Ευαίσθητα δόντια στο κρύο, στο γλυκό ή στο άγγιγμα; Πως θα απολαύσετε ξανά τις τροφές!

Δεν μπορείτε να απολαύσετε ένα παγωτό, μια φέτα κρύο καρπούζι ή ένα παγωμένο χυμό; Πονούν τα δόντια σας όταν πίνετε κάτι κρύο, γλυκό , ξινό ή ζεστό;

Είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα με την οδοντόβουρτσα ή όταν περνάει αέρας στη ρίζα τους; Αυτό σημαίνει ότι τα δόντια είναι ευαίσθητα, ως αποτέλεσμα κάποιας αρχόμενης ή προχωρημένης βλάβης τους.

Σε ποια ερεθίσματα πονάει το δόντι ανάλογα με τη βλάβη του;

Στα πρώιμα στάδια της βλάβης, το δόντι είναι ευαίσθητο αρχικά στο κρύο και μετέπειτα στο γλυκό, στο ξινό, στο ζεστό καθώς και στο άγγιγμα με την οδοντόβουρτσα.

Όσο βαθαίνει η βλάβη και πλησιάζει το νεύρο, τόσο τα συμπτώματα γίνονται συχνότερα και εντονότερα. Το δόντι τότε αρχίζει να πονάει και στη διάρκεια της μάσησης.

Όταν η βλάβη  προχωρήσει πολύ κοντά στο νεύρο, τότε το δόντι πονάει από μόνο του, χωρίς κάποιο ερέθισμα και τελικά είναι πιθανό να πρηστεί και το ούλο κοντά στη ρίζα του δοντιού.

Ποιες είναι οι αιτίες που τα δόντια γίνονται ευαίσθητα;

  1. Η τερηδόνα, η επίθεση δηλαδή μικροβίων που καταστρέφουν σταδιακά το δόντι σχηματίζοντας τρύπες στην επιφάνεια ή και στο εσωτερικό του.

  2. Η αποτριβή ή η διάβρωση των δοντιών, η οποία δεν προέρχεται από μικρόβια. Η αιτία μπορεί να είναι:

-χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας

-χρήση οδοντόκρεμας με πολλές αποτριπτικές ουσίες (κυρίως λευκαντικές)

-βούρτσισμα με πολύ δύναμη ή πολύ έντονες, μεγάλες κινήσεις

-συχνή κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. ανθρακούχα ποτά, χυμοί, πορτοκάλια , λεμόνια, ξύδι, τσάι κλπ.)

-σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών

-ύπνος με ανοιχτό το στόμα, γιατί στεγνώνει το σάλιο και δεν προστατεύει τα δόντια

-μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης ή άλλων φαρμακευτικών ή ναρκωτικών ουσιών

-συχνοί έμετοι π.χ. σε εγκύους

-χρήση αυτοσχέδιων όξινων ουσιών για καθαρισμό των δοντιών (π.χ. σόδα ή λεμόνι)

  3. Κάποιο κάταγμα ή ρωγμή του δοντιού, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν δαγκώσουμε κάτι υπερβολικά σκληρό, παγωμένο ή καυτό πάνω σε κάποια προϋπάρχουσα πολλές φορές βλάβη.

   4. Η κινητικότητα του δοντιού λόγω περιοδοντίτιδας, οπότε όταν αγγίζουμε το δόντι, αυτό πονάει γιατί κουνιέται.

   5. Η υποχώρηση των ούλων, λόγω σκληρού βουρτσίσματος ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση της ρίζας του δοντιού. Η ρίζα είναι κατασκευασμένη από πιο μαλακό υλικό από ότι το υπόλοιπο δόντι και έχει και πολλούς ανοιγμένους πόρους που οδηγούν προς το νεύρο. Έτσι όλα τα ερεθίσματα γίνονται πολύ πιο εύκολα αντιληπτά από το νεύρο του δοντιού.

Ποια είναι η θεραπεία των ευαίσθητων δοντιών;

  1. Στα αρχικά στάδια της βλάβης προσπαθούμε να απευαισθητοποιήσουμε τα δόντια, κλείνοντας τους πόρους της ρίζας που οδηγούν προς το νεύρο. Αυτό μπορεί να γίνει :

-με ειδικές οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια

– με ειδικά τζελ για επάλειψη των ριζών από τον ασθενή

– με ειδικά τζελ ή υλικά επικάλυψης που τοποθετεί ο οδοντίατρος

– με χρήση της ενέργειας του LASER σε συνδυασμό ή όχι με κάποιο υλικό

    2. Σε πιο βαθιές βλάβες μπορεί να χρειαστεί το σφράγισμα του δοντιού για να καλυφθεί η εκτεθειμένη περιοχή.

    3. Όταν η βλάβη έχει προχωρήσει πολύ κοντά στο νεύρο, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού για να σταματήσει ο     πόνος.

Πως μπορώ να προλάβω την ευαισθησία των δοντιών;

  1. Σωστό βούρτσισμα. Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα, μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια χωρίς αποτριπτικά και κάνετε μικρές κινήσεις χωρίς μεγάλη δύναμη.
  2. Αποφύγετε τις όξινες τροφές και όταν τις καταναλώνετε να πίνετε αμέσως μετά λίγο νερό για να διαλυθούν τα οξέα. Μη βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών , αλλά μετά από μισή ώρα περίπου, γιατί αν τρίβουμε την επιφάνεια των δοντιών που έχει ήδη οξέα, μεγιστοποιούμε κι άλλο τη δράση τους.
  3. Αν χρησιμοποιείτε συχνά όξινα φάρμακα ή κορτιζόνη κυρίως σε μορφή σπρέι, μασώμενα ή υπογλώσσια δισκία , τότε αμέσως μετά να ξεπλένετε καλά το στόμα σας.
  4. Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας, τότε καλό είναι να φοράτε ένα ειδικό προστατευτικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου για να μην καταστρέφονται τα δόντια.
  5. Να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι αρχόμενες βλάβες και να αντιμετωπίζονται με πιο απλό τρόπο.
  6. Αν ήδη έχετε ευαίσθητα δόντια να χρησιμοποιείτε ειδική οδοντόκρεμα και τζελ και οπωσδήποτε μαλακή οδοντόβουρτσα.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο