ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εκδηλώνονται 20.000.000 νέες περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Περίπου 20 διαφορετικά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη νόσο και συνήθως περιλαμβάνουν ασυνήθεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, πόνο και κάψιμο στην ούρηση ή στην σεξουαλική επαφή , εξελκώσεις (πληγές δηλαδή) στη γεννητική περιοχή, συχνοουρία και άλλα.

Πολλές φορές το στόμα είναι η περιοχή που εντοπίζει ο ασθενής κάποια πληγή, που σχετίζεται με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Οι συνηθέστερες σεξουαλικά μεταδιδόμενοι νόσοι με συμπτώματα και από το στόμα είναι:

1. Ιός HPV, κονδυλώματα- θηλώματα

Είναι το πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, με το στοματικό σεξ, ακόμα και με το φιλί. Μεταδίδεται από μικρά κοψίματα ή πληγές στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα. Κάποιες φορές τα κονδυλώματα είναι οξυτενή και είναι εμφανή στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, ενώ άλλες φορές χρειάζεται τεστ-Παπανικολάου, κολποσκόπηση, HPV – DNA τεστ ή ακόμα και βιοψία για να τεθεί η διάγνωση.

Για τα κονδυλώματα στο στόμα ευθύνονται κυρίως οι ιοί HPV 6 και 11. Είναι καλοήθεις βλάβες με τη μορφή μικρών εξογκωμάτων που είναι είτε μόνα τους, είτε σε ομάδες, ενώ μπορεί να έχουν και μορφή θηλώματος ή κοινής μυρμηγκιάς. Εντοπίζονται στα χείλη, στη γλώσσα και κάτω από αυτή, στο βλεννογόνο ή κοντά στις αμυγδαλές.

Κάποιοι επικίνδυνοι τύποι του ιού, όπως ο HPV 16 μπορούν να προκαλέσουν προκαρκινικές βλάβες με μορφή λευκοπλακίας ή ερυθροπλακίας. Γενικά τα κονδυλώματα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα για να μην πολλαπλασιάζονται και να μην μεταδίδονται. Τα κονδυλώματα μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις όγκους κυρίως στην περιοχή του στοματοφάρυγγα. Από τη στιγμή που ο ιός βρίσκεται στο σώμα δεν μπορεί να εξουδετερωθεί. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά του και οι βλάβες που προκαλεί και αυτό στο στόμα γίνεται με την αφαίρεση των αλλοιώσεων με LASER. Φυσικά υπάρχουν και εμβόλια για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, ενώ η καλύτερη πρόληψη είναι η προσοχή στη σεξουαλική επαφή και στην επιλογή σεξουαλικού συντρόφου.

2. Επιχείλιος έρπης και έρπης γεννητικών οργάνων

  • Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό HSV-2, ενώ ο επιχείλιος έρπης στο στέλεχος του ιού HSV-1. Ωστόσο είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός από τη μία περιοχή στην άλλη. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με τη σεξουαλική επαφή, με το στοματικό σεξ, με το φιλί, με την απλή επαφή με ανοιχτές πληγές, ακόμα και με τη χρήση κοινής πετσέτας.

    Τα συμπτώματα είναι παρόμοια στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα. Συνήθως αρχικά υπάρχει ένα αίσθημα φαγούρας, καψίματος ή πόνου. Αμέσως μετά παρουσιάζονται μία ή περισσότερες φουσκάλες γεμάτες υγρό. Οι φουσκάλες αυτές σπάνε σε 1-3 ημέρες και αφήνουν μικρά έλκη που είναι κόκκινα και πονούν αρκετά. Οι πληγές αυτές επουλώνονται μόνες τους σε 10-20 ημέρες. Επίσης μπορεί να διογκωθούν οι λεμφαδένες, να υπάρχει αίσθημα κούρασης και ειδικότερα στη γεννητική περιοχή να υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις, αδυναμία ούρησης ή πόνος στην ούρηση.

    Ο ιός του έρπη θα βρίσκεται μόνιμα πλέον μέσα στο σώμα του ασθενή και κατά περιόδους θα επαναλαμβάνονται τα συμπτώματα. Ο ιός <<ξυπνάει>> και ενεργοποιείται ξανά από διάφορους παράγοντες όπως: κούραση, ψυχολογικό stress, τραυματισμό, ανοσοκαταστολή, έντονη σεξουαλική επαφή, ορμονικές διαταραχές, έμμηνο ρύση (περίοδο), έντονη έκθεση στον ήλιο κλπ.

    Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στον έρπη, είναι να βοηθήσουμε τον ασθενή να απαλλαγεί γρήγορα από τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν, δηλαδή τον πόνο, τη φαγούρα και το αντιαισθητικό έλκος. Αυτό επιτυγχάνεται με το LASER , το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στον επιχείλιο έρπη, όσο και στον έρπη των γεννητικών οργάνων και να μειώσει τον πόνο, να πετύχει εντυπωσιακά πιο γρήγορη επούλωση του έλκους και να καθυστερήσει σημαντικά την επανεμφάνισή του.

    3. Γονόρροια- βλεννόρροια

Η γονόρροια προκαλείται από ένα βακτήριο, που συχνάζει στους βλεννογόνους του σώματος και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή το στόμα.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης εμφανίζονται συνήθως σε 2-10 ημέρες ή και αργότερα. Παρουσιάζονται εκκρίσεις από τον κόλπο ή την ουρήθρα, πόνος και κάψιμο στην ούρηση ή στη σεξουαλική επαφή, συχνοουρία και πιθανώς πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, πυρετός, εξάνθημα, αρθρίτιδα όταν η μόλυνση επεκτείνεται.

Στη στοματοφαρυγγική περιοχή, όταν μολύνεται έχουμε πόνο και κάψιμο στο λαιμό και πρήξιμο των αδένων του λαιμού.

Η διάγνωση της γονόρροιας γίνεται με εξέταση ιστού ή εκκρίσεων από την προσβληθείσα περιοχή.

Η θεραπεία της γονόρροιας γίνεται με αντιβιοτική αγωγή . Πολλές φορές βέβαια παράλληλα με τη γονόρροια συνυπάρχει και μόλυνση από χλαμύδια ή ακόμα κάποια άλλη μολυσματική νόσος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία όλων των νόσων γίνεται ταυτόχρονα.

4. Χλαμύδια

Ο τρόπος μετάδοσης, τα συμπτώματα και η διάγνωση αυτής της νόσου είναι παρόμοιος με της γονόρροιας. Η θεραπεία όμως γίνεται με αντιβιοτική αγωγή διαφορετική από αυτή στη γονόρροια.

5. Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ξανά σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Είναι μια περίεργη νόσος που έχει πολλά διαφορετικά στάδια, μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια και αν δε θεραπευτεί στα πρώτα στάδιά της μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο. Στα πρώτα στάδια η θεραπεία είναι πολύ εύκολη και συχνά απαιτείται μόνο μια ένεση πενικιλίνης για πλήρη θεραπεία!

Η σύφιλη έχει 3 ενεργά στάδια και μια λανθάνουσα φάση χωρίς συμπτώματα.

1ο στάδιο: Μικρές πληγές στο σημείο εισόδου του βακτηρίου (γεννητικά όργανα, πρωκτός ή στόμα). Οι πληγές αυτές συνήθως δεν πονούν αλλά μπορούν να μεταδώσουν πολύ εύκολα τη νόσο. Διογκώνονται επίσης οι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα. Οι πληγές εμφανίζονται 10-40 ημέρες μετά τη μόλυνση και η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση, εξέταση της έκκρισης από τις πληγές ή εξέταση αίματος.

2ο στάδιο: Μερικές εβδομάδες μετά το πρώτο στάδιο εμφανίζεται ένα κόκκινο εξάνθημα συνήθως στον κορμό και μετά σε ολόκληρο το σώμα και ειδικά στις παλάμες ή τα πέλματα. Συνυπάρχουν πληγές στο στόμα, πόνος στο κεφάλι ή στα οστά και πυρετός.

Λανθάνουσα φάση: Αν η σύφιλη δε διαγνωστεί και δε θεραπευτεί ως και το δεύτερο στάδιο, τότε μπορεί να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη για τη ζωή. Περνά σε μια φάση χωρίς συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Ακόμα και σε αυτή τη φάση μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος και να θεραπευτεί. Όταν δε γίνει αυτό, τότε περνά στο 3ο στάδιο.

3ο στάδιο: Το βακτήριο προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος και μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και στην καρδιά , τον εγκέφαλο, τα οστά κλπ. και να οδηγήσει στο θάνατο.

6. AIDS

To AIDS παρουσιάζει έξαρση και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με 600-1000 νέα περιστατικά μόλυνσης το χρόνο. Μπορεί να εκδηλωθούν πολλές διαφορετικές βλάβες στο στόμα και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωσή τους και η γρήγορη έναρξη της θεραπείας μπορεί να βελτιώσει πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι συχνότερες εκδηλώσεις στο στόμα είναι: μυκητίαση, τριχωτή λευκοπλακία, άτυπα έλκη, σάρκωμα Καπόζι, λέμφωμα μη Χόντζκιν κλπ.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο