Η νανοτεχνολογία στην Οδοντιατρική

Ο άνθρωπος, ο πολιτισμός, η επιστήμη πάντα εξελίσσονταν και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Όσο μαθαίνουμε περισσότερα για τη δομή της ύλης, των μορίων και των κυττάρων, τόσο εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σε μικροσκοπικά σωματίδια της ύλης και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν για παράδειγμα τη λειτουργία ενός κυττάρου, τη μετακίνηση ουσιών στο αίμα, την απορρόφηση κάποιου φαρμάκου ή την καταστροφή κάποιων βακτηρίων στο σώμα μας.

Η νανοτεχνολογία ( ελληνική λέξη από το νάνο και την τεχνολογία) ασχολείται με μικροσκοπικές δομές της ύλης, της τάξης του ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου. Τα νανοσωματίδια έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από μεγαλύτερα σωματίδια για 2 κυρίως λόγους. Πρώτον έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια για τη μάζα τους και δεύτερον σε τόσο μικροσκοπικό επίπεδο κυριαρχούν κβαντικά φαινόμενα που ενισχύουν τη δράση τους.
Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στην παραγωγή πολλών προϊόντων, όπως οι κόλλες, οι μπογιές, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι μνήμες των υπολογιστών, κλπ.

Στην οδοντιατρική τώρα, η νανοτεχνολογία έχει ήδη αρκετές εφαρμογές:

1. Στα υλικά εμφράξεων
Τα νανοσωματίδια δίνουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως καλύτερη αισθητική, μεγαλύτερη σκληρότητα και αντοχή, καλύτερη λείανση, καλύτερο χρωματισμό και μίμηση του φυσικού δοντιού, απελευθέρωση φθορίου για αποφυγή τερηδόνας κλπ.
2. Στα υλικά συγκόλλησης
Η νανοτεχνολογία εδώ βοηθά στη δημιουργία συγκολλητικών με ισχυρότερη δύναμη συγκόλλησης, καλύτερη απορρόφηση πιέσεων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, απελευθέρωση φθορίου, μη δημιουργία κενών στα όρια κλπ.
3. Στα υλικά αποτύπωσης των δοντιών για κατασκευή προσθετικών εργασιών
Τα υλικά αυτά με τη χρήση της νανοτεχνολογίας γίνονται πιο ακριβή, με καλύτερη ροή, δεν επηρεάζονται από την υγρασία και αποδίδουν τέλεια τις λεπτομέρειες
4. Στα τεχνητά δόντια οδοντοστοιχιών
Τα δόντια αυτά είναι πιο ανθεκτικά, πιο λεία , καθαρίζονται πιο εύκολα και έχουν μεγαλύτερη αισθητική
5. Στα μοσχεύματα οστού για δημιουργία νέου οστού
Τα μοσχεύματα αυτά με νανοσωματίδια υδροξυαπατίτη κυρίως (δομικού συστατικού του οστού) έχουν βελτιωμένες ιδιότητες, καλύτερη αντοχή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
6. Στα ορθοδοντικά σύρματα
Τα νανοσωματίδια εδώ δίνουν μεγαλύτερη αντοχή, πιο λεία επιφάνεια και πιο γρήγορη δράση
7. Στα διαλύματα αποστείρωσης
Η νανοτεχνολογία βοηθάει στην παραγωγή αντισηπτικών με πιο ευρύ φάσμα, πιο αποτελεσματικών , πιο βιοσυμβατών και φιλικών στο περιβάλλον
8. Στα υλικά λεύκανσης
Λευκαντικά υλικά με νανοσωματίδια αργύρου έχουν μεγαλύτερη διείσδυση στο δόντι, καλύτερη αποτελεσματικότητα και είναι πιο γρήγορα στη δράση τους.
9. Στις οδοντόκρεμες
Ειδικές οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούνται με οδοντόβουρτσες υπερήχων παράγουν νανοφυσαλίδες που εξουδετερώνουν τα βακτήρια και καθαρίζουν τα δόντια πιο αποτελεσματικά.

Τι έρχεται στο μέλλον από τη νανοτεχνολογία;

1. Νανοχειρουργική
Η κυτταρική χειρουργική είναι μια δυνατότητα του κοντινού μέλλοντος, καθώς αναπτύσσονται ήδη στα εργαστήρια νανοψαλίδια και νανοβελόνες για τομές και ράμματα σε κυτταρικό επίπεδο.
2. Διάγνωση νόσων
Οι ερευνητές είναι κοντά στην κατασκευή ουσιών, οι οποίες θα ανιχνεύουν τα καρκινικά κύτταρα ή θα αυξάνουν την ευαισθησία ανίχνευσης κάποιων τεστ.
3. Νανοφάρμακα
Νανοσωματίδια που θα μεταφέρουν φάρμακα όπως τετρακυκλίνη ή Triclοsan μέσα στον περιοδοντικό θύλακο, θα μπορούν στο κοντινό μέλλον να εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν περιοδοντίτιδα.
4. Ανακατασκευή όλου του δοντιού
Ήδη έχουν κατασκευαστεί νανοκρύσταλλοι υδροξυαπατίτη, με δομή ίδια με αυτή του φυσικού δοντιού.
5. Θεραπεία της ευαισθησίας των δοντιών
Τα ευαίσθητα δόντια έχουν πολύ πιο ευρεία τα σωληνάρια της οδοντίνης τους που οδηγούν προς το νεύρο . Νανοσωματίδια ή ακόμα και νανορομπότ θα μπορούσαν εύκολα να φράξουν μόνιμα αυτά τα σωληνάρια και να θεραπεύσουν μόνιμα την ευαισθησία.
6. Αναισθησία των δοντιών, χωρίς ένεση
Με επάλειψη των ούλων με ειδικά τζελ που περιέχουν ενεργά νανορομπότ, μπορούν να αναισθητοποιηθούν οι περιοχές που μας ενδιαφέρουν. Τα νανορομπότ μπορούν να μεταφερθούν και να αναισθητοποιήσουν την περιοχή, οδηγούμενα από ειδικά ακουστικά σήματα. Όταν τελειώσει η θεραπεία που κάνουμε , με αντίστοιχα ακουστικά κύματα απομακρύνουμε τα νανορομπότ.
7. Νανοανιχνευτές τοξινών, βακτηρίων και αρχόμενων βλαβών, φλεγμονών ή όγκων
Τέτοιου είδους νανοανιχνευτές ήδη χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς για να εντοπίζεται άμεσα πιθανή επίθεση με χημικά ή τοξίνες.
8. Ορθοδοντική με νανορομπότ
Ειδικά νανορομπότ θα μπορούν να κατευθύνουν τα δόντια, τους γύρω περιοδοντικούς ιστούς και το οστό προς την επιθυμητή κατεύθυνση, επιτυγχάνοντας γρήγορη, ανώδυνη και εύκολη μετακίνηση των δοντιών.
9. Οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα με νανοσωματίδια
Αυτά τα νανοσωματίδια θα μπορούν να εξουδετερώσουν τα βακτήρια και τις τοξίνες τους, να διαλύσουν την πέτρα και να αφαιρέσουν τις χρωστικές από τα δόντια πολύ πιο αποτελεσματικά.
10. Διάγνωση και θεραπεία καρκινικών όγκων
Ειδικά νανοσωματίδια θα εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα και θα εισέρχονται σε αυτά. Έτσι θα εντοπίζονται εύκολα σε διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης άλλα νανοσωματίδια ή νανορομπότ θα μπορούν να εισέρχονται στα καρκινικά κύτταρα μεταφέροντας φάρμακα ή καταστρέφοντας τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα.
11. Νανορομπότ μεταφοράς
Ειδικά νανορομπότ θα μπορούν να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους φάρμακα , δομικά συστατικά του οστού, των ούλων ή των δοντιών και οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα νανορομπότ θα μπορούν να κατευθύνονται με ακουστικά σήματα ή και με άλλους τρόπους στα σημεία στόχους.
Είναι προφανές ότι η νανοτεχνολογία θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην οδοντιατρική , αλλά και στην ιατρική γενικότερα. Οικονομικοί παράγοντες, νέες έρευνες, τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά και οι πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες θα μας κατευθύνουν στο ποιες εφαρμογές θα γίνουν πράξη πιο σύντομα.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917
lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο