ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ως οδοντίατροι ασχολούμαστε με μια πολύ μικρή περιοχή του σώματος. Εκεί αναζητούμε για παράδειγμα την πιθανότητα τερηδόνας σε κάποια δόντια. Όταν η τερηδόνα είναι ήδη προχωρημένη , τότε τα πράγματα είναι απλά αφού οι τρύπες στα δόντια είναι άμεσα ορατές. Όταν όμως η τερηδόνα είναι ακόμα σε αρχόμενη μορφή, τότε εμφανίζεται με μορφή μικρών κηλίδων με ελάχιστη διαφορά στο χρώμα από το υγιές δόντι. Πολλές φορές ακόμα και έμπειροι οδοντίατροι προσπερνούν περιοχές με αρχόμενες βλάβες, χωρίς να τις εντοπίσουν.

  • Άλλες φορές, μικρές αλλοιώσεις στα ούλα με μορφή μικρών ερυθρών ή λευκών σχηματισμών μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, αν και είναι πιθανό να κρύβουν σημαντικές παθήσεις.

    Η χρησιμοποίηση μέσων μεγέθυνσης από τον οδοντίατρο συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα του για πληρέστερη διάγνωση , αλλά και αρτιότερη θεραπεία.

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε ο οδοντίατρος να βλέπει καλύτερα ώστε και να εργάζεται καλύτερα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία μεγέθυνσης είναι οι λούπες και τα μικροσκόπια. Με τις λούπες μπορούμε να μεγεθύνουμε το οπτικό μας πεδίο ως και 4,5 φορές, ενώ με τα μικροσκόπια πετυχαίνουμε πολύ μεγαλύτερες μεγεθύνσεις που βρίσκουν χρήση κυρίως στις ενδοδοντικές θεραπείες.

    Βέβαια η μεγέθυνση είναι πολύ χρήσιμη και στις απεικονιστικές τεχνικές, όπως η πανοραμική ακτινογραφία και η αξονική ακτινογραφία κωνικής δέσμης, όπου μπορούμε ψηφιακά να μεγεθύνουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει και να αναγνωρίσουμε βλάβες που θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.

    Η μεγέθυνση του οπτικού πεδίου διευκολύνει αποφασιστικά τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία των νόσων του στόματος.

Στη διάγνωση έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία προβλήματα όπως:

-αρχόμενες τερηδόνες

-ραγίσματα των δοντιών

-χρωστικές ή πέτρα σε δύσκολα σημεία

-σημεία ενσφήνωσης των τροφών

-ριζικούς σωλήνες των δοντιών στις ενδοδοντικές θεραπείες

-σημεία από προσθετικές εργασίες ή εμφράξεις που δημιουργούν προβλήματα

-μικρές διαφορές στο χρώμα ή την υφή των ούλων που δηλώνουν νόσο

-σημεία τραυματισμού των ούλων από οδοντοστοιχίες, κλπ.

Στις θεραπείες των νόσων του στόματος η μεγέθυνση της περιοχής που εργαζόμαστε μας βοηθάει να εκτελέσουμε όλες τις εργασίες με πολύ αρτιότερο τρόπο όπως για παράδειγμα:

-καλύτερο καθαρισμό της τερηδόνας

-σωστότερη τρισδιάστατη έμφραξη των δοντιών

-καλύτερη εφαρμογή των εμφράξεων και των προσθετικών εργασιών κυρίως στα όριά τους με το δόντι

-αρτιότερη λείανση των εργασιών

-πιο σωστή επιλογή χρώματος

-άψογες αισθητικές εργασίες, με προσοχή στις λεπτομέρειες

-τελειότερη αφαίρεση πέτρας, πλάκας και χρωστικών στον καθαρισμό των δοντιών

-πολύ καλύτερες ενδοδοντικές θεραπείες με εύρεση όλων των ριζικών σωλήνων στα δόντια

-πολύ καλύτερες και πιο ανώδυνες  χειρουργικές επεμβάσεις, όπως τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή περιοδοντικές θεραπείες, με μικρότερες τομές, μικρότερη κάκωση των ιστών και ταχύτερη επούλωση

Άλλωστε για όλους εμάς που προσπαθούμε καθημερινά να εφαρμόσουμε ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική στους ασθενείς μας , ώστε οι θεραπείες να γίνουν πιο ανώδυνα, πιο εύκολα αλλά κυρίως πιο αποτελεσματικά, η μεγέθυνση του οπτικού πεδίου είναι αυτονόητη. Βέβαια   για να γίνει πράξη η ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική, πρέπει να διαθέτουμε και άλλα όπλα όπως το LASER, τα ειδικά πολύ μικρότερα εργαλεία και υλικά και φυσικά να γνωρίζουμε τις ειδικές τεχνικές για την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εκδηλώνονται 20.000.000 νέες περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Περίπου 20 διαφορετικά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη νόσο και συνήθως περιλαμβάνουν ασυνήθεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, πόνο και κάψιμο στην ούρηση ή στην σεξουαλική επαφή , εξελκώσεις (πληγές δηλαδή) στη γεννητική περιοχή, συχνοουρία και άλλα.

Πολλές φορές το στόμα είναι η περιοχή που εντοπίζει ο ασθενής κάποια πληγή, που σχετίζεται με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.