15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Το στόμα είναι μια κοιλότητα που μας κρύβει ακόμα πολλά από τα μυστικά του. Είναι η κεντρική είσοδος του σώματος μας, από όπου μπαίνουν στον οργανισμό μας πολλά και διαφορετικά πράγματα: η τροφή, το νερό, ο αέρας, αλλά και δισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί και μύκητες. Ένα υγιές στόμα αποτελεί την καλύτερη γραμμή άμυνας για τον οργανισμό μας, όμως ένα στόμα με προβλήματα είναι εύκολο να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη υγεία μας, αλλά και στην ποιότητα ζωής μας.
Μέσα στην κοιλότητα του στόματος συμβαίνουν αρκετά πράγματα, τα οποία ίσως δε γνωρίζουμε. Κάποια από αυτά περιγράφουμε παρακάτω:
1. Το στόμα και τα δόντια είναι το δεύτερο πράγμα που κοιτάζει κάποιος ( μετά από τα μάτια) όταν μας συναντάει. Σύμφωνα με στατιστικές το χαμόγελο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην εμφάνισή μας και η έκφραση που παίρνει το στόμα μας δείχνει στους άλλους την ψυχική μας διάθεση, αλλά και την εκτίμηση που έχουμε τόσο στον εαυτό μας ,όσο και στους άλλους. Είναι άλλωστε γνωστό πως όταν χαμογελάμε γίνεται στον οργανισμό μας μία έκρηξη ενδορφινών, των ουσιών δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.
2. Τα δόντια και η γλώσσα είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο, όπως και το δακτυλικό αποτύπωμα.
3. Ο μέσος άνθρωπος παράγει 0.75-1.5 λίτρα σάλιου την ημέρα, δηλαδή πάνω από 35.000 λίτρα σε όλη του τη ζωή, ποσότητα ικανή να γεμίσει μία μεγάλη πισίνα! Το σάλιο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, για αυτό σε περίπτωση ξηροστομίας τα δόντια χαλάνε πιο εύκολα. Από την άλλη πλευρά κάποιοι άνθρωποι μαζεύουν εύκολα πολλή πέτρα στα δόντια τους λόγω της σύνθεσης του σάλιου τους.
4. Η αδαμαντίνη των δοντιών είναι ο πιο ισχυρός ιστός στο ανθρώπινο σώμα, πολύ ισχυρότερος από το οστό, αφού έχει περιεκτικότητα 96% σε μέταλλα. Παρόλα αυτά τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια του στόματος μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστρέψουν την αδαμαντίνη του δοντιού. Επίσης η αδαμαντίνη είναι ο μοναδικός ιστός στο σώμα μας που δεν έχει ικανότητα επιδιόρθωσης όταν αλλοιωθεί.
5. Στο στόμα μας βρίσκονται πάνω από 300 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών , με το κάθε είδος να έχει πληθυσμό μερικών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ! Κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα και δεν προκαλούν προβλήματα, κάποιοι είναι δυνητικά παθογόνοι και κάποιοι προκαλούν προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα οι κύστεις κλπ.
6. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες που παράγουν σε άτομα με περιοδοντίτιδα μπορούν να επηρεάσουν τη γενική υγεία του ατόμου. Έτσι μπορούν να επιδεινώσουν το διαβήτη, να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες, να προκαλέσουν επιπλοκές στην κύηση, να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού κλπ. (περισσότερα εδώ)
7. Ο άνθρωπος έχει 2 σειρές δοντιών ( τα νεογιλά και τα μόνιμα), ο καρχαρίας έχει 40 σειρές δοντιών.
Σπάνια περίπτωση πολλών υπεράριθμων δοντιών σε άνθρωπο
8. Πολύ σπάνια κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα δόντι εκ γενετής , ενώ άλλος μπορεί να έχει μερικά δόντια περισσότερα από το φυσιολογικό. Πολύ συνηθέστερο είναι κάποιος να έχει ένα ή δύο δόντια λιγότερα από το φυσιολογικό.
9. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να αναπτυχθούν δόντια σε άσχετες περιοχές όπως η μύτη, τα μάτια, ο εγκέφαλος, τα άκρα κλπ.
10. Κάθε χρόνο οι μαθητές χάνουν 50 εκατομμύρια ώρες μαθήματος λόγω προβλημάτων στα δόντια.
11. Αν λόγω τραυματισμού φύγει κάποιο δόντι πρέπει να το διατηρήσουμε σε αποστειρωμένο υγρό (όπως σε ένα κουτί γάλα) ή ακόμα καλύτερα μέσα στο στόμα μας, με προσοχή μην το καταπιούμε.
12. Όταν καταναλώνουμε όξινα ποτά ή τροφές , όπως λεμόνια, πορτοκάλια, χυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, ξύδι, τσάι κλπ. , δεν πρέπει να βουρτσίζουμε αμέσως τα δόντια , αλλά τουλάχιστον 30 λεπτά μετά.
13. Πολλοί άνθρωποι σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και την ημέρα, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το άγχος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις του στόματος, πονοκεφάλους, αλλά και αποτριβή των δοντιών στη μασητική τους επιφάνεια και στις ρίζες τους.
14. Οι άνθρωποι έκαναν σφραγίσματα στα δόντια τους πολύ πριν ανακαλύψουν τον τροχό και τον πολιτισμό! Σε σκελετούς ανθρώπων που ζούσαν πριν το 14000 π.Χ. έχουν βρεθεί σημάδια καθαρισμού της τερηδόνας από τα δόντια και γέμισμα της τρύπας των δοντιών με διάφορα υλικά.
Εμφυτεύματα από κοχύλι σε κάτοικο των Μάγιας του 600μ.Χ. !
15. Σε σκελετούς πριν το 2000 π.Χ. έχουν βρεθεί κολλημένα σιδεράκια στα δόντια για τη μετακίνηση των δοντιών. Επίσης έχουν βρεθεί εμφυτεύματα για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών, φτιαγμένα από κοχύλι σε σκελετό ατόμου που έζησε περί το 600 μ.Χ.
Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!
Οδοντίατρος
Λάμπρος Μπέλεσης
Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917
lbelessis@yahoo.gr
Photo Gallery
Δείτε τα τελευταία άρθρα
8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ
Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.
ΘΕΛΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ; ΚΑΝΕΤΕ ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ!!!
Θέλετε να αποκτήσετε άμεσα ένα όμορφο, λευκό και λαμπερό χαμόγελο; Ο πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος είναι να κάνετε όψεις ρητίνης!
20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!
Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!
<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.
PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.
Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως γίνεται :
43% στη γλώσσα
33% στα χείλη
7% στα ούλα
3% στα χείλη
14% σε περισσότερα από ένα σημείο