ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Η αναμονή του νέου μέλους της οικογένειας φέρνει χαρά, αλλά και αγωνία. Οι αλλαγές στο σώμα, αλλά και τα συναισθήματα της γυναίκας είναι εντυπωσιακές, αφού οι μεταβολές των ορμονών είναι πολύ έντονες.

 

ΠΟΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Πριν κάποια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη και όποτε αυτό είναι εφικτό, καλό είναι να γίνουν οι απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες, ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπου η θεραπεία θα είναι δυσκολότερη.

Είναι εξάλλου σημαντικό να γίνει καθαρισμός των δοντιών και θεραπεία της ουλίτιδας , αν υπάρχει. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί η έκρηξη ορμονών κατά τη διάρκεια της κύησης κάνει τα ούλα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη δημιουργία ουλίτιδας. Έτσι σε μία έγκυο γυναίκα είναι πολύ ευκολότερο να παρουσιαστεί ουλίτιδα, έστω και με ελάχιστη παρουσία πλάκας και πέτρας. Πέρα από αυτό όμως , επειδή συχνά η γυναίκες παραμελούν τη στοματική υγιεινή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα της ουλίτιδας μπορεί να γίνουν ακόμα εντονότερα.

Τέλος κάποιες αισθητικές θεραπείες, όπως η λεύκανση ή οι ενέσιμες θεραπείες με BOTOX και υαλουρονικό οξύ, πρέπει να γίνουν πριν την εγκυμοσύνη.

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο σώμα βομβαρδίζεται με πολλαπλάσια ποσότητα ορμονών από το συνηθισμένο. Ορμόνες όπως η χοριακή γοναδοτροπίνη, η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η προλακτίνη προετοιμάζουν το σώμα και την ψυχή της γυναίκας για τον ερχομό του νεογνού, όμως μπορούν να δημιουργήσουν και οδοντιατρικά προβλήματα.

  1. Καταρχήν τα ούλα γίνονται περισσότερο ευπαθή στην ουλίτιδα. Έτσι μικρότερη σχετικά ποσότητα πλάκας και πέτρας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα ούλα. Τα ούλα αιμορραγούν πιο εύκολα, μπορούν να γίνουν κόκκινα, να πρηστούν ή να πονούν. Αν παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε καθαρισμός των δοντιών και θεραπεία της ουλίτιδας, κατά προτίμηση στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  2. Πέρα από τη συνήθη γενικευμένη ουλίτιδα, μπορεί να εμφανιστούν  στα ούλα μικρά ή μεγαλύτερα ογκίδια, που μπορεί να θορυβήσουν  τη γυναίκα. Αυτά είναι γνωστά ως επουλίδα της κύησης και εμφανίζονται κυρίως ανάμεσα στα δόντια και πιο συχνά στην άνω γνάθο. Η επουλίδα της κύησης είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Προκαλεί μόνο πρόβλημα στο βούρτσισμα των δοντιών και στην αισθητική του στόματος. Η επουλίδα της κύησης μπορεί να αφαιρεθεί μετά την εγκυμοσύνη πολύ εύκολα, ανώδυνα και αναίμακτα με το LASER, ενώ κάποιες φορές μπορεί να υποχωρήσει και αυτόματα μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

 

 

  3.  Πολύ συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (στις πρώτες συνήθως εβδομάδες της κύησης) είναι η πικρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα.

Μπορεί επίσης η γεύση που αφήνουν κάποιες τροφές να είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί, με την κατανάλωση περισσότερου νερού και την καλύτερη στοματική υγιεινή.

4. Ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και η τάση προς έμετο. Αυτό εκτός των άλλων μπορεί να δυσκολεύει και τη στοματική υγιεινή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερη οδοντόβουρτσα και λιγότερη ποσότητα οδοντόκρεμας, ώστε να μειώσετε τα αντανακλαστικά του εμέτου.

Ο έμετος επίσης μπορεί να προκαλέσει και φθορά στα δόντια, αφού η όξινη σύστασή του μπορεί πολύ γρήγορα να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών, κυρίως στην εσωτερική τους επιφάνεια, αλλά και κοντά στην ρίζα τους.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΧΑΛΑΝΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Στην εγκυμοσύνη τα δόντια μπορούν να χαλάσουν λίγο πιο εύκολα μόνο λόγω κακής στοματικής υγιεινής ή αν γίνονται συχνοί έμετοι. Αυτό που πολλοί πιστεύουν, πως το έμβρυο παίρνει ασβέστιο από τα δόντια είναι απλά ένας <<μύθος>>. Το ασβέστιο που έχουν τα δόντια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφηθεί από το έμβρυο.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΔΟΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Φυσικά και μπορείτε. Το σφράγισμα σε ένα σύγχρονο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει τελείως ανώδυνα, ειδικά όταν γίνεται με LASER. Στο 95% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ένεση για αναισθησία και φυσικά δεν υπάρχει και πόνος ή ενόχληση. Αν χρειάζεται βέβαια οπωσδήποτε αναισθησία μπορεί να γίνει κανονικά, αλλά το αναισθητικό υγρό δεν πρέπει να περιέχει αγγειοσυσπαστικό.

Αν κάποιο δόντι πονάει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί με παυσίπονο τύπου παρακεταμόλης, μέχρι να γίνει η θεραπεία στο ιατρείο. Αν χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή, μπορεί και αυτό να γίνει με τη βοήθεια του ειδικού αναισθητικού. Είναι φανερό ότι είναι προτιμότερο να γίνει θεραπεία, παρά η έγκυος γυναίκα να πονά και να παίρνει φάρμακα.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΔΟΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Οι ακτινογραφίες θα πρέπει να αποφεύγονται στο διάστημα της εγκυμοσύνης και ειδικά τους πρώτους μήνες. Αν φυσικά χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια ακτινογραφία για να γίνει διάγνωση, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή ακτινογραφία δοντιού στο ιατρείο με ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα, που η δόση της ακτινοβολίας του είναι ως και 95% λιγότερη από την ήδη μικρή δόση που έχει μια ακτινογραφία δοντιού.

Είναι καλό να αποφύγουμε την πανοραμική ακτινογραφία σε έγκυες γυναίκες. Τέλος όταν κάνουμε ακτινογραφία στην εγκυμοσύνη, πρέπει να χρησιμοποιούμε και την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας που καλύπτει το υπόλοιπο σώμα και ειδικά την κοιλιά της γυναίκας.

 

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΛΩΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Πράγματι οδοντικά προβλήματα είναι δυνατό να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.

  1. Πόνος. Ο έντονος οδοντικός πόνος πρέπει να θεραπεύεται από τον οδοντίατρο. Αν παραμεληθεί οδηγεί συνήθως σε μεγάλη χρήση παυσίπονων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο έμβρυο ή σε ακραίες περιπτώσεις ο έντονος πόνος μπορεί να προκαλέσει και πρόωρο τοκετό.
  2. Λοιμώξεις, φλεγμονές και οιδήματα. Μια βακτηριακή λοίμωξη θα χρειαστεί άμεση θεραπεία. Αν δεν υπάρξει θεραπεία η γυναίκα θα χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία ίσως και να δημιουργήσουν προβλήματα στο έμβρυο. Οι παραμελημένες φλεγμονές εξάλλου μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, αφού τα μικρόβια και οι τοξίνες μπορεί να περάσουν στο έμβρυο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
  3. Περιοδοντίτιδα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα , όχι μόνο στα δόντια και στα ούλα, αλλά και στη γενική υγεία του ανθρώπου. Αυτό γίνεται γιατί η περιοδοντίτιδα είναι μια μεγάλη βακτηριακή φλεγμονή και όταν δεν θεραπεύεται, τα βακτήρια και οι τοξίνες των ούλων μπορούν εύκολα μέσω του αίματος να μεταφερθούν στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απορύθμιση του διαβήτη, να δημιουργήσει αθηροσκλήρωση στα αγγεία ή να δημιουργήσει προβλήματα στις αρθρώσεις.

Στην εγκυμοσύνη τώρα η περιοδοντίτιδα έχει συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού καθώς και με αυξημένη πιθανότητα γέννησης  νεογνού μικρότερου βάρους.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Πριν χρησιμοποιήσετε κάποια οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα στην εγκυμοσύνη καλό είναι να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης του και να δείτε αν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Καλό είναι να αποφύγετε προϊόντα με χλωρεξιδίνη, SLSκαι triclosan. Επίσης αν έχετε τάση προς έμετο, πρέπει να χρησιμοποιείτε μικρή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, καθώς και μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΠΟΙΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ;

Στα οδοντιατρικά προβλήματα δύο κυρίως είδη φαρμάκων μπορεί να χρειαστούν: τα παυσίπονα και τα αντιβιοτικά.

  1. ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ. Γενικά στην εγκυμοσύνη θεωρείται πως το πιο αθώο παυσίπονο είναι η παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel, Dolalκλπ.). Ωστόσο δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση, αφού νεότερες έρευνες έδειξαν πως η συχνή χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα γέννησης παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)  ή σε περίπτωση που το νεογνό είναι αγόρι να γεννηθεί με κρυψορχία. Η λήψη παρακεταμόλης θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, σε λίγες δόσεις και για λίγο χρονικό διάστημα.

Βέβαια τα υπόλοιπα παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη κλπ.) μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο εύκολα προβλήματα στην εγκυμοσύνη και θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

2.  ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ. Στην εγκυμοσύνη τα αντιβιοτικά που θεωρούνται πιο αθώα σε σχέση με άλλα είναι:

-πενικιλλίνη, αμοξυκιλλίνη (Amoxil, Aproxal,Flemoxin,Stevencillinκλπ.)

-πενικιλλίνη με αναστολείς των β-λακταμασών (Augmentin, Forcidsolutab, Fugentinκλπ.)

-νεότερες μακρολίδες όπως η ροξιθρομυκίνη (Rulid,Roxurilκλπ.) και η αζιθρομυκίνη (Zithromax, Azirox, Azitrolidκλπ.)

-μετρονιδαζόλη (Flagyl, Metrogylκλπ.)

-κεφαλοσπορίνες

-κλινδαμυκίνη (Dalacin)

Βέβαια ο γυναικολόγος σε συνεργασία με τον οδοντίατρο θα κρίνουν αν χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή και με ποια αντιβίωση θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών, αλλά και τα πιθανά προβλήματα από τη μη φαρμακευτική αγωγή.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο