ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΑΦΟΥ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Η θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας στο οδοντιατρείο αποτελείται κυρίως από τον πολύ καλό καθαρισμό των δοντιών, τη θεραπεία ούλων και δοντιών με το laser, την πιθανή χρήση αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων από το αίμα του ασθενή καθώς και τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τη σωστή στοματική υγιεινή του ασθενούς.

1.Το πιο βασικό φυσικά είναι το καλό βούρτσισμα των δοντιών μετά τα γεύματα και κυρίως το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ο ασθενής πρέπει να νιώθει τις τρίχες της οδοντόβουρτσας να κινούνται στη σχισμή μεταξύ δοντιών και ούλων, ώστε να αφαιρούν την οδοντική πλάκα που συσσωρεύεται εκεί.

Μόνο αν έχετε καταναλώσει όξινες τροφές (πχ. πορτοκάλι ,λεμόνι, ξύδι, χυμούς, ανθρακούχα ποτά κλπ.), καλό είναι να ξεπλύνετε πρώτα το στόμα σας με νερό και μερικά λεπτά αργότερα να τα βουρτσίσετε, ώστε να μην προκληθεί διάβρωση στα δόντια.

2.Πολύ σημαντικό είναι να καθαρίζετε την περιοχή ανάμεσα στα δόντια είτε με οδοντικό νήμα είτε με βουρτσάκια μεσοδοντίων.

3.Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι πλύσεις με αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα κυρίως μετά το βραδινό βούρτσισμα. Καλό είναι την περίοδο μετά τον καθαρισμό στο οδοντιατρείο να χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη και όταν αυτό τελειώσει να χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ ένα διάλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Είναι σημαντικό να μη ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μετά τη χρήση του διαλύματος, ώστε αυτό να συνεχίσει την αντιμικροβιακή του δράση.

4.Μπορείτε μετά τα γεύματα και όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να βουρτσίσετε τα δόντια, να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, αλλά με ξυλιτόλη ώστε να παραχθεί σάλιο, να μειωθούν τα οξέα του στόματος και να μειωθεί η ποσότητα της πλάκας.

5.Μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφών που προκαλούν μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας και αύξηση των οξέων του στόματος.

6.Αποφύγετε το κάπνισμα: μεγιστοποιεί την ποσότητα της πλάκας και της πέτρας, προσελκύει πιο επιθετικά μικρόβια, μαυρίζει την επιφάνεια των δοντιών, μειώνει την αιματική ροή στα ούλα και την ικανότητα του οργανισμού για επούλωση.

7.Πίνετε συχνά νερό: πέρα από όλα τα άλλα βοηθάει στον καθαρισμό του στόματος και στην μείωση των οξέων του στόματος.

8.Η κατανάλωση ιχθυέλαιων και ω-3 λιπαρών οξέων ενισχύει πολύ την αμυντική ικανότητα των ούλων απέναντι στα βακτήρια που προκαλούν περιοδοντίτιδα.

9.Η χρήση ειδικών προβιοτικών (LactobacillusreuteriProdentis)  με τη μορφή παστίλιας βοηθάει πολύ στη μετατροπή της στοματικής χλωρίδας από επιθετική παθογόνα σε φυσιολογική. Η λήψη των προβιοτικών σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου και για την κατάλληλη χρονική περίοδο μπορεί σταδιακά να κάνει τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος πολύ πιο ακίνδυνη και λιγότερο καταστροφική για τα ούλα , το οστό και τα δόντια.

10.Η χρησιμοποίηση οδοντόβουρτσας υπερήχων με την ταυτόχρονη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας με νανοσωματίδια βοηθάει πολύ στον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών , κυρίως στο βάθος της ουλοδοντικής σχισμής. Η επαναστατική αυτή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει μικρόβια και οδοντική πλάκα εκεί που είναι αδύνατο να φτάσει μηχανικά η απλή ή η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

11.Η χρησιμοποίηση ειδικών περιοδοντικών ναρθηκών , που κατασκευάζονται στο οδοντιατρείο και γεμίζονται με ειδικό αντιμικροβιακό-επουλωτικό τζελ, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όταν ο ασθενής φοράει αυτούς τους νάρθηκες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο