PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

  • 43% στη γλώσσα

  • 33% στα χείλη

  • 7% στα ούλα

  • 3% στα χείλη

  • 14% σε περισσότερα από ένα  σημείο

Η διαδικασία τοποθέτησης είναι από μόνη της μια επικίνδυνη διαδικασία, αφού κάθε επέμβαση στους μαλακούς ιστούς του στόματος μπορεί να επιφέρει:

– έντονη αιμορραγία (κυρίως από τη γλώσσα ή το έδαφος της γλώσσας)

– οίδημα ή αιμάτωμα

– φλεγμονή από το τραύμα που γίνεται, που μπορεί εύκολα να μολυνθεί

– κίνδυνο επιμόλυνσης από μη αποστειρωμένα εργαλεία ( ηπατίτιδα, AIDS κλπ.)

– τραυματισμό κάποιου νεύρου, που μπορεί να επιφέρει προσωρινή ή μόνιμη διαταραχή της κινητικότητας ή της αισθητικότητας της αντίστοιχης περιοχής.

 

Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το piercing στο στόμα , μετά την τοποθέτησή του είναι τα παρακάτω:

– Δυσκολία στην ομιλία (ειδικά όταν το κόσμημα βρίσκεται στην πρόσθια περιοχή της γλώσσας )

– Δυσκολία στη μάσηση της τροφής ( αφού παρεμβάλλεται στις κινήσεις της γνάθου )

– Δυσκολία στην κατάποση ( για τον ίδιο λόγο )

– Αυξημένη παραγωγή σάλιου ( λόγω της αναγνώρισης του ξένου σώματος )

– Μεγάλα ή μικρότερα σπασίματα στα δόντια ή στην καλύτερη περίπτωση αποτριβή των δοντιών. Το μέταλλο είναι πιο σκληρό από το δόντι και όταν έρχονται σε επαφή, η επιφάνεια των δοντιών τρίβεται. Επίσης αν από λάθος ή από συνήθεια δαγκώσει κάποιος το μέταλλο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σπάσιμο του δοντιού.

– Τραυματισμοί σε μαλακούς ιστούς από την επαφή με το μέταλλο

– Πιθανή μόλυνση των ιστών γύρω από το piercing ( που μπορεί να επιφέρει πόνο, αιμορραγία, αλλά ακόμα και επικίνδυνο για τη ζωή πρήξιμο στην περιοχή της γλώσσας και κάτω από αυτή )

– Πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις στο μέταλλο που χρησιμοποιείται

– Πιθανή κατάποση του κοσμήματος αν ξεκουμπώσει

– Πρακτικές δυσκολίες στην οδοντιατρική θεραπεία  (όπως για παράδειγμα η προβολή του μετάλλου στις ακτινογραφίες, η δυσκολία στην τοποθέτηση διαφόρων εργαλείων κλπ. )

– Τραυματισμό νεύρων της γλώσσας ( Μετά το piercing μπορεί να νιώθετε για ένα μικρό διάστημα μουδιασμένη τη γλώσσα, αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης ή δυσκολία στην κίνησή της. Αυτά τα συμπτώματα όμως μπορεί να παραμείνουν μόνιμα σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού του νεύρου. )

Αν τώρα ήδη έχετε κάποιο piercing στο στόμα , να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Διατηρείτε καθαρό το κόσμημα και χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά τα γεύματα. Αν νομίζετε ότι αρχίζει να μολύνεται, τοποθετείστε ειδική αντισηπτική αλοιφή γύρω του και επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.

  • Όταν εντοπίσετε πόνο, πρήξιμο, κοκκινίλα, τσούξιμο ή οτιδήποτε περίεργο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.

  • Προσέχετε να μη χτυπάει το κόσμημα επάνω στα δόντια ή στα ούλα κατά τις κινήσεις που κάνετε.

  • Ελέγχετε συχνά το σφίξιμο του κοσμήματος , ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες κατάποσης

  • Όταν αθλείστε ή κάνετε έντονες δραστηριότητες, αφαιρέστε το κόσμημα

Ως οδοντίατρος θα συμβούλευα αυτούς που έχουν κάνει  piercing στο στόμα, να το αφαιρέσουν, γιατί είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα.  

Όσοι σκέφτονται να κάνουν piercing στο στόμα πρέπει να γνωρίζουν πως θα προσθέσουν άλλο ένα πρόβλημα στη ζωή τους κι άλλη μια έννοια στην καθημερινή τους υγιεινή.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να τοποθετήσουν ένα strass στην επιφάνεια των δοντιών. Για την τοποθέτηση του strass δεν απαιτείται να τρυπήσετε το δόντι ή τα ούλα. Επίσης το strass είναι πιο λείο και πολύ πιο  μικρό και έτσι είναι απίθανο να τραυματίσει τα χείλη. Όπως και να έχει δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πάντα τη μόδα. Ακολουθείστε την καρδιά και το μυαλό σας!

 

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εκδηλώνονται 20.000.000 νέες περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Περίπου 20 διαφορετικά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη νόσο και συνήθως περιλαμβάνουν ασυνήθεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, πόνο και κάψιμο στην ούρηση ή στην σεξουαλική επαφή , εξελκώσεις (πληγές δηλαδή) στη γεννητική περιοχή, συχνοουρία και άλλα.

Πολλές φορές το στόμα είναι η περιοχή που εντοπίζει ο ασθενής κάποια πληγή, που σχετίζεται με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.