφανίτιδα σε κάτω φρονιμήτη

Η περιστεφανίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή των ούλων, γύρω από τους φρονιμήτες των οποίων ένα μέρος έχει βγει μέσα στο στόμα ενώ ένα άλλο είναι ακόμα κάτω από τα ούλα.

Αιτίες της περιστεφανίτιδας

Οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμήτες ή σωφρονιστήρες) βρίσκονται στην πίσω πλευρά του στόματος, πίσω από τα τελευταία δόντια και αρχίζουν να ανατέλλουν στο στόμα από την ηλικία των 17 ετών περίπου. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να ανατείλει ολόκληρο το δόντι και είτε αυτό μένει έγκλειστο μέσα στο οστό της γνάθου, είτε ανατέλλει ένα τμήμα του και το υπόλοιπο παραμένει κάτω από τα ούλα (ημιέγκλειστος φρονιμήτης).

Το ούλο που βρίσκεται πάνω από το φρονιμήτη είναι πολύ εύκολο να τραυματιστεί είτε από κάποια τροφή είτε από δάγκωμα από τον ίδιο ή τον απέναντι φρονιμήτη. Επίσης επειδή η σχισμή μεταξύ του φρονιμήτη και του ούλου που τον καλύπτει είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί καλά, μένουν υπολείμματα τροφών που προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Το ούλο λοιπόν που καλύπτει το φρονιμήτη, είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω συσσώρευσης τροφών, μολύνεται από μικρόβια τα οποία προκαλούν φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο στο ούλο.

Συμπτώματα της περιστεφανίτιδας

 • Πόνος, που μπορεί να γίνει πολύ έντονος
 • Πρησμένα κόκκινα ούλα γύρω από το φρονιμήτη
 • Εκροή πύου, αν δημιουργηθεί απόστημα
 • Κακοσμία
 • Διόγκωση λεμφαδένων στο λαιμό
 • Όταν η φλεγμονή επεκταθεί, τότε μπορεί να έχουμε δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος, δυσκολία στην κατάποση, πυρετό και οίδημα του προσώπου, εμφανές και εξωτερικά.

Θεραπεία της περιστεφανίτιδας

 • Θεραπεία του ούλου που φλεγμαίνει με LASERή εκτομή του ούλου με LASER
 •  Θεραπεία  περιστεφανίτιδας  με εκτομή του ούλου με LASER

  • Προσεκτικός καθαρισμός της περιοχής, τοποθέτηση αντισηπτικού  gel και πλύσεις με αντισηπτικό διάλυμα ή χαμομήλι
  • Προσοχή στη μάσηση για να μην τραυματιστεί ξανά το ούλο
  • Αντιβιοτική θεραπεία
  • Αντιφλεγμονώδη παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο
  • Όταν υπάρχει απόστημα, τότε προσπαθούμε να το παροχετεύσουμε, ενώ αν το απόστημα έχει προχωρήσει βαθύτερα προς το λαιμό, ο ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο και να πάρει ενδοφλέβια αντιβίωση.
  • Αν η περιστεφανίτιδα εμφανίζεται συχνά στο ίδιο δόντι , τότε οριστική λύση είναι η εξαγωγή του

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΕΛΚΟΝΕΚΡΩΤΙΚΗΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, που συνήθως ξεκινά απότομα σε περιόδους stress και έχει χαρακτηριστικά έντονο πόνο στα ούλα, καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών ανάμεσα στα δόντια και έντονη κακοσμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία της ουλίτιδας ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή, γιατί ότι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν ο ασθενής δε βουρτσίζει τα δόντια του, τότε η ουλίτιδα θα επιμείνει και θα χειροτερεύει. Πέρα από το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως ο οδοντίατρος προτείνει τη χρήση στοματικού διαλύματος και ειδικών αλοιφών. Επίσης πολύ χρήσιμες μπορεί να φανούν οι παστίλιες προβιοτικών, που απελευθερώνουν στο στόμα ακίνδυνα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας, με σκοπό να επικρατήσουν στα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία του ασθενή ,αλλά και για τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Είναι συχνά μια αιτία ο ασθενής να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας προέρχεται από βακτήρια του στόματος και αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένας ασθενής με μια μέτριας μορφής περιοδοντίτιδα έχει στο στόμα του μια φλεγμονή που το εμβαδόν της είναι περίπου ίσο με την παλάμη του! Τα βακτήρια και οι τοξίνες που προκαλούν αυτή τη φλεγμονή μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα πολυάριθμα αγγεία των ούλων και να προκαλέσουν έτσι προβλήματα στη γενική υγεία του .

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ΕΓΚΑΥΜΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

Τα ούλα μπορούν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της μάσησης από κάποια σκληρή τροφή ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος από έντονη πίεση ή σκληρή οδοντόβουρτσα . Εξάλλου έγκαυμα μπορεί να προέλθει από καυτά ροφήματα, καυτερά φαγητά, τοποθέτηση ασπιρίνης, ευγενόλης ή άλλου φαρμάκου πάνω στα ούλα και ακόμα από πλύσεις με ούζο, οινόπνευμα τσίπουρο κλπ.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και χαρακτηρίζεται από πόνο και εντοπισμένο πρήξιμο.