ΕΧΩ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;

Τα μαύρα στίγματα στα δόντια γενικότερα μπορεί να είναι είτε αρχόμενη τερηδόνα, είτε χρωστικές, πέτρα και διάφορες εναποθέσεις που έχουν κολλήσει στην επιφάνεια των δοντιών. Ανάλογα με τη θέση που εντοπίζονται μπορούμε να τα διαχωρίσουμε ως εξής:

1.Μαύρα στίγματα στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών

Αυτά τα μαύρα στίγματα εντοπίζονται στις οπές και στις σχισμές που έχουν τα πίσω δόντια στις μασητικές τους επιφάνειες. Μπορεί να είναι σαν μικρές τελίτσες ή σαν μικρές μαύρες γραμμές. Τέτοιου είδους στίγματα είναι σχεδόν πάντα τερηδόνα, είναι δηλαδή βακτήρια που έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού και αρχίζουν να καταστρέφουν το δόντι εσωτερικά.

Κάποιες φορές η τερηδόνα αυτή είναι στάσιμη για αρκετά χρόνια και δεν χρειάζεται άμεση θεραπεία. Τις περισσότερες φορές όμως η τερηδόνα προχωράει γρήγορα προς το εσωτερικό του δοντιού και τότε ο οδοντίατρος μπορεί με ένα πολύ λεπτό εργαλείο (ανιχνευτήρα)  να εντοπίσει μικρές τρύπες στην επιφάνεια του δοντιού. Αν λοιπόν εντοπιστούν αυτές οι τρύπες, τότε πρέπει να γίνει έμφραξη του δοντιού.

Φυσικά είναι προτιμότερη η πρόληψη της τερηδόνας και αυτό επιτυγχάνεται με τα προληπτικά σφραγίσματα σε ηλικία 6-14 ετών.

Πώς γίνεται η έμφραξη του δοντιού;

Καταρχήν καθαρίζουμε το δόντι από την τερηδόνα με το LASER. Το LASER απομακρύνει τα βακτήρια και όλο το χαλασμένο δόντι. Εκτός από αυτό όμως αποστειρώνει το δόντι από βακτήρια που πιθανόν έχουν εισέλθει πιο βαθιά στο δόντι και δημιουργεί μια άγρια επιφάνεια, ιδανική για άριστη συγκόλληση με το υλικό της έμφραξης. Έπειτα γεμίζουμε την κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί , με ένα υλικό (φωτοπολυμεριζόμενη, σύνθετη νανοϋβριδική ρητίνη) σε ίδιο χρώμα με το δόντι. Το αποτέλεσμα είναι άριστο και το δόντι φαίνεται ξανά όμορφο και υγιές.

2.Μαύρα στίγματα στο δόντι, κοντά στα ούλα

Τέτοια στίγματα κοντά ή πάνω στη ρίζα μπορεί να είναι αποτέλεσμα :

  • Τερηδόνας, οπότε γίνεται καθαρισμός και έμφραξη του δοντιού , όπως και πριν

  • Διάβρωσης ή αποτριβής του δοντιού

Η διάβρωση και η αποτριβή του δοντιού είναι καταστάσεις κατά τις οποίες καταστρέφεται η ρίζα του δοντιού , όχι από μικρόβια, αλλά από έντονο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ή από συχνή κατανάλωση όξινων ποτών και τροφών. Έτσι σχηματίζεται μια άγρια επιφάνεια στην κατεστραμμένη ρίζα του δοντιού, στην οποία είτε αναπτύσσεται τερηδόνα, είτε προσκολλώνται διάφορες χρωστικές και η περιοχή αυτή μαυρίζει.

Η αντιμετώπιση κι εδώ είναι ίδια, γίνεται δηλαδή έμφραξη του δοντιού.

  • Χρωστικών ή πέτρας

Πολλές φορές κοντά ή πάνω στην ρίζα του δοντιού προσκολλάται πιο εύκολα πέτρα ή χρωστικές από καπνό, καφέ, τσάι, φάρμακα που περιέχουν σίδηρο κλπ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι ο καλός καθαρισμός του δοντιού με υπερήχους και καλή στοματική υγιεινή για να μη ξαναδημιουργηθούν αυτά τα στίγματα.

3.Μαύρα στίγματα στα πρόσθια δόντια (κυρίως στα κάτω πρόσθια)

Πέτρα πριν και μετά τον καθαρισμό

Αυτά τα στίγματα είναι σχεδόν πάντα δημιούργημα της πέτρας και των διαφόρων χρωστικών. Στα κάτω πρόσθια δόντια επικάθεται πολύ εύκολα πέτρα, γιατί ακριβώς πίσω από αυτά τα δόντια και κάτω από τη γλώσσα βρίσκονται οι σιελογόνοι αδένες . Αυτοί παράγουν σάλιο, το οποίο όταν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα και διάφορα άλλα συστατικά που ευνοούν τη δημιουργία πέτρας, τότε κολλάει εύκολα και γρήγορα η πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι ο καλός καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους , η καλή στίλβωση των δοντιών και η καλή στοματική υγιεινή.  

4.Μαύρα στίγματα στα ούλα

Τα μαύρα στίγματα στα ούλα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ποσότητας μελανίνης, που παρατηρείται κυρίως σε άτομα με σκούρο δέρμα. Δεν είναι κάτι το παθολογικό και χρειάζεται θεραπεία μόνο όταν τα ούλα φαίνονται έντονα στο χαμόγελο.

Η μελανίνη αφαιρείται  με το LASER εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα. Τα ούλα αποκτούν έτσι ξανά το υγιές ροζ χρώμα τους.

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο