ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ!!!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ φροντίζουν καλά τη στοματική τους υγεία, επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο και ακολουθούν προσεγμένη διατροφή , συνεχίζουν να έχουν  προβλήματα τερηδόνας ή περιοδοντίτιδας.

Δύο πολύ πρόσφατες, εντυπωσιακές έρευνες  από ανεξάρτητες ομάδες ερευνητών με Έλληνες επικεφαλείς ήρθαν να <<απενοχοποιήσουν>>  τους ασθενείς, αφού εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα.

Αρχικά τον Ιούνιο του 2016  ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Παπαπάνου δημοσίευσαν τη μελέτη τους σε 120 ασθενείς, στο Journalofdentalresearch , κατά την οποία εντόπισαν 41 διαφορετικά γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας. Η περαιτέρω μελέτη τους θα μπορέσει να βοηθήσει στη δημιουργία τρόπων απενεργοποίησής τους, ώστε μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης περιοδοντίτιδας και να θεραπευθούν πιο εύκολα οι ασθενείς!

Το Φεβρουάριο του 2017 μια άλλη ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Μητσιάδη δημοσίευσε τη δική της μελέτη στο  ScienceSignaling, κατά την οποία οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μεταλλάξεις σε 3 συγκεκριμένα γονίδια (τα Bcl9, Bcl91 και Pygo2 ), οδήγησαν στη δημιουργία σαθρής αδαμαντίνης,  λιγότερο σταθερής, που μπορούσε εύκολα να καταστραφεί από την τερηδόνα.

  • Έτσι λοιπόν αυτές οι 2 σημαντικές έρευνες αποκαλύπτουν πως δεν είναι μόνο τα βακτήρια του στόματος υπεύθυνα για την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα. Η κληρονομική προδιάθεση μπορεί να επιβαρύνει και να επιταχύνει την πορεία των νόσων αυτών.

    Επίσης άτομα που βλέπουμε πως δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία ή που παρότι φροντίζουν καλά τη στοματική τους υγεία , αντιμετωπίζουν πολλά οδοντικά προβλήματα, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με άλλους πιο δραστικούς τρόπους , τροποποιώντας τη θεραπεία και αυξάνοντας όσο γίνεται την πρόληψη.

    Τα νέα ερευνητικά δεδομένα εξάλλου μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέες, αποτελεσματικότερες, γονιδιακές θεραπείες των νόσων αυτών. Πέρα από αυτό όμως μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία δοντιών, οστού και ούλων σε όσους ήδη τα έχουν χάσει.

Οι επιστήμες όπως η οδοντιατρική, η γενετική, η βιοφυσική και η νανοτεχνολογία εξελίσσονται συναρπαστικά και θα οδηγήσουν σύντομα σε καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και σε καλύτερους και πιο βιολογικούς τρόπους θεραπείας.

Δείτε τον εξοπλισμό του Ιατρείου μας!

Οδοντίατρος

Λάμπρος Μπέλεσης

Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 13 & ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (1ος Όροφος)
187 57 Κερατσίνι, Πειραιάς
+30 210 4008269
+30 6972 072 917

lbelessis@yahoo.gr

Photo Gallery

Δείτε τα τελευταία άρθρα

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

20 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ!

Το να είσαι οδοντίατρος είναι ένα πολύ σοβαρό και αγχώδες λειτούργημα. Είναι καθημερινή η ενασχόληση με ανθρώπους που πονούν και βιάζονται να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Η πίεση και το stress φτάνουν καθημερινά σε ψηλά επίπεδα, για αυτό είναι απαραίτητη λίγη χαλάρωση και γέλιο για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

<<Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να δούμε.>> Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και όλοι καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καλά κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στα ούλα, τότε είναι αδύνατο να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε.

PIERCING ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές το piercing στο στόμα, κυρίως σε άτομα 25-35 ετών και κατά πλειοψηφία γυναίκες.

  Το piercing στο στόμα από έρευνες φαίνεται πως  γίνεται :

43% στη γλώσσα

33% στα χείλη

7% στα ούλα

3% στα χείλη

14% σε περισσότερα από ένα  σημείο

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εκδηλώνονται 20.000.000 νέες περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Περίπου 20 διαφορετικά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη νόσο και συνήθως περιλαμβάνουν ασυνήθεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, πόνο και κάψιμο στην ούρηση ή στην σεξουαλική επαφή , εξελκώσεις (πληγές δηλαδή) στη γεννητική περιοχή, συχνοουρία και άλλα.

Πολλές φορές το στόμα είναι η περιοχή που εντοπίζει ο ασθενής κάποια πληγή, που σχετίζεται με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.