ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Οι περισσότεροι ενήλικες που φοβούνται την επίσκεψη στον οδοντίατρο , αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή σε παιδική ηλικία είχαν πάει σε κάποιον οδοντίατρο επειδή πονούσαν και εκεί πόνεσαν ακόμα περισσότερο.

Οι κακές εμπειρίες δηλαδή στο οδοντιατρείο, σε παιδική ηλικία, είναι η αιτία που οι μετέπειτα ενήλικοι φοβούνται τον οδοντίατρο.
Πως όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μη φοβούνται τον οδοντίατρο;

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας όταν πηγαίνετε στον οδοντίατρο

Τα παιδιά αγχώνονται σε άγνωστα μέρη με περίεργους θορύβους. Είναι πολύ σωστό να παίρνετε τα παιδιά σας μαζί, όταν επισκέπτεστε το οδοντιατρείο. Έτσι θα συνηθίσουν το περιβάλλον του οδοντιατρείου, θα γνωρίσουν τον οδοντίατρο και δεν θα έχουν το άγχος του άγνωστου.

Η πρώτη επίσκεψη μόνο για μια σύντομη, απλή εξέταση

Μην περιμένετε να ενοχλήσει κάτι το παιδί για να το πάτε στο οδοντιατρείο. Καλό είναι το παιδί να έρθει στο οδοντιατρείο για μια απλή, γρήγορη εξέταση στην ηλικία περίπου των τεσσάρων ετών. Αυτή η εξέταση είναι σημαντική για να δει ο οδοντίατρος:
– αν έχουν ξεκινήσει κάποια δόντια να χαλάνε (απίθανο σε τέτοια ηλικία)
– αν μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα τώρα ή αργότερα
– αν το παιδί έχει κάποιες συνήθειες, όπως τη χρήση πιπίλας ή δάχτυλου ή την τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια
– το κυριότερο όμως είναι για να γνωρίσει το παιδί τον οδοντίατρο και να έχει μια άνετη πρώτη εμπειρία

Δεύτερη επίσκεψη 5,5 ετών για φθορίωση

  • Η φθορίωση είναι η πρώτη προληπτική εργασία που πρέπει να γίνει μετά την ηλικία των 5,5 ετών. Είναι μια πολύ εύκολη θεραπεία που διαρκεί 1 λεπτό (με τοποθέτηση ενός μαλακού νάρθηκα με τζελ φθορίωσης στα δόντια) ή 2-3 λεπτά ( με χρήση βερνικιού φθορίωσης). Το παιδί εξοικειώνεται έτσι με τις οδοντιατρικές εργασίες με έναν ιδιαίτερο εύκολο τρόπο.

    Επόμενη επίσκεψη για προληπτικά σφραγίσματα

Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι του παιδιού ανατέλλουν στην ηλικία των 5,5 -7 ετών πίσω από όλα τα νεογιλά δόντια και τις περισσότερες φορές δε γίνονται αντιληπτά από τους γονείς. Αυτά τα δόντια είναι συνήθως τα πρώτα που χαλάνε και τα πρώτα που εξάγονται στην ενήλικη ζωή.

Με τα προληπτικά σφραγίσματα καλύπτουμε με ένα ειδικό λεπτόρρευστο υλικό τις οπές και τις σχισμές που έχουν αυτά τα δόντια , οι οποίες είναι τα σημεία που εμφανίζεται συνήθως πρώτα η τερηδόνα.

Είναι επίσης μια πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία , που διαρκεί 2-3 λεπτά για κάθε δόντι και η οποία είναι τελείως ανώδυνη.

Αποφύγετε τρομακτικές λέξεις και άσχημες ιστορίες για το οδοντιατρείο 

Αποφύγετε λέξεις όπως τροχός , πόνος, ένεση αίμα κλπ. όταν ετοιμάζετε το παιδί για τον οδοντίατρο. Επίσης η αναφορά σε κακές εμπειρίες του παρελθόντος δε βοηθά σε τίποτα και κάνει το παιδί να ανησυχεί. Ο οδοντίατρος θα μιλήσει στο παιδί και θα καθησυχάσει πιθανούς φόβους του.

Οι πράξεις των γονέων είναι καλύτερες από τις συμβουλές τους

Όταν το παιδί βλέπει τους γονείς του να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά τα γεύματα, να νοιάζονται για τη στοματική τους υγεία και να πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει και αυτό τα ίδια , αφού θα τα θεωρεί αυτονόητα.

Συζήτηση με το παιδί για τη σημασία των υγιών δοντιών

Αποφύγετε ιστορίες με άσχημες εμπειρίες από τα οδοντιατρεία και τονίστε αντίθετα το πόσο σημαντικό είναι να έχεις υγιή δόντια χωρίς προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή σου. Δείξτε στο παιδί σας την αξία ενός όμορφου, υγιούς χαμόγελου που θα το βοηθήσει στις προσωπικές , κοινωνικές και επαγγελματικές του σχέσεις.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο