ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ
Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.
Για να σταματήσει η καταστροφή του δοντιού, ο οδοντίατρος αφαιρεί το κατεστραμμένο, μαλακό πλέον δόντι και τα βακτήρια που προκάλεσαν τη βλάβη. Έπειτα γεμίζει την κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί με ένα υλικό, το οποίο αναπληρώνει αισθητικά και λειτουργικά, τους χαμένους ιστούς του δοντιού.
Πώς όμως θα μπορέσει ο οδοντίατρος να πετύχει ένα τέλειο σφράγισμα;
Για να διορθώσουμε τη βλάβη του δοντιού πρέπει να τη βλέπουμε. Με τη χρήση μεγεθυντικών φακών μπορούμε να δούμε το πεδίο εργασίας μας μεγαλύτερο κατά 2,3 ή 4 φορές εντοπίζοντας μικρές λεπτομέρειες, τόσο κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του δοντιού, όσο και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και της λείανσης του υλικού. Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να εντοπίσουμε μικρές εστίες τερηδόνας και μικρορωγμές, να τοποθετήσουμε το υλικό χωρίς να μείνουν κενοί χώροι και να λειάνουμε τέλεια την έμφραξη χωρίς να μείνουν προεξοχές και αιχμηρά σημεία, πετυχαίνοντας έτσι άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Η δόνηση, το τράνταγμα, η πίεση και ο θόρυβος που κάνει ο τροχός, προκαλεί φόβο και ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους που αποφεύγουν έτσι την θεραπεία. Αντίθετα με τη χρήση του LASER, η αφαίρεση της τερηδόνας γίνεται μια σαφώς πιο άνετη και ανώδυνη διαδικασία.
Το LASER είναι πιο ανώδυνο γιατί:
-δεν έρχεται σε επαφή με το δόντι
-αφαιρεί την τερηδόνα σταδιακά με μικροεκρήξεις νερού που γίνονται στην επιφάνεια της τερηδόνας , οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από το νεύρο του δοντιού
-η ενέργεια του LASER προκαλεί μια μικρής διάρκειας αναισθησία στο νεύρο του δοντιού
-δεν τραντάζει το δόντι
-δεν υπερθερμαίνει το δόντι
-δεν έχει το χαρακτηριστικό ήχο του τροχού
-δεν χρειάζεται ένεση
-
Γρήγορη διαδικασία
-γρήγορο καθάρισμα του δοντιού (με τη χρήση του LASER δεν είναι απαραίτητη η αναισθησία και όλη η διαδικασία είναι πιο σύντομη)
-γρήγορη έμφραξη του δοντιού (με τη χρήση των σύγχρονων φωτοπολυμεριζόμενων ρητινών σκληραίνουμε το κάθε στρώμα του υλικού σε λίγα δευτερόλεπτα)
-
Πλήρης αφαίρεση της τερηδόνας
Το δόντι καθαρίζεται πολύ καλύτερα όταν :
-
Έχουμε μεγέθυνση του πεδίου εργασίας , άρα βλέπουμε λεπτομερώς που υπάρχει τερηδόνα
-
Χρησιμοποιούμε το LASER που όχι μόνο αφαιρεί την τερηδόνα , αλλά αποστειρώνει το δόντι πιο βαθιά από εκεί που κόβει.
-
Άριστη συγκόλληση της έμφραξης
Αυτό επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:
-
Χρήση συγκολλητικών τελευταίας τεχνολογίας (5ης -7ης γενιάς), που έχουν
-
Χρήση του LASER , που δημιουργεί μια πολύ άγρια, ανώμαλη επιφάνεια σε μικροσκοπικό επίπεδο, η οποία είναι ιδανική για μέγιστη συγκόλληση. Το LASER δηλαδή δίνει πολλαπλάσια επιφάνεια συγκόλλησης με το υλικό της έμφραξης , σε σύγκριση με τον τροχό.
-
Τέλεια απομόνωση του δοντιού από τη γλώσσα και το σάλιο, γιατί η παρουσία υγρασίας θα μειώσει πολύ τη συγκόλληση της έμφραξης.
-
Άριστη αισθητική
Η άριστη αισθητική της έμφραξης σημαίνει πρακτικά να μη μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει που βρίσκεται η έμφραξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ως εξής:
–Μεγέθυνση του οπτικού πεδίου, ώστε να βλέπουμε τις λεπτομέρειες.
-Σωστό τρόχισμα του δοντιού με λοξοτόμηση γύρω από την κοιλότητα, ώστε να σβήνει ομαλά το υλικό στο όριο με το δόντι και να μη γίνεται αντιληπτό το όριο.
–Σύγχρονες νανόκοκκες ή νανοϋβριδικές ρητίνες με χαρακτηριστικά χρώματος, χροιάς, διαφάνειας, ιριδισμού κλπ, παρόμοια με το φυσικό δόντι.
7. Αντοχή και μακροβιότητα της έμφραξης
Όταν η τερηδόνα έχει καθαριστεί καλά, το δόντι έχει απολυμανθεί, το υλικό κολλάει άριστα με το δόντι και έχει επιλεχθεί ένα σύγχρονο, ανθεκτικό υλικό, τότε η έμφραξη θα διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.
-
Μη ανάπτυξη δευτερογενούς τερηδόνας
Όταν δεν έχει καθαριστεί καλά η τερηδόνα , δεν έχει συγκολληθεί καλά η έμφραξη, υπάρχουν προεξέχοντα σημεία ή κενά , τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξανά τερηδόνα γύρω από την έμφραξη. Για να μη συμβεί αυτό χρειάζεται :
-καλός καθαρισμός και αποστείρωση του δοντιού με το LASER
-άριστη συγκόλληση της έμφραξης στο δόντι
-τέλεια εφαρμογή του υλικού στο δόντι
-επιλογή υλικού που απελευθερώνει φθόριο το οποίο ενισχύει το δόντι ενάντια στην τερηδόνα
Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!
Οδοντίατρος
Λάμπρος Μπέλεσης
Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917
lbelessis@yahoo.gr
Photo Gallery
Δείτε τα τελευταία άρθρα
ΘΕΛΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ; ΚΑΝΕΤΕ ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ!!!
Θέλετε να αποκτήσετε άμεσα ένα όμορφο, λευκό και λαμπερό χαμόγελο; Ο πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος είναι να κάνετε όψεις ρητίνης!
20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!
Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!
<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.
PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.
Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως γίνεται :
43% στη γλώσσα
33% στα χείλη
7% στα ούλα
3% στα χείλη
14% σε περισσότερα από ένα σημείο
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;
Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εκδηλώνονται 20.000.000 νέες περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Περίπου 20 διαφορετικά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη νόσο και συνήθως περιλαμβάνουν ασυνήθεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, πόνο και κάψιμο στην ούρηση ή στην σεξουαλική επαφή , εξελκώσεις (πληγές δηλαδή) στη γεννητική περιοχή, συχνοουρία και άλλα.
Πολλές φορές το στόμα είναι η περιοχή που εντοπίζει ο ασθενής κάποια πληγή, που σχετίζεται με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.