ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια διαδικασία ρουτίνας που πρέπει να κάνουμε περίπου μία φορά το χρόνο. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό να καθαρίζουμε τα δόντια μας συχνότερα, κάθε 3 με 6 μήνες.

Αυτό γίνεται σε άτομα με περιοδοντίτιδα, με ουλίτιδα, σε καπνιστές, σε άτομα που έχουν την τάση να μαζεύουν εύκολα πέτρα κλπ. Γιατί όμως είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των δοντιών και τι κακό μπορεί να προκαλέσει η πέτρα και η πλάκα στα δόντια αλλά και στη γενική μας υγεία;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;
Η πέτρα των δοντιών είναι ένας σκληρός σχηματισμός από άλατα του σάλιου που επικάθεται στα δόντια σταδιακά. Αν δεν αφαιρεθεί με το βούρτσισμα όσο είναι ακόμα νωρίς, τότε είναι δυνατόν να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο, διότι προσκολλάται πολύ ισχυρά στην επιφάνεια των δοντιών.

Τα ανόργανα άλατα που είναι το κύριο συστατικό της πέτρας δεν θα δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα από μόνα τους. Το κακό είναι ότι στη δομή της πέτρας προσκολλάται τεράστιος αριθμός μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν σημαντικά προβλήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό μας και κυρίως φυσικά στο στόμα μας. Οι μικροοργανισμοί βέβαια δεν προσκολλώνται μόνο στην πέτρα αλλά και πάνω στην επιφάνεια των δοντιών σχηματίζοντας την οδοντική πλάκα.

Η οδοντική πλάκα ή βιοϋμένιο είναι ένας κολλώδης σχηματισμός που αποτελείται από μεγάλες αποικίες πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων, τοξίνες, υποπροϊόντα των μικροβίων, υπολείμματα τροφών, νεκρά επιθηλιακά κύτταρα κλπ.
Με το βούρτσισμα αφαιρείται η οδοντική πλάκα που βρίσκεται στις επιφάνειες των δοντιών, πιο δύσκολα όμως αφαιρείται η οδοντική πλάκα ανάμεσα στα δόντια και στη σχισμή μεταξύ δοντιών και ούλων.
Λίγη ώρα μετά το βούρτσισμα αρχίζει να σχηματίζεται ξανά η οδοντική πλάκα, που αρχικά αποτελείται από βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Όμως όσο περνάει η ώρα ή και οι μέρες χωρίς να βουρτσίσουμε τα δόντια, οι αποικίες των μικροβίων πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και νέα είδη μικροβίων πολύ πιο παθογόνα και επικίνδυνα για την υγεία μας αρχίζουν να κυριαρχούν. Όσο η κατάσταση αυτή μένει χωρίς θεραπεία, πολλά προβλήματα αρχίζουν να παρουσιάζονται:

1. ΚΑΚΟΣΜΙΑ. Τα υπολείμματα τροφών, τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού των μικροβίων και οι τοξίνες που παράγουν, προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, που σταδιακά γίνεται πιο έντονη και πιο μόνιμη.

2. ΟΥΛΙΤΙΔΑ. Τα βακτήρια και οι τοξίνες τους προκαλούν φλεγμονή στα ούλα τα οποία αρχίζουν να αιμορραγούν εύκολα, να πρήζονται, να κοκκινίζουν και να αποκολλώνται από την επιφάνεια των δοντιών.
3. ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ Όταν η στοματική υγιεινή δεν είναι σωστή και η ουλίτιδα παραμένει χωρίς θεραπεία, μεταπίπτει σταδιακά σε περιοδοντίτιδα. Τα ούλα, αλλά και το οστό υποχωρούν από τα δόντια και έτσι τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και να γίνεται δύσκολη η μάσηση.
4. ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευθεί, τότε τα δόντια κουνιούνται τόσο πολύ που είτε βγαίνουν από μόνα τους είτε πονούν και τα εξάγει ο οδοντίατρος.
5. ΤΕΡΗΔΟΝΑ Τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας μπορούν εκτός από τα προβλήματα των ούλων, να προκαλέσουν και τερηδόνα στα δόντια και κυρίως στις ρίζες των δοντιών.

6. ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ Η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα που συνυπάρχουν τις περισσότερες φορές με την πέτρα είναι μεγάλες φλεγμονές για τον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η φλεγμονή σε αυτές τις περιπτώσεις καταλαμβάνει έκταση όσο περίπου η παλάμη μας. Αυτή η φλεγμονή είναι τεκμηριωμένο από πολλές έρευνες ότι μπορεί να απορυθμίσει τον διαβήτη , να τον κάνει πιο δύσκολα διαχειρίσιμο και να επιτείνει τις επιπλοκές του.
7. ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Τα βακτήρια και οι τοξίνες που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν αλλοιώσεις στο εσωτερικό των αγγείων που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Έτσι στενεύει ο αυλός των αγγείων και αυξάνονται οι πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό.
8. ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας πριν, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει φανεί πως μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή γέννηση λιποβαρούς νεογνού. Από την άλλη πλευρά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , λόγω ορμονικών κυρίως αλλαγών, οι γυναίκες είναι επιρρεπής στην ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, όπως και στην επουλίδα της κύησης.
9. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Η περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες λόγω πιθανόν των προβλημάτων που προκαλεί στα αγγεία, αυξάνει τρεις φορές την πιθανότητα για στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα σε άνδρες ηλικίας 30- 40 ετών.
10. ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ: Κυρίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον έχει παρατηρηθεί πως τα μικρόβια των ούλων μπορούν μέσω της αναπνοής να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν λοιμώξεις ή ακόμα πως η οδοντική πλάκα μπορεί να είναι η αποθήκη των μικροβίων , που συνεχώς τροφοδοτεί με μικρόβια κάποιες επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις.
11. ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΟΙ: Η περιοδοντίτιδα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες δείχνει να έχει σχέση και με το μεταβολικό σύνδρομο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου , καθώς και κάποιες χρόνιες νεφρικές βλάβες.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι τα βακτήρια, οι τοξίνες τους και τα υποπροϊόντα τους επηρεάζουν πολύ αρνητικά , όχι μόνο τα δόντια και τα ούλα μας , αλλά και τη γενική υγεία μας, αφού αυτά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνουν σε κάθε όργανο του σώματός μας.
Ο συχνός καθαρισμός των δοντιών μας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής υγείας και της καλής ποιότητας ζωής μας.
Πόσο συχνός; Σε άτομα χωρίς πολλά προβλήματα στα δόντια τους αρκεί μια φορά το χρόνο. Σε άτομα που καπνίζουν, που έχουν διαβήτη, που έχουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και σε αυτούς που πολύ γρήγορα συσσωρεύουν πολύ πέτρα, κάθε έξι μήνες. Τέλος σε άτομα με ενεργή περιοδοντίτιδα κάθε 3 με 4 μήνες.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο